نشان تجارت - محمد آیتی: با گذشت دههها نه تنها پدیده نابههنجار کودکان کار از سطح شهرها و مخصوصاً کلانشهر جمع نشده که روز به روز شاهد افزایش این کودکان در اماکنی مثل، چهارراهها، متروها، ایستگاههای اتوبوس و بی آر تی، پاساژها و... هستیم.
موضوعی که در کنار این ناهنجاری اجتماعی، تبدیل به دغدغه شده، حضور مافیایی است که کودکان کار را ساماندهی میکنند و پول هنگفتی که حاصل از این تحرک است را به جیب میزنند و از آنجایی که حضورشان در پشت صحنه است، شناسایی هم نمیشوند.
سیدکریم حسینی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در این باره به اقتصاد۲۴ گفت: پدیده حضور کودکان کار در جامعه، بسیار ناهنجار، ولی قابل کنترل و مدیریت است. ما در کمیسیون اجتماعی، جلساتی برای این موضوع برگزار کردیم و موضوع را با مسئولان امر درمیان گذاشتیم و ضرورت دارد که پس از دههها برای این اتفاقات نامبارک، فکری اساسی شود.
وی افزود: موضوعی که از مجلس انتظار میرود این است که قوانینی در این زمینه داشته باشد که هم قابل رجوع و هم قابلیت اجرایی داشته باشد.
نماینده اهواز تصریح کرد: در گسترهای که الان این پدیده وجود دارد اگر به بحث مافیایی آن رجوع کنیم، میتوان گفت جرمی است که توسط افرادی رخ داده و میدهد و این مجرمان که باید از آنها هم به عنوان مجرم اجتماعی و هم مجرم اقتصادی نام برد، با تحریک و مدیریتشان، از کودکان و زنان برای رسیدن به منویات خود، استفاده ابزاری میکنند. حتی الان غیر از چهارراهها در بزرگراهها هم این افراد را مشاهده میکنیم، ولی باز تاکید دارم که بگویم موضوع قابل مدیریت و حل است.
حسینی اظهار داشت: به نظر من ادامه این پدیده ناهنجار، نشان از بیتدبیری و سهلانگاری افراد مسئول دارد. وجود حتی یک نفر از این افراد در خیابانها و چهارراهها ناهنجار است و حتی به شکلی به آرامش روانی مردم هم آسیب میرسانند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس یادآور شد: موضوع بدتر این است که بخشی از این افراد که تکدیگری میکنند، از اتباع خارجی هستند و اینها با مکانیزمی خاص به کشور ورود میکنند. پرسش این است که گرفتن اقامت این افراد به چه صورت است؟
وی افزود: اگر این موضوع، در قالب مافیا و کار سازماندهی شده است، حتماً باید با توسل به قوانین و بدون مسامحه با این مجرمان اقتصادی برخورد کرد. چه معنی دارد که عدهای مافیا در پشت صحنه، زنان و کودکان را وسط بیندازند و با استفاده ابزاریشان، روزانه و ماهانه، میلیونها و میلیاردها پول به جیب خود واریز کنند و از طرفی، این زنان و کودکان را در فقر نگه دارند. ما در کشور با کسب و کارهای بدون مجوز مقابله میکنیم، حال برخورد با این افراد که خیلی از انسانیت هم بویی نبردند و به این واسطه از مردم آن هم براساس احساسات پول میگیرند که جای خود دارد.
حسینی گفت: فکر نمیکنم که مراجع قانونی، خیلی اطلاعاتی در خصوص گردش مالی مافیای زنان و کودکان کار داشته باشند و یا دقیق اطلاع پیدا کرده باشند که این افراد، اساساً چه کسانی هستند. فقط چیزی که ما میبینیم این است که افراد متکدی، گاهی از سطح شهر جمعآوری میشوند و چون دوباره رها میشوند، آنها به سیکل قبلی خود برمیگردند و مشکلی حل نمیشود. این روند، نشانه ضعف در نظارت و اجرا است.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در ادامه بیان کرد: قطعاً پول زیادی در روز از مردم توسط این افراد دریافت میشود که البته شناسایی و کنترل اینها کار سختی نیست. اگر مراجع انتظامی و نهادهای مسئول بخواهند، میتوانند مقابله جدی با این باندها را در دستور کار بگذارند که تغییری محسوس نسبت به دهههای قبل را شاهد باشیم.
وی اظهار داشت: مسئولیت این امر و جمعآوری این افراد به عهده شهرداریها است. اینکه چه بخشهای دیگری هم در این مورد شریک هستند، توسط مدیران شهری و مدیران استانی قابل پیگیری است. در این باره در کمیسیون اجتماعی و مجلس باید قانون تصویب شود، هرچند قانون هم وجود دارد. از اینرو باید نهادهای مربوطه، طبق قوانین موجود عمل کنند.
حسینی در پاسخ به اینکه چرا پدیده تکدیگری در جامعه بیشتر شده است؟ گفت: وقتی برخورد جدی صورت نگیرد، معلوم است که هر روز بر تعداد این افراد اضافه میشود. این افراد، بدون هیچ خرج، هزینه و مواد اولیهای در حال پول درآوردن هستند که این روند هم روح و روان جامعه را بهم زده و هم عدهای معدود به این واسطه، از راهی نامشروع پولدار شدند.