نشان تجارت - از قطع و وصل سامانههای نسخه آنلاین که دردسر جدیدی برای بیمار، پزشک و داروخانهها شده تا فروش آنلاین دارو در سایتها و پلتفرمهای اینترنتی که طبق هیچ بخشنامه استاندارد و واضحی پیش نمیرود. در این گزارش علاوه بر بررسی میدانی داروخانهها و شنیدن نظرات آنها، متخصصان و مسئولان حوزه دارو هم به گفتگو نشستند تا نگاه شفافتری به این موضوع شکل بگیرد.
دسترسی به داروخانه در شهرهای بزرگی مانند تهران، بسیار سهلتر از سالهای قبل شده و تقریبا در هر خیابانی یک داروخانه به چشم میخورد. این موضوع در مرکز شهر به دلیل وجود چند داروخانه مهم بیشتر مشاهده میشود؛ داروخانههایی که تقریبا مقصد آخر هر بیمار نیازمند به داروهای خاص و کمیاب است. باوجوداین در سالهای اخیر با جدیترشدن سامانه نسخههای الکترونیک و فروش آنلاین دارو، پیچیدگی معضلات در حوزه داروی کشور بیش از گذشته شده است. از قطع و وصلی سامانههای داروخانه برای تحویل دارو تا پشت پردههای نامشخص روش فروش آنلاین دارو که به باور بسیاری بخشنامه اصولی برای آن تعبیه نشده است. در بیشتر داروخانههای مرکز شهر که قدم میگذاریم، صاحبان آن هیچ اطلاعتی از چگونگی ورود به حوزه فروش آنلاین دارو و سازوکار دریافت مجوز ندارند و حتی بسیاری به گروههای خاص و وابسته به دولت اشاره دارند که مانند مافیا این حوزه را به دست گرفتهاند.
در مرکز شهر پیش میرویم، اطراف میدان انقلاب و کوچهپسکوچههای آن داروخانههای بزرگ و کوچکی به چشم میخورد که رفتوآمد به آنها هم کمابیش در جریان است. چند نفری در صف تحویل دارو ایستادهاند و خانمی جلوی باجه تحویل نسخه درباره نحوه داروهای خود سؤالاتی میپرسد. کمکم از تعداد بیماران بخش تحویل دارو کاسته میشود. مرد جوانی با روپوش سفید در گوشهای ایستاده و سؤالات مراجعهکنندگان را با آرامش پاسخ میدهد. وقتی درباره الکترونیکیشدن خدمات دارویی مانند فروش آنلاین دارو و نسخههای الکترونیک میپرسیم، باور دارد که: «خیلی وقتها قطع و وصلشدن سامانههای بیمه برای تأیید دارو مشکلساز شده؛ یعنی هم بیماران باید معطل شوند و هم ما؛ چون تا انجامنشدن کار یک بیمار ما نمیتوانیم نام بیمار دیگر را در سامانه بزنیم. البته این مشکلات قبلا خیلی بیشتر بود. الان کمتر شده؛ ولی هنوز هم هست؛ یعنی شاید در روزهایی مشکل خاصی نداشته باشیم؛ ولی برخی روزها واقعا شرایط برای ما سخت میشد. بیمارانی که از این پروسه خبر ندارند، گاهی شروع به دعوا میکنند و به نظر من واقعا هم حق دارند؛ مثلا عزیزی بر روی تخت بیمارستان دارند و به خاطر این مشکل سامانهای، تحملشان تمام میشود».
این متخصص به فروش آنلاین دارو در پلتفرمهای مختلف و حتی سایتهای فروش دارو اشاره میکند و ادامه میدهد: «از طرف دیگر جدیدا فروش آنلاین دارو بیشتر شده و مردم میتوانند از داخل خانه دارو سفارش دهند؛ ولی دستکم برای ما مشخص نیست شرایط نگهداری این داروها به چه صورت است و به چه صورتی به دست مصرفکننده میرسد.
