نشان تجارت - نتایج یک بررسی، «بیکاری» و تحولات بازار کار را به عنوان یک مانع جدی برای «استقلال جوانان» و ازدواج آنها در نظر گرفته است. این بررسی با اشاره به اینکه جوانان ایرانی در مقایسه با جوانان دیگر کشورها، نرخ بیکاری بالایی را متحمل میشوند، میگوید که در سال ۱۴۰۰ نرخ بیکاری جوانان ۱۶,۵ درصد بوده و در طول دهه ۹۰ به دلیل طولانی بودن روند بیکاری بیش از ۷۸ درصد از جوانان تحت سرپرستی خانوار بودهاند.
مطابق آمار، غالب جوانان در جستوجوی کار، هرگز ازدواج نکردهاند و تغییرات آن نیز در اواخر دهه فزاینده بوده است. به نظر میرسد جوانان ابتدا در پی یافتن شغل مناسب هستند و پس از آن نسبت به تشکیل خانواده اقدام میکنند. در واقع اشتغال پیششرط جدی جوانها برای تشکیل خانواده است و معضل بیکاری از جمله عوامل تأخیر در تشکیل خانواده محسوب میشود.
این موضوع از سال ۱۳۹۷ به بعد پررنگتر میشود، زمانی که تورم بیش از ۲۰ درصد نسبت به سال قبل خود رشد میکند و به ۳۱ درصد افزایش مییابد. یک سال بعد تورم به ۴۱.۲ درصد میرسد. در سال ۹۹ و همزمان با پاندمی کرونا تورم به ۴۷.۱ درصد رسیده و در سال ۱۴۰۰ نیز بالغ بر ۴۶.۲ درصد بوده است. چنین تورمی موجب میشود تا شرایط اقتصادی افراد ناپایدار شود و آنها نتوانند برای آینده خود برنامهریزی کنند؛ لذا در چنین شرایطی جوانها تصمیم میگیرند تا ازدواج و تشکیل خانواده را به تأخیر بیندازند.
از نظر نویسندگان، جوانان ایرانی دوره بیکاری طولانیتری را تجربه میکنند و زمان انتظار جوانان برای پیدا کردن یک شغل، در سال ۱۴۰۰ به ۱۹,۴ ماه افزایش یافته است. همچنین جوانان ایرانی به دلایل مختلف، با تاخیر به دنبال یک «شغل مناسب» میگردند. این گزارش با بررسی شاخص نسبت بیکاری در طول دهه ۹۰ نشان میدهد که مواجهه جوانان با معضل بیکاری در اواسط دهه سوم زندگی به حالت بیشینه خود رسیده است.
این وضعیت نشان میدهد بخش قابل توجهی از جوانان در سنین ۲۳ تا ۲۷ سالگی جستوجو برای یافتن شغل را آغاز میکنند که با در نظر داشتن دوره طولانی بیکاری جوانان در کشور، یافتن شغل و ثبات شغلی افراد نیز با تعویق مشهودی همراه میشود. بنابراین جوانان تا سنین بالا از حیث درآمدی وابسته خانواده باقی میمانند و امکان استقلال از آنان گرفته میشود.
در یک تعریف قراردادی، بیکاری طولانیمدت به افرادی اطلاق میشود که ۱ ماه یا بیشتر در جستوجوی کار بودهاند. تحلیل دادههای خام طرح آمارگیری نیروی کار مرکز آمار نشان میدهد که در دهه ۹۰ مدت زمان انتظار جوان برای یافتن شغل طولانی است که با روند افزایشی از ۱۸,۳ ماه در سال ۱۳۹۱ به ۱۹,۴ ماه در سال ۱۴۰۰ رسیده است. طولانی بودن دوره بیکاری جوان موجب سرگردانی، به تعویق افتادن ازدواج، دوری از تحصیلات و گذران وقت غیرمفید خواهد شد. فرد به نوعی در شرایط برزخی محصور شده و اثربخشی خاصی را در خود نمیبیند. در چنین شرایطی، همچنان از حیث مالی به خانواده خود وابسته خواهد ماند.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس میگوید «لزوم داشتن مدرک دانشگاهی» به جای «مهارت» در فرایند استخدامها موجب افزایش تعداد پدیده «فارغالتحصیلان بیکار» شده است. مشروط ساختن اشتغال به مدرک دانشگاهی موجب شده تا جوان با هدف اشتغال با درآمد، ثبات و وجاهت اجتماعی بالا به دنبال گرفتن مدرک دانشگاهی برود. درحالی که یافتهها نشان میدهد، بخش قابل توجهی از جوانان بر این باور هستند که اگر امکان اشتغال فراهم باشد، اغلب جوانان به دانشگاه نمیروند.
