نشان تجارت - زهرا ظهروند: فتحالله توسلی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به نشان تجارت گفت: در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس، دو سوال از وزیر صمت پرسیدم که با توجه به توضیحات ارائه شده، قانع نشدم و قرار شد به صحن ارجاع شود. یکی از این سوالها درباره وضعیت تضعیف و بیتوجهی به فرش و صنایع نساجی در کشور بود.
وی افزود: صادرات فرش طی چند سال گذشته از سه و نیم الی چهار میلیارد دلار به ۲۹ میلیون دلار رسیده است. از سوی دیگر کشورهای همسایه، رفوگرها و فرشبافهای ما را به ترکیه میبرند. خیلی از رفوگرهای ما را به افغانستان بردهاند و فرش ایرانی و نقشه ایرانی تولید و صادر میکنند؛ فرش که هویت، فرهنگ، هنر و تمدن ما است، عملاً نابود شده است.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: در دوره آقای فاطمیامین، مرکز ملی فرش را که زیر نظر وزیر بود و رییس مرکز در شورای معاونین شرکت میکرد را ذیل اداره کل گذاشتند و در این اداره اسم آن را اداره کل صنایع خلاق و فرش قرار دادند که در واقع فرش را نابود کردند. از اینرو جلساتی را در وزارت صمت گذاشتیم و قرار بر این شد مجدد مرکز ملی فرش احیاء شود که این اتفاق نیفتاد.
نماینده بهار و کبودرآهنگ اظهار داشت: در دولت جدید، زماتی که آقای اتابک قرار بود رای اعتماد بگیرد، طی جلسهای به ایشان گفتم دو و نیم میلیون نفر در بحث فرش درگیر هستند و این تعداد کسانی هستند که در روستاها و شهرستانها حضور دارند و خانوادههای ضعیف هستند و زندگی آنها از راه فرشبافی میگذرد. در حال نابود کردن اینها هستند در حالی که این افراد قدرت تابآوری بالایی دارند، تلاش کنید مسئله آنها را حل کنید که آقای اتابک قول داد حتماً مرکز ملی فرش را احیاء میکنم. در ادامه، معاون ایشان هم قول پیگیری دادند که انجام نشد، بنابراین یکی از سوالهای بنده مربوط به فرش و صنایع نساجی بود.
توسلی در خصوص سوال دیگری که در کمیسیون مربوطه ارائه کرده است، گفت: موضوع، بحث معدن است که یکی از آنها درباره فاجعه طبس و فجایع معدنی بود. تا چه زمانی قرار است فجایع معدنی ادامه داشته باشد؟ اینکه هرازگاهی یک معدن به دلیل تجمع گاز ریزش کند و چندین هموطن کشته شوند، سپس ما برای عرض تسلیت خدمت خانوادههایشان برسیم، تا چه زمانی قرار است ادامه یابد؟ مگر نه اینکه باید وزارت کار مباحث ایمنی معادن را دنبال کند؟ چرا انجام ندادهاند و نمیدهند و تقریباً هر یکی، دو سال، ریزش معدن در اثر تجمیع گاز داشتهایم و دهها نفر عزادار شدهاند.
وی در ادامه گفت: نکته دیگر در خصوص معدن، بحث ارزش افزوده است. نقش معدن در جی دی پی کشور حدود دو درصد است، در حالی که در کشورهای دنیا بالغ بر پنج و شش درصد است. معادن ما یا غالباً تعطیل هستند یا به ظرفیت نرسیدهاند یا براساس شرایط جدید، جلو نرفتهاند. یکی از مباحث ما این بود که چرا در این زمینه اقدامی نشده است و از سوی دیگر، معادن جادههای ما را نابود کردهاند؟
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: به عنوان مثال یک جایی از معدنی را تخریب کردهاند، در کنار آن مزرعه و زندگی مردم نابود شده است و کلی خاک روی زندگی و مزرعه آنها نشسته و همه را نابود کرده است. حتی جاده آنجا به دلیل حمل بار سنگین تخریب میشود. نکته دیگر اینکه بر اساس قانون، ۱۵ درصد درآمد معادن باید به خزانه داده شود و از آنجا برای احیاء آن معدن و مباحث زیستمحیطی خرج شود که انجام نمیشود. اینها سوالاتی بود که مطرح شد، اما با توضیحات وزیر صمت و معاونینش بنده قانع نشدم و قرار شد به صحن ارجاع داده شود.