نشان تجارت - قاچاق پوشاک کالا با آمارهای متفاوتی که از سوی فعالان این عرصه ارائه میشود چیزی حدود سه میلیارد دلاری از گردش بازار ۹ میلیارد دلاری پوشاک را به خود اختصاص داده است، بازار قاچاقی که صدای تولیدکنندگان را درآورده و منجر به رکود در تولید و تقاضا در بازار پوشاک شده است.
بر اساس آمارها، سالانه حدود ۳۹۰ هزار تن پوشاک در کشور مصرف میشود و نزدیک به ۶۴۳ هزار تن مصرف پارچه داخل کشور است همچنین میزان مصرف نخ در کشور نیز شامل ۸۸۰ هزار تن است.
در کنار قاچاق، کاهش قدرت خرید مردم مزید بر علت رکود در بازار شده است و تولیدکنندگان را با مشکل سرمایه در گردش و تامین مواد اولیه مواجه کرده است هر چند تولیدکنندگان پوشاک اعتراضهای خود را به گوش مسئولان میرسانند، اما در نهایت، کارگاههای تولیدی به خاطر نبود تقاضا در بازار کرکرههای خود را پایین داده و در قبال قاچاق پوشاک خاک میخورند.
مجید افتخاری عضو هیات مدیره اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران با گلایه از وضعیت قاچاق در بازار میگوید: اکنون قاچاق پوشاک مشکلاتی را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است و قابل کنترل در بازار نیست.
وی ادامه میدهد: پوشاک از گذشته تاکنون به صورت کیلویی یا تناژی از بنگلادش، چین، پاکستان و ترکیه وارد کشور میشود و مرزی که بتوان قاچاق را رهگیری کرد مشخص نیست گاهی این پوشاک از طریق چمدانی، پست و یا حتی از طریق مناطق آزاد به بازار وارد میشود.
افتخاری با اشاره به سایتهای فروش پوشاک میگوید: با توسعه خرید و فروش در فضای مجازی اکنون شرایط به گونهای است که میتوان به صورت برخط از سایتهای داخلی و خارجی اقدام به سفارش پوشاک کرد و بعد از چند روز از طریق پست ارسال میشود.
وی اضافه میکند: این پوشاک از آنجایی که هزینهها ورودی و گمرکی، بیمهای و مالیاتی پرداخت نمیکنند ارزانتر از پوشاک ایرانی هستند هر چند در کیفیت به کالای ایرانی نمیرسند.
عضو هیات مدیره اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران به اشاره به اینکه پوشاک قاچاق یکسوم حجم بازار را به خود اختصاص داده، میگوید: اگر این روال ادامه پیدا کند صنعت پوشاک با مشکل روبهرو میشود و امکان مقابله با کالای قاچاق را نخواهد داشت.
وی اضافه میکند: مسئولان مبارزه با قاچاق و وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی بازار پوشاک باید به صورت جدی جلوی پوشاک قاچاق را بگیرند.
درباره آخرین وضعیت صنعت نساجی در ایران شاهین کاظمی نایب رئیس صنعت نساجی میگوید: ۶۰۰ هزار نفر در صنعت نساجی به صورت مستقیم در هفت هزار واحد صنعتی مشغول به کار هستند.