نشان تجارت - هدی کاشانیان: ونزوئلا کشوری در آمریکای لاتین است و بیشتر کشورهای اروپایی و آمریکایی به آن توجه دارند. این کشور یکی از اعضای مهم اوپک است و بیشترین ذخایر اثبات شده نفت جهان را در اختیار دارد و تا قبل از بروز بحران اقتصادی، یکی از پررونقترین کشورهای آمریکای لاتین محسوب میشد، اما با بروز بحران اقتصادی و افت ناگهانی قیمت نفت، رکود اقتصادی در ونزوئلا به بالاترین حد خود رسید و میزان صادرات ایران به این کشور هم به شدت دچار نوسان و افت شد.
صادرات به ونزوئلا در زمینههای زیادی انجام میشود و از نظر دولت در بخش تجارت، صادرات به این کشور بسیار مهم و ارزشمند است. مهمترین دلیل این کار هم این است که ایران میخواهد سهم بیشتری از بازارهای تمام کشورهای مجاور و همسایه این شش کشور را در اختیار بگیرد. میزان صادرات این کشور به ایران از سال ۸۸ تا سال ۹۲ آنقدر اندک است که تقریباً هیچ اطلاعات مفیدی درباره آن در دست نیست. از سال ۹۲ تا سال ۹۴ آن چیزی که ثبت شده است، رقمی در حدود ۱۰۰ هزار دلار را نشان میدهد. تنها اقلامی که از این کشور به مقصد ایران روانه شدهاند، شامل تابلو پانل، دستگاه کنترل الکتریکی یا توزیع برق و اجزاء توربینهای بخار است. با اینحال این کشور مراوده تجاری اندکی با کشور ایران داشته است.
در خصوص صادرات کالاهای ایرانی به ونزوئلا باید گفت چندین سال پیاپی است که دو کشور روابط دوستانهای با هم دارند. با وجود تحریمهای شدید آمریکا علیه ونزوئلا، اما ایران تجارت خود را با آن حفظ و به بالاترین سطح خود رسانده است. مهمترین دلیل آن این است که ایران یکی از معدود کشورهای مستقل آسیایی و حتی جهان است که بدون کسب تکلیف از اروپاییها و آمریکا، کالاها و محصولات خود را به هر کشوری که بخواهد صادر میکند. در نظر داشته باشید که این کل ماجرا نیست و عوامل دیگری هم وجود دارند که باعث رونق صادرات به ونزوئلا شده است که این عوامل عبارتند از:
• هر دو کشور دارای زیرساختهایی هستند که نمونه آن در جهان کمتر یافت میشوند.
• زیر ساختهای حقوقی و تجاری دوجانبه و توافقنامههای اساسی و بنیادی به امضاء دو طرف رسیدهاند.
• تمام امکانات لازم برای تاجران و بازرگانان دو طرف فراهم شدهاند.
• ایجاد خط هوایی مستقیم به پایتختهای هر دو کشور.
• عدمنیاز به روادید برای شهروندان و تجار ایرانی که وارد خاک این کشور میشوند به مدت یک ماه.
• ایجاد خط کشتیرانی و پایین آوردن هزینههای حمل و نقل.
• جهت آسان شدن تجارت بین دو کشور یک بانک ایرانی به نام بانک بینالمللی توسعه در کاراکاس و یک بانک در تهران به نام بانک همکاری ایران و ونزوئلا افتتاح شده است.
سال ۱۳۹۹ و در بحبوحه کرونا و قرنطینه، فروشگاهی در شرق کاراکاس ونزوئلا شروع به کار کرد که قرار بود به بخشی از مناسبات تجاری ایران و ونزوئلا تبدیل شود و آن را گستردهتر کند. «مگاسیس» یک فروشگاه معمولی نیست، بلکه یک شرکت تجاری است که با مشارکت تجار ایرانی و ونزوئلایی تاسیس شده است.
بیش از ۱۵۰ شرکت ایرانی تامینکننده کالاهای این مجموعه هستند و بیش از ۲۰ شرکت ونزوئلایی نیز این فرآیند را تکمیل میکنند. یکی دیگر از توافقهای بین دو کشور، صادرات کالا از ونزوئلا به ایران از جمله قهوه، چوب، انبه، دام زنده، آناناس و سایر محصولات است. این همکاریها میتواند به تقویت مبادلات تجاری دو کشور کمک کند.
محصولات سایپا در ونزوئلا، دلاری به فروش میرسند، اما بهای فروش این محصولات با قیمت اعلامی توسط مدیرعامل سایپا متفاوت است. ونزوئلا به شدت درگیر تورم و فساد است. تا جایی که محصولات سایپا در ونزوئلا فقط با QR کد به فروش میرسند. این محصولات شامل ۷۰۰ دستگاه کوئیک ST و ۳۰۰ دستگاه ساینا S هستند که در کنار شش کانتینر قطعات یدکی به ونزوئلا صادر شد. همچنین گروه خودروسازی سایپا هزار دستگاه خودرو به صورت CBU (خودرو کامل) به کشور ونزوئلا صادر کرد.
صادرات ایران به ونزوئلا در سالهای اخیر، به طرز چشمگیری افزایش یافته است. این رشد فوقالعاده سبب شد تا این کشور در میان ۲۰ کشور مورد هدف ایران از لحاظ صادرات مقام ششم را کسب کند. جالبتر این است که میزان کالاهای فروخته شده به این کشور از ۳ تن به ۱۷۶ تن افزایش پیدا کرده است. به عبارت دیگر رشدی برابر ۶ میلیون و ۸۴۶ هزار و ۷۵۷ داشته است. مهمترین اقلام و کالاهایی که در زمره صادرات به ونزوئلا قرار میگیرند شامل موارد ذیل هستند:
۱. کالا و خدمات مربوط به پتروشیمی
۲. منسوجات
۳. دارو
۴. کمکهای فنی و تجهیزات مختلف پزشکی، بهداشتی و...
۵. قطعات بدنه و ماشینآلات کشاورزی مانند تراکتور
۶. قیر، آسفالت طبیعی و سنگهای آسفالتدار طبیعی