نشان تجارت - مهدی توفیقی: روستا ارنگه متشکل است از روستاهای گوراب، ابهرک، سیجان، سرزیارت جی، چاران و خور است که به مجموعه آنها ارنگه میگویند و مرکز این روستاها را ارنگه بزرگ مینامند. ارنگه از دیرباز مرکز حکومتی منطقه بوده و بخش آسارا یکی از توابع ارنگه بوده و در اسناد ثبتی آن به عنوان دهستان ارنگه جزو منطقه ۵ تهران درج شده است. نکته جالب اینجاست که در سال ۱۳۰۴ جمعیت استان کرج که هم اکنون ۲ میلیون نفر تخمین زده شده است بالغ بر ۸۰۰ نفر بوده، اما ارنگه بزرگ به تنهایی دارای ۴۹۸ نفر جمعیت، در آن سال بوده است.
برای سفر به روستای ارنگه در کیلومتر ۱۸ جاده چالوس به سمت کرج، سمت راست تابلویی وجود دارد که شما را به این روستا هدایت میکند. جادهای که برای ورود به روستا وجود دارد آسفالت نیست و شیب تندی دارد. پس از آنکه ۲ کیلومتر در این جاده رانندگی کردید مسیر هموار میشود و به یک دو راهی خواهید رسید که راه سمت چپ قبرستان تاریخی روستا ارنگه است که اگر همان مسیر را ادامه دهید به انتهای قسمت شمالی روستا ارنگه میرسید. محل پارک خودرو شما در نزدیکی قبرستانی باستانی است. اولین نکتهای که باید در این مکان رعایت کنید، نظافت و حفظ پاکیزگی این قبرستان تاریخی است چرا که افراد محلی دل خوشی از افرادی که این موارد را رعایت نکردهاند، ندارند.
قبرستان ارنگه قدمتی چند هزار ساله دارد و شما میتوانید بقایای حفظ شده از این قبرستان را که هنوز توسط سارقین آثار باستانی، به سرقت نرفته اند را ببینید.
مسیر دومی که در قسمت راستی وجود دارد، مسیر آبشار ارنگه است که میتوانید خودرو خود را در مسیر آبشار پارک کنید یا پس از کیوسک هلال احمر و امداد خودرو به مسیر خود ادامه دهید و در سمت چپ وارد جادهای شوید که در آن نقطه هم مکانی برای پارک کردن خودروهای شخصی وجود دارد و از همان جا پیاده روی را آغاز کنید و پس از مدتی کوتاه به آبشار زیبا ارنگه خواهید رسید که سرچشمه آن، آب رودخانه خروشان روستا ارنگه است.
مسیری که برای رسیدن به آبشار وجود دارد از کنار رودخانه ارنگه میگذرد و در بعضی از قسمتهای مسیر تنگ و دشوار میشود که لازم است، از میان شکاف سنگها و صخرهها عبور کنید که در فصول سرد و هنگام بارش برف و باران تقریبا ممکن نیست.
ارتفاع آبشار ارنگه، بالغ بر ۹۰ متر است که یکی از مرتفعترین آبشارهای ایران به شمار میرود. شما میتوانید با حدود نیم ساعت پیاده روی، به آبشار ارنگه برسید. در مسیر آبشار اصلی، آبشارهای کوچکی نیز وجود دارند که از ارتفاع ۵ متری به پایین میریزند که مردم محلی نام این منطقه را هفت چشمه گذاشته اند. در مسیر آبشار ارنگه از میان درهای بسیار تماشایی و با صفا باید عبور کرد و درختی بید بسیار در این منطقه مشاهده میشود. همین طور بوتهها و درختچههای بسیاری در حاشیه رودخانه وجود دارند علاوه بر تمام این نکات، در مسیر آبشار ارنگه، چشمههای آب طبیعی وجود دارند که میتوانید از آب طبیعی و معدنی آنها مزه کنید که تجربه جالب و هیجان انگیزی است.
اولین آبشار که در منطقه وجود دارد، هفت چشمه نام دارد، پس از این آبشار مسیر تنگتر میشود و به حالت صخرهای تغییر میکند و به آبشار طبیعی و زیبای آدران خواهید رسید. گردشگران دره هفت چشمه برای دسترسی به زیر آبشار در فصل تابستان میتوانند از نیمه راه خروجی ارنگه از طریق پاکوب کوچکی وارد دره (هفت چشمه) شوند و به آبشار دسترسی پیدا کنند (یا از طریق روستای سیجان). این دره، در فصل تابستان به علت شرایط آب و هوایی، از هوای بسیار خنک و مطلوبی برخودار است و مکانی مناسب برای اتراق در کنار آب و آبشار و آب بازی و سنگ نوردی در یک روز تابستانی است.
اما در سمت راست جاده که یک جاده آسفالته است به روستای ارنگه ختم میشود که میتوانید با قدم زدن در حاشیه جاده از تماشای مناظر طبیعی و باغهای میوه روستای ارنگه نهایت لذت را ببرید. همچنین میتوانید با ادامه دادن مسیر رودخانه یا صعود به قله ۳۱۰۰ متری قبله (قله پورا) نهایت لذت را از سفر به این روستا تجربه کنید.
گردشگرانی که به ورزشهای صخره نوردی و کوهنوردی علاقه دارند و قصد دارند که منظرههای طبیعی و زیبا پس از این قله را ببینند این مسیر توصیه میشود.
در دل روستای ارنگه امامزدهای وجود دارد که جنب آن درختی کهنسال ریشه دوانده است که تماشا این درخت و عکاسی با آن خالی از لطف نیست.
بهترین فصل برای سفر به روستا ارنگه فصل بهار است؛ زیرا در این فصل درختان منطقه شکوفههای سیب و گیلاس میدهند که چشم انداز طبیعی و زیبایی را پدید میآورد، همچنین میتوانید در فصل تابستان برای رهایی از گرمای پایتخت، سفر یک روز به روستای ارنگه را برنامه ریزی کنید که هوای این روستا بسیار از شهر تهران خنکتر است. در فصل پاییز میتوانید به روستای ارنگه سفر کنید و از دیدن درختان با برگهای قرمز و زرد لذت دو چندان ببرید.