حال آنکه تقاضای بازار کار به ویژه در بخش خصوصی مقوله مهارت شغلی است؛ موضوعی که مورد توجه خانواده، فرد و نظام آموزشی نبوده و حاصل آن، گسترش جوانان دارای مدرک دانشگاهی فاقد مهارت است که نمیتوانند به راحتی وارد بازار کار شوند.
در دهه ۹۰ به صورت میانگین ۷۸,۱ درصد از بیکاران جوان به عنوان فرزند تحت سرپرستی خانوار قرار داشتهاند. در چنین شرایطی معضل بیکاری موجب میشود تا کماکان هزینه خانوادهها کاهش نیابد و جوان از حیث مالی همچنان به والدین خود وابسته باشد. حال آنکه فرد توانایی اشتغال و کسب درآمد را دارد، اما به دلایل و شرایطی بیکار مانده و امکان استقلال اقتصادی ندارد؛ لذا خانواده مجبور است همچنان جوان خود را تأمین مالی کند و به سبب طولانی بودن دوره بیکاری در ایران، سرپرست خانوار، فشار اقتصادی مضاعفی را متحمل خواهد شد.
به نظر میرسد عوامل متعددی اشتغال جوانان را ناپایدار کرده که این مساله موجب بروز بیکاری گسـترده میان آنان میشود. مشکلاتی همچون اخراج یا تعدیل نیروی کار، تعطیلی دایمی محل کار، فصلی بودن کار و تا حدودی موقتی بودن کار از جمله دلایل غیرارادی بیکار شدن جوانان شاغل عنوان میشود. نتیجه چنین وضعیتی موجب شده تا جوانان احساس امنیت شغلی بالایی را تجربه نکنند. ۵۱,۹ درصد از جوانان شاغل، احساس ناامنی شغلی دارند و نگران از دست دادن شغل خود هستند.
وجود شرایط تورمی و شوکهای قیمتی، بازار کار را ناپایدار کرده است که این مســائل موجب بروز بیکاری غیرارادی گسترده میشود. در ایران، کسب و کار اصولا یک فعالیت دشوار ارزیابی میشود؛ به گونهای که طبق گزارش بانک جهانی، ایران در سهولت انجام کسب وکار در میان ۱۹۰ کشور، رتبه ۱۷ جهان را به خود اختصاص داده است. علاوه بر وجود بیکاری غیرارادی قابل توجه میان جوانان، از پیامدهای سخت دشواری کسب و کار، غیر جذاب شدن راهاندازی کسب و کار برای افراد جویای کار است. براساس دادههای مرکز آمار، جمعیت کارفرمایان در طول دهه ۹۰ افزایش قابل توجهی نداشته و حتی تعداد آنها در پایان دهه ۹۰ به نسبت سال ۱۳۹۱ کاهش نیز یافته است.
درحال حاضر کارفرمایان بخش خصوصی در قبال استخدام زنان، باید به تکالیف قانونی همچون کاهش ساعات کاری شاغلان از به ۳۶ ساعت تا ۶ سالگی کودک، اعطای مرخصی ۹ ماهه بارداری، ممنوعیت به کارگیری مادران باردار در هر نوع کار سخت یا خطرناک، جبران بخشی از هزینه مهدکودک، کاهش سن بازنشستگی و ممنوعیت تعدیل نیرو یا عدم نیاز به مادران دارای فرزند عمل کنند.
طبق قوانین مربوطه، کارفرما متعهد به رعایت تکالیف فوق است؛ بدون آنکه از او حمایت خاصی صورت گرفته باشد. تسهیل موضوعات مادری و اشتغال زنان بهطور همزمان امری ضروری است، اما شرایط کنونی به گونهای است که هزینه استخدام زنان برای کارفرمایان در مقایسه با استخدام مردان بیشتر است؛ حال آنکه کارفرما به دنبال افزایش سود و کاهش هزینههای واحد اقتصادی خویش است.
زنان خانهدار به سمت پیدا کردن کار رفتهاند
موضوع مهم دیگر، افزایش تمایل زنان خانهدار برای شاغل شدن است. ســهم ۱۰,۸ درصدی زنان جویای کار قبلا خانهدار در ابتدای دهه ۹۰ به ۱۹.۴ درصد در سال ۱۴۰۰ درصد افزایش یافته است.
به رسمیت نشناختن فعالیت زن خانهدار در محیط خانواده در لایههای سیاستگذاری و بازنمایی ناقص از جایگاه او در فضای رسانهای، موجب شده تا به فعالیت اقتصادی متمایل شود. موضوع مهم دیگر مقوله ناکافی بودن درآمد خانواده بوده است که زن را مجبور کرده به مشارکت اقتصادی روی آورد. از سال ۱۳۹۷ به بعد، به سبب افزایش چشمگیر نرخ تورم تغییرات تمایل به اشتغال زنان خانهدار شدیدتر بوده است.
