نشان تجارت - علیرضا پاکفطرت، نماینده شیراز در واکنش به افزایش آمار تلفات جانی در حوزه معادن گفت: یکی از دلایلی که به واسطه آن، برخی کارگران معادن، جانشان را از دست میدهند، جادهکشیهای ضعیف منتهی به معادن است.
وی افزود: مشکل جادهها و تلفات هموطنان و کارگران معادن در این مسیرها، در همه بخشها دیده میشود که شاید یکی از عمده دلایلی که دولتها و یا معدنداران برای ایجاد این زیرساختها، دل به کار نمیدهند، دیه پایین انسانهاست. اگر نرخ دیه افراد بالاتر از رقم ۴۰۰ یا ۵۰۰ میلیون بود، احتمالاً سرعت و کیفیت کار مسئولان بالاتر میرفت.
نماینده مردم در خانه ملت تصریح کرد: به باور من، قانون معادن در ایران، یک قانون ضعیف است، زیرا عملکردهای گذشته، این پیام را به ما میدهد.
وی تاکید کرد: دهههاست، بیرویه از معادن برداشت میکنیم و مسیر خامفروشی را در پیش گرفتهایم. از طرفی برای برداشت از یک معدن، چون روند نادرست و اصولی را در دنبال میکنیم، ایمنی را هم خیلی رعایت نکردیم و از اینرو، هزینه لازم در این بخش صورت نمیگیرد و میبینیم که وقتی اتفاق یا حادثهای برای کارگران معادن رخ میدهد در موضوعاتی مثل کمکرسانی یا مدیریت بحران و نجات مصدومان، خیلی امکاناتی را مستقر نمیکنیم.
پاکفطرت اظهار داشت: چون در بخش ایمنی معادن، هزینه لازم صورت نگرفته و هزینه بیشتر برای استخراج بیرویه از معادن بوده است، نباید روندی در پیش گرفته شود که مثلاً معدنی اگر دچار حادثه شد و کارگرانی زیر آوار ماندند و پس از آواربرداری متوجه شدیم چند کارگر جانشان را از دست دادند، کارفرما خیلی راحت بگوید پول دیه آنها را میدهیم.
وی تصریح کرد: یعنی سود برداشت آنقدر برایش بالا باشد که جان کارگران معادن، دغدغه خیلی مهم برای آنها نباشد. باید مسیری را دنبال کنیم که اگر چنین اتفاقی افتاد، دغدغه اصلی کارفرما، تجهیز مسائل مربوط به ایمنی معادن باشد. باید برای حفظ جان کارگران معادن ارزش قائل شد.
او یادآور شد: در موضوع ایمنی معادن، ضعیف هستیم که نیاز است هزینه بیشتری کنیم و تا جایی که امکان دارد باید از کالاهای مرغوب داخلی استفاده کنیم و هر کجا هم نیاز احساس شد روی به واردات بیاوریم.
پاکفطرت ادامه داد: به طور مثال، مدتها پیش در کشور شیلی، معدن ریزش داشت و چند کارگر به واسطه این اتفاق گرفتار شدند. بعد از این اتفاق، رییس جمهور به محل حادثه رفت و همانجا ماند تا همه تجهیزات را برای نجات این کارگران معادن بیاورند. از اینرو در کمترین زمان، مصدومان را زنده از زیر آوار خارج کردند. یعنی جان انسانها برایشان بسیار ارزش دارد، در صورتی که در ایران این موضوع خیلی دیده نمیشود.
عضو مجمع نمایندگان استان فارس عنوان کرد: برای ایمن کردن معادن نیاز به کار زیرساختی و استقرار تجهیزات است. شاید در داخل کشور، بخشی از آن موجود باشد و شاید شرکتهای دانش بنیان بتوانند معدنداران را در این بخش یاری کنند، اما نباید مسیر واردات را به طور مطلق ببندیم.
وی در پایان خاطر نشان کرد: در ایران، معادن زیاد و متنوعی است و افراد بسیاری در معادن در حال کار کردن هستند. پس ضرورت دارد که هر چه سریعتر در جهت ایمنسازی معادن، گامهای بلندی برداشته شود. همچنین لازم است که آتشنشانان هم، آموزشهای خاصتری را برای مقابله با چنین اتفاقاتی در دستور کار قرار دهند. از طرفی، امیدوارم با اصلاح قانون معادن، شاهد روزهای بهتر در تمام بخشهای این حوزه باشیم.
منبع: کانی مگ