نشان تجارت - پاسخ این سوال در حال حاضر کاملا روشن است: انجمن قلب آمریکا اعلام کرده کسانی که از وعده صبحانه صرف نظر میکنند، در طور روز بیشتر از سایرین دچار پرخوری شده و اضافه وزن را تجربه میکنند. ضمن این که دریافت کنندگان وعده صبحانه، دچار نرخ پایینتر بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، و کلسترول بالا میشوند.
با این حال عوارض جانبی صبحانه نخوردن علاوه بر تاثیرات منفی روی وزن، شامل عدم سلامت هورمونی، اختلال حافظه و خلق و خوی و ... است.
چاقی: چاقی و عوارض متعاقب آن از قبیل دیابت، ناباروری، بیمایهای قلبی، و. از بزرگترین نگرانیهای قرن هستند. عدم مصرف صبحانه در این میان میتواند خطر ابتلا به چاقی و عدم از دست دادن وزن را وخیمتر کند. به گفته کارشناسان تغذیه نخوردن صبحانه باعث میشود که شما در تمام طول روز پرخوری کنید. این در حالی است که مصرف مواد غذایی مناسب برای صبحانه مانع از تجمع انسولین میشود. این هورمون باعث میشود که سلولهای چربی، اسیدهای چرب بیشتری ذخیره کند. به عقیده محققان افرادی که صبحانه میخورند کمتر در معرض نوسانات وزن قرار میگیرند.
یکی از دلایل اصلی چاقی ناشی از صبحانه نخوردن این است که بدن در حالت روزه طولانی مدت قرار میگیرد. سپس زمانی که غذا مصرف میکنید بدن مواد غذایی دریافتی را به صورت چربی ذخیره میکند تا در حالت روزه طولانی مدت از آنها استفاده کند. نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۱۳ انجام شده است نشان میدهد خوردن صبحانه کامل مانند تخم مرغ و ناهار سبک باعث تسهیل کاهش وزن، کاهش خطر ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی و کلسترول بالا میشود؛ در حالی که عکس این قضیه یعنی صبحانه سبک و ناهار سنگین چنین تاثیری را ندارد.
کاهش سطح حافظه: به طور کلی تغذیه نامناسب روی رشد ذهنی کودکان و نوجوانان تاثیر منفی میگذارد. محققان دانشگاه مریلند مشاهده کردند کودکانی که صبحانه نمیخورند در مدرسه احساس خستگی بیشتری کرده و نمیتوانند به درستی تمرکز داشته باشند. به عقیده محققان دانشگاه آیووا ایالات متحده آمریکا نیز کودکانی که به میزان کافی آهن، ید و پروتئین دریافت نمیکنند بهره هوشی پایین تری دارند. این در حالی است که کودکانی که برای صبحانه بلغور جو دوسر مصرف میکنند حافظه کوتاه مدت قوی تری دارند. به طور کلی نتایج تمام پژوهشهای انجام شده در خصوص صبحانه نشان میدهد که مصرف منظم صبحانه باعث افزایش قدرت حل مسائل، بهبود یادگیری، افزایش خلاقیت کاری و به خاطر سپاری بهتر میشود.
بی نظمی در قاعدگی: حذف وعده صبحانه در زنان با بی نظمیهای دوران قاعدگی همراه است. علاوه بر این قاعدگی دردناک و یبوست نیز از عوارض دیگر هستند.
کاهش سطح خلق و خوی: مصرف مواد غذایی مناسب برای صبحانه باعث تامین ویتامینها و مواد معدنی بدن شده و کمک میکند که با انرژی بیشتری روز را سپری کنید. اما صرفنظر کردن از اولین وعده غذایی باعث میشود که خیلی زود احساس خستگی و کج خلقی کنید. نتایج پژوهشها نشان میدهد بزرگسالانی که صبحانه کاملی مصرف میکنند خوش خلقتر و مثبتتر از افراد دیگر هستند.
عوارض جانبی فیزیکی: نخوردن صبحانه خطر ابتلا به هیپوگلیسمی یا کاهش قند خون را افزایش میدهد. علائم جسمی دیگر شامل لرزش، ضعف، سرگیجه، سردرد، احساس سوزن سوزن شدن، سریع شدن ضربان قلب، است.
احساس گرسنگی مدام: یکی از دلایل ضعف کردن و احساس گرسنگی مداوم، عدم مصرف صبحانه است. افرادی که روز خود را با مصرف صبحانه آغاز میکنند کمتر گرسنه میشوند؛ اما زمانیکه روز خود را بدون صبحانه آغاز میکنید معدهتان سیگنالهایی به مغز فرستاده و اعلام خالی بودن میکند؛ در نتیجه از همان ابتدای روز حس گرسنگی در بدنتان شکل گرفته و باقی میماند. هر چه دیرتر اقدام به خوردن بکنید نیز احساس گرسنگی تان بیشتر خواهد شد.
به عقیده محققان صبحانه نخورها بیشتر در دام تغذیه ناسالم میافتند. این افراد برای سیر شدن و مقابله با احساس گرسنگی شان هر ماده غذایی نامناسب را نیز مصرف میکنند.