ناامنی شــغلی، نبود حمایتهای هدفمند مالی و غیرمالی دولت، دشواری راهاندازی کسب و کار و بیثباتی اقتصادی، از دلایل افزایش تمایل جوانان به شغل مزد و حقوقبگیری به شمار میرود. تورم بالای طولانیمدت منجر به ناپایدار شدن فضای کسب و کار شده و وضعیت بیثبات اقتصادی بر تصمیم افراد برای راهاندازی کسب و کار تأثیر سوء گذاشته و در واقع جوانها حاضر نیستند با توجه به قیمتهای روزافزون و در شرایطی که پیشبینیپذیری محیط کسب و کار تحت الشعاع قرار گرفته است، شغلی را برای خود راه بیندازند.
نتیجه یک مطالعه ملی نشان میدهد غیرقابل پیشبینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات نخستین مانع کسب و کار کارفرمایان در بازار کار ایران است. در چنین وضعیتی افراد ترجیح میدهند مشغول به کار مزد و حقوق بگیری شوند تا از آسیبهای احتمالی راهاندازی کسب و کار در شرایط تورمی و بیثباتی قیمتها مصون بمانند.
نرخ بیکاری جوانان ۱۹,۷ درصد در ابتدای دهه ۹۰ بود و در سال ۱۴۰۰ به ۱۶,۵ درصد کاهش یافته است. با وجود این همچنان بخش قابل توجهی از جوانان مایل به مشارکت اقتصادی پدیده بیکاری را تجربه میکنند. بررسیها نشان میدهد گروه جوانان ایرانی در مقایسه با جوانان دیگر کشورها به رغم داشتن نرخ پایین مشارکت اقتصادی جوانان، اما نرخ بیکاری بالاتری را تجربه میکنند.
نرخ بیکاری بالا به معنای آن است که فرد تمایل دارد تا شاغل شود، اما به دلیل وجود مسائلی در طرفین عرضه و تقاضای نیروی کار و محیط کسب وکار از این امر بازمیماند. موانع موجود در محیط کسب وکار و طرف تقاضای نیروی کار عمدتا اقتصادی هستند.
فرد به دنبال یافتن شغل با جایگاه اجتماعی مناسب، باثبات و دستمزد بالاست. در این مسیر، خانواده نیز همچون فرزند فکر میکند. بنابر نتایج یک پیمایش ملی ۶۷ درصد از والدین میخواهند که فرزندشان، استاد دانشگاه، وکیل، پزشک یا کارمند اداری شود. نتیجه آن میشود که برای کسب مناصب شغلی همچون پزشکی که ظرفیت بسیار محدودی دارد، تمایل شــدیدی ایجاد میشود.
سهم ۱۹,۸ درصدی فارغالتحصیلان رشته علوم تجربی در مقطع متوسطه دوم در سال تحصیلی ۱۳۹۰ -۱۳۸۹ به ۳۰,۴ درصد در سال تحصیلی ۱۴۰۰ -۱۳۹۹ رسیده است. رقابت شدید جوانان برای صندلیهای بسیار محدود تحصیلی موجب میشود تا افراد مدت زمان بیشتری پشت سد کنکور بمانند. در سال ۱۴۰۰ تنها ۳۳,۸ درصد از پذیرفتهشدگان رشته تجربی از طریق آزمون در همان سال دیپلم خود را گرفته بودند. درحالی که این مقوله برای گروههای انسانی و ریاضی به ترتیب ۵۹,۸ و ۷,۷ درصد بوده است.
سن بالای افراد در زمان جویای کار بودن، به معنای تأخیر در خروج از حالت غیرفعال بودن و ورود افراد به بازار کار و مشارکت اقتصادی آنهاست. در واقع از نیمه دهه سوم زندگی افراد، نسبت بیکاری کاهش پیدا میکند که به معنای دستیابی به شغل در بازه سنی ۲۵- ۲۴ سال اســت. با احتساب دوره بیکاری جوان که به ۱۹.۴ ماه رسیده است و زمان مورد نیاز برای تحصیل یا طی کردن طول دوره سربازی میتوان گفت که جوان، تأخیر ارادی و خودخواسته در ورود به شغل ندارد و درگیریهای نهادی منجر به تأخیر در یافتن شغل برای جوان میشود.
مواجهه افراد با معضل بیکاری در اواسط دهه سوم زندگی به منزله تحتالشعاع قرار گرفتن موضوع تشکیل خانواده است. درواقع هرچه این مهم به تأخیر بیفتد، ازدواج جوان نیز به تعویق خواهد افتاد. تعویق ازدواج، کاهش سطح باروری را نیز به دنبال خواهد داشت. بنابراین انتقال حالت بیشینه مواجهه افراد با معضل بیکاری به سنین پایینتر از اواسط دهه سوم زندگی با هدف سامان دادن به اولویتهای راهبردی کشور همچون ازدواج و فرزندآوری امری ضروری است.