نشان تجارت - بازار مواد خوراکی دستخوش تغییرات زیادی است به طوری که با هر تکان ارزی و تغییر در شرایط آب و هوایی، قیمتها به طور دلخواه و سلیقهای روند رشد به خود میگیرد و مردم هم به ناچار برای زنده ماندن با قیمتهای بالای مواد غذایی کنار میآیند.پ
تورم سفره مردم را کوچک و سبد غذایی آنها را سبکتر کرده است به طوری که برای خرید اقلام خوراکی و ضروری یا باید قیمت بالا را بپردازند و یا جایگزین دیگری را انتخاب کنند.
مواد پروتئینی بدون شک همیشه نوسان قیمت داشته و تولید کنندگان مرغ و تخم مرغ وحتی گوشت قرمز برای جبران عدم مدیریت دولت و نظارت کافی بر امور، تصمیم به قیمت گذاری آن هم با سبک و روش خودشان میکنند. همین دلیلی بر تورم این اقلام ضروری سفرههای مردم میشود و خانوارها برای تامین نیاز مصرف باید تصمیم بگیرند که گران بخرند یا قید خرید را بزنند!
مرغ به عنوان محصول پروتئینی و پُرمصرف سفرههای مردم هر روز با تغییر قیمت مواجه میشود و بازار این محصول قطعا به دست تولید کنندگان و فروشندگان این محصول مدیریت میشود چراکه دولت به طور رسمی از قیمت گذاری در این بازار کنار رفته است. تولیدکنندگان برای تامین خوراک مورد نیاز طیور خود یا باید در صف توزیع وزارت صمت قرار بگیرند و یا باید از بازار آزاد تهیه کنند.
در هر صورت تهیه خوراک مورد نیاز طیور سخت و گران شده و این دلیلی برای گرانتر شدن مرغ در بازار شده است. از این رو خرید مرغ کیلویی ۱۲۰ هزار تومان برای حقوق بگیر و با دستمزد کارگری برای اقشار مردم نشدنی شده است.
امروز مرغ قطعهای (ران- سینه –فیله- جوجه) در بازار تهران از کیلویی ۱۱۴ هزار تا ۲۸۰ هزار تومان فروخته میشود و مرغ کامل از کیلویی ۱۰۰ هزار تومان در میادین میوه و تره بار تا کیلویی ۲۱۰ هزار تومان واحدهای صنفی سطح شهر، با توان و قدرت مالی بیشتر مردم هماهنگی ندارد.
نکته جالب اینجاست که مردم برای خرید مرغ هم توان بریدهاند و قدرت مالی بیشتر خانوارها جوابگوی قیمت مرغ نیست. هرچند خانوارها برای اینکه مرغ ارزانتر بخرند به سمت میادین میوه و تره بار میروند، اما در این مراکز نیز دیگر خبری از صفهای طولانی نیست چراکه برای خرید یک مرغ حدود یک کیلو و نیم باید رقمی معادل ۲۳۰ هزار تومان پرداخت شود که این قیمت یک مرغ برای یک خانوار ۴ نفره کارگری بسیار سنگین است و اگر هم اقدام به خرید کنند نهایتا بتوانند در ماه یکی دو تا مرغ بخرند.
از این رو هستند خانوارهایی که برای تامین نیاز مصرف و پُر کردن سفره خانوارشان اقدام به خرید کتف، بال و گردن مرغ میکنند. البته این بخش از مرغ نیز این روزها به شدت افزایش قیمت داشته و جزء پُرطرفداران در بازار مصرف پتروتئینی شده است.
البته این افزایش تقاضای خرید بال، کتف و گردن به دلیل نیاز است نه خوشمزگی و کیفیت بالای آن. اکثر مردم به بازار این قطعه از مرغ روی آوردهاند و بال در بازار به کیلویی ۱۵۵ هزار تومان رسیده است! کتف مرغ نیز به کیلویی ۱۵۰ هزار تومان و در نهایت گردن مرغ به کیلویی ۸۰ هزار تومان رسیده است.
بحث افزایش تقاضا امروز به وابستگی مردم به رفع نیاز مصرف تبدیل شده است و اینکه خانوارها برای تامین سفرههای خود به هر دری میزنند تا شکم خود و خانواده را تامین کنند.
فرانک اسماعیلی یکی از فروشندگان مواد پروتئینی در محله یوسف آباد تهران به اقتصاد ۲۴ گفت: مردم برای خرید مرغ هیچ تمایلی ندارند نه اینکه ذائقه آنها تغییر کرده باشد بلکه از لحاظ معیشتی توان خرید ندارند.
به گفته این فعال صنفی، در این منطقه که شاید از لحاظ طبقاتی محل زندگی مردمی از دهک متوسط است، رویکرد خرید مرغ تغییر کرده و مردم به دنبال خرید ارزانتر با قابلیت بیشتر هستند. خریداران بال، کتف و گردن تا سال پیش بیشتر صاحبان حیوانات خانگی بودند، اما امسال اغلب برای خوراک خود و خانواده از این قطعات مرغ خریداری میکنند.
اسماعیلی تاکید کرد: از سال گذشته تاکنون بیش از ۳۰ درصد تقاضای خرید مرغ در بازار مصرف کمتر شده و این بسیار وحشتناک است. تا سال پیش مردم برای خرید دو سه تا مرغ در هفته اقدام میکردند، اما امسال اگر هفتهای یک مرغ هم بخرند باید خدا رو شکر کنند. خرید گردن و بال هم اعیانی شده و شاید تا سال دیگر مردم همین هم نتوانند بخرند.