بیشتر بخوانید:نکاتی درباره آییننامه عرضه اینترنتی دارو
برای مثال یکی از داروهای تقویت مو و مکمل در دیجیکالا به قیمت ۳۰هزارو خردهای به فروش میرسد؛ درصورتیکه داروی ژلوفن حدود ۴۰ هزار تومان است. حالا توجه کنید که معمولا داروهای مکمل و تقویتی گرانتر از داروهای دیگر است. برای خود ما سؤال است که چطور داروهای الکترونیک با این قیمتها به فروش میرسد. باوجوداین احتمال اینکه در فروش آنلاین داروهای تاریخ مصرف گذشته یا نزدیک به انقضا را به دست مصرفکننده برسانند، زیاد است. یکسری داروهای داروخانهها بدون نسخه پزشک هم به فروش میرسد؛ ولی مصرفکننده زمانی که برای خرید همین داروها به ما مراجعه میکند، معمولا توضیح یا مشاوره خاص آن دارو را هم از ما دریافت میکند. این راهنماییها در مصرف دارو بسیار اهمیت دارد؛ درصورتیکه در هنگام خرید آنلاین دارو هیچکدام از این اطلاعات فردی دریافت نمیشود تا براساسآن دارو تحویل داده شود. یک چیز دیگر اینکه بهصورت مرتب بازرسانی به داروخانه ما میآیند تا بر قیمت داروها نظارت داشته باشند؛ اما گاهی میبینیم قیمت داروهایی که آنلاین فروخته میشود، گرانتر یا ارزانتر از چیزی است که در داروخانهها میفروشیم. خلاصه به نظر میآید ورود دارو به بحث آنلاین و الکترونیکشدن نیازمند بررسی زیرساختهای بسیار بیشتری است؛ چون این حوزه باید شرایط را برای مصرفکننده آسانتر کند؛ درصورتیکه گاه عواقب سختتری به همراه دارد».
خیابان انقلاب را به سمت چهارراه ولیعصر پیش میرویم. داروخانهای دیگر در مسیر است. تنها یک مراجعهکننده ایستاده؛ مرد میانسالی که چند تقویتی در کیسه تحویل گرفته و در حال سؤال از نحوه استفاده آن است. دختر جوان با روپوش سفید، نحوه مصرف هرکدام را با حوصله توضیح میدهد.
از ورود حوزه دارو به دنیای الکترونیک که از او میپرسیم، با خنده بحث را شروع میکند: «ما داروخانه کوچکی هستیم؛ ولی معمولا بیشتر داروهایی را که سخت پیدا میشود، هم داریم؛ بنابراین خیلی وقتها بیمار بیش از حد معمول منتظر دریافت دارو میشود؛ چون سامانه بیمه دچار مشکل شده است. از طرف دیگر سازوکار فروش آنلاین دارو هنوز برای ما مبهم است. راستش خیلی وقتها مردم مشاوره لازم برای مصرف دارویی را از ما دریافت میکنند، بعد از سایتهای آنلاین همان دارو را تهیه میکنند؛ چون در هنگام خرید آنلاین توضیحات خاصی درباره دارو وجود ندارد. اصلا نباید به طور کل دارو به شکل آنلاین فروخته شود، تنها باید اجناسی مثل مکمل، تقویتی و لوازم بهداشتی و آرایشی به فروش برسد؛ چون از نظر علمی کار مجازی نیست.
همه چیز به سمت آنلاینشدن پیش میرود؛ اما درباره فروش دارو به نظر میرسد نباید چنین اتفاقی بیفتد. اصلا همین که دکتر بهصورت آنلاین بیمار را ویزیت میکند و بعد هم بهصورت آنلاین نسخه را ارسال میکند، هم جای بحث دارد. این دکتر چطور بیمار را معاینه کرده که مثلا متوجه مشکل گوش و حلق و بینی فرد شده است؟ بعد از آن هم به شکل الکترونیک دارویی تجویز میکند. خلاصه به نظرم این ماجراها نیاز به بررسیهای خیلی بیشتری دارد. مثلا شاید اگر از یک الگوی خارجی پیروی میکردیم، این چالشها کمتر میشد».
تقریبا به یکی از شلوغترین چهارراههای شهر نزدیک شدیم، در یکی از فرعیهای چهارراه ولیعصر داروخانه کوچکی باز است، چند دختر جوان پشت باجهها نشستهاند و زن میانسالی که پزشک مجموعه است، با خستگی با چند جمله جواب سؤالها را میدهد: «راستش خیلی در بحث قطع و وصلی سامانه نسخه الکترونیک مشکلی نداریم. چند باری مشکل پیش آمده که آن هم بعد از چند دقیقه رفع شده. از طرفی ما هم مثل خیلی دیگر از داروخانهها فروش آنلاین نداریم و نمیدانیم اصلا سازوکار این شکل فروش دارو چطور است؛ اما معمولا لوازم آرایشی، بهداشتی و مکملها به این شکل به فروش میرسد؛ البته فروش دارو و حتی همین مکملها گاهی به مشاورههای حین خرید دارو نیاز دارد که در صورت رعایتنکردن آن شاید عوارضی برای بیمار به همراه داشته باشد. البته این شکل تهیه دارو هنوز بین مردم خیلی رواج پیدا نکرده و شاید جای کار بیشتری را بطلبد. باوجوداین ما بهعنوان صاحب داروخانه خیلی دچار مشکل نشدهایم؛ اما از دیگر همکاران گلههایی شنیدیم».
چند دقیقه، خیابان را به سمت میدان فردوسی پیش میرویم، در پاساژی کوچک وارد داروخانهای میشویم که دو زن جوان دارو به دست از آن خارج میشوند. صاحب این داروخانه مرد میانسالی است که با حوصله چنددقیقهای درباره خدمات الکترونیک دارو حرف میزند: «باید بپذیریم که همه چیز در حال تغییر است؛ اما این تغییرات و ورود به دنیای الکترنیک دارو، خلأهای بسیاری به جا گذاشته.
برخی از داروها نیاز به آموزشهای ویژه به بیمار دارند، مثلا ما یکسری اسپریها داریم که بعد از آموزش به مصرفکننده، باز هم آدرس سایتی را به آنها میدهیم تا دوباره نحوه استفاده را آنجا مشاهده کنند. البته باز هم خیلی از مصرفکنندهها بعد از چند روز برمیگردند و درباره نحوه استفاده دوباره سؤال میکنند. یک موضوع مهم همین است که معمولا ما براساس فهم بیمار یا مصرفکننده روش مصرف را توضیح میدهیم. برای یک نفر باید چندین بار و با جزئیات نحوه مصرف را شرح داد و برای دیگری شاید چند ثانیه هم کافی باشد؛ اما در تحویل الکترونیک دارو هیچکدام از این اتفاقات نمیافتد و نظارت خاصی هم بر آن نمیشود. آنچه تا الان ما متوجه شدهایم، فقط یکسری از داروخانههای خاص، فروش الکترونیک دارند و درواقع بقیه داروخانهها را وارد این حوزه نمیکنند. معمولا این توزیعکنندگان الکترونیک هم داروهایی را که در تهدید انقضا هستند، در اولویت فروش خود قرار میدهند. در پس این اتفاقات امکان دارد سولههایی به شکل متمرکز شکل بگیرد که داروهایی را که در معرض انقضا قرار دارد، به شکل الکترونیک به دست مصرفکننده برسانند. در این زمینه برای ما صاحبان داروخانه دستورالعمل خاصی وجود ندارد که اگر من بخواهم وارد این پلتفرمها شوم، باید از چه طریقی اقدام کنم. از طرفی تأیید نسخههای الکترونیک در سامانه هم سازوکار استانداردی ندارد، مثلا چند روز قبل خانم میانسالی برای تهیه داروهای پلاویکس و بیزوپرولول آمده، بنده خدا شاید حدود یک ساعت معطل شد و ما فقط شرمنده او بودیم که با آن حال خراب باید منتظر تأیید بماند. ایشان چیزی نگفت؛ ولی پیش آمده که بیمار از سر کلافگی با ما درگیر شود. همه اینها برای این است که وقتی زیرساخت کاری را نداریم، نباید برای مردم دردسر جدید درست کنیم».
در طی این مسیر چند داروخانه از نگرانی مصاحبه و رسانهایشدن نظراتشان، هیچ اظهارنظری نکردند. در آخرین داروخانه که در اطراف میدان فرودوسی واقع شده، وارد میشویم.
پزشک جوان همچون دیگر کارکنان داروخانهها از سامانه نسخه الکترونیک شکایت دارد و در مورد فروش آنلاین دارو در پلتفرمهای مختلف میگوید: «حقیقتا از کلیت این ماجرا خبر ندارم، اما بخشی از این شرکتهای دارویی که فروش آنلاین دارند، آفرهای مختلفی میگذارند که همین باعث میشود مصرفکننده با قیمت کمتر از داروخانه همان دارو را تهیه کند. خیلی وقتها همین داروها که بهصورت آنلاین به فروش میرسد، مشکل تاریخ مصرف دارند؛ یعنی چند ماه بیشتر قابل مصرف نیستند».
تکنولوژی همه چیز را دربر گرفته و بهسرعت در حال پیشروی است. حالا چند سالی است که حوزه دارو هم به این دنیا پا گذاشته و کشورها، تجربیات مختلفی از این اتفاق تازه دارند. اما ایران به دلیل شرایط خاص خود، ازجمله مشکلات مربوط به اینترنت و نبود زیرساختهای کافی، معمولا در این زمینه از دیگر کشورها عقب میماند. با این وجود رواج نسخههای الکترونیک و فروش آنلاین دارو در حال افزایش است، ولی بسیاری باور دارند الکترونیکشدن این ماجرا در بسیاری موارد تنها دردسر مصرفکننده را بیشتر میکند. مانند نبود سازوکار مشخص برای فروش آنلاین دارو که حتی بخشنامه استانداردی هم برای آن در نظر گرفته نشده است.
موضوعی که آرش محبوبی، رئیس انجمن داروسازان تهران، در گفتگو با «شرق» به آن اشاره میکند و میگوید: «اگر اول به بحث فروش آنلاین بپردازیم، باید بگویم آمار سازمان جهانی بهداشت نشان میدهد بیش از ۵۰ درصد این فراوردهها که به شکل آنلاین در دنیا عرضه میشوند، تقلبی است. برای همین خیلی از کشورها که نمیتوانند کنترل لازم را در این حوزه داشته باشند، مثل ژاپن و کره، فروش دارو در بستر اینترنت را ممنوع کردهاند.
با این وجود، یکسری از سکوها و شرکتهای داخلی میگویند با این مسائل کار نداریم و فقط میخواهیم ارسال دارو تا مقصدی را که بیمار تعیین کرده، داشته باشیم. از طرفی این شرکتها به دلیل نداشتن دانش کافی در حوزه دارو، سادهانگارانه تصمیماتی را برای توزیع آنلاین دارو گرفتند. در کشورهایی که توزیع آنلاین وجود دارد هم شرایط متفاوت است. مثلا در کشور آلمان قبل از خرید دارو، سایتها این هشدار را میدهند که شاید این دارو کیفیت کافی را نداشته باشد و مصرفکننده با آگاهی از اینکه شاید محصولی که در حال خرید آن است کیفیت مورد نظر را نداشته باشد، آن را تهیه میکند. از طرفی در نگهداری داروها شرایط یکسانی وجود ندارد؛ برای همین وقتی مصرفکننده دارویی را از داروخانه تهیه میکند، همانجا شرایط نگهداری دارو برایش توضیح داده میشود؛ درحالیکه وقتی پیک مانند نحوه ارسال غذا و هر کالای دیگر، دارو را به دست مصرفکننده میرساند، چون اطلاعات کافی در این مورد ندارد، امکان مهیاکردن شرایط لازم را هم ندارد. نکات قابل اهمیت در نگهداری دارو مهم است. مثلا یکسری فراوردههای دارویی نباید در یخچال باشد و یکسری از فراوردهها اتفاقا باید در یخچال نگهداری شوند.
از طرفی در طرحها و آییننامههای وزارت بهداشت و ارتباطات که برای این موضوع تنظیم شده، اصلا به این موارد نپرداخته است؛ بنابراین از نظر ما سلامت دارویی که به دست بیمار میرسد، قابل تأیید نیست. برای این طرح اصلا از نظر متخصصان استفاده نشده است و کاملا با عجله انجام شده است. یکسری از حوزهها مثل آسیب اجتماعی یا سلامت که با جان مردم در ارتباطاند، اصلا مسائلی نیست که بتوانیم با عجله آن را پیش ببریم.
بهعنوان متخصص و عضو هئیت علمی دانشگاه، تا جایی که من دیدم، آییننامههای این موضوع مشکلاتی داشته و بنابراین سلامت هیچکدام از داروهایی که بهصورت الکترونیک به فروش میرسد، قابل تأیید نخواهد بود. الان هیچ شرکت یا داروخانهای مجوز فروش آنلاین دارو ندارد و هرکدام که این کار را انجام میدهند، تخلف است. یعنی تا الان وزارت بهداشت به هیچکدام از داروخانهها مجوز فروش آنلاین را نداده است؛ بنابراین برای ما هم مشخص نیست پشت این ماجرا چه کسانی هستند. آییننامه فروش آنلاین را افرادی نوشتهاند که اصلا تخصصی در زمینه دارو ندارند. حتی یک جلسه با متخصصان در دانشگاه هم نداشتند تا از نظرات آنها استفاده کنند».
در بسیاری از داروخانهها، مردم به دلیل روند تأیید نسخههای الکترونیک در سامانه با معطلی روبهرو میشوند؛ موضوعی که باعث چالش پزشک، بیمار و داروخانهها شده است. محبوبی به همین مسئله اشاره میکند که «همچنین ماجرای قطع نسخههای الکترونیک در داروخانهها سردرگمی بسیاری برای بیماران ایجاد کرده است و با این وجود در کنارش سامانه دیگری ایجاد شده؛ درصورتیکه اگر چنین کششی وجود داشته که فعالیت الکترونیک حوزه دارو گسترده شود، چرا سامانه نسخه الکترونیک را ارتقا نمیدهند؟ ما با پیشرفت تکنولوژی مشکلی نداریم، اما موضوع این است که همین سامانهایشدن برخی خدمات، دردسر مردم و بیماران را بیشتر کرده است. نیاز است بیش از اقدامات در این حوزه با متخصصهای صاحبنظر گفت وگویی انجام شود که به نظر اینطور نبوده است». بهطورکل این متخصص و استاد دانشگاه وجود این سامانه را با خطر احتمالی فاششدن اطلاعات بیمار در نظر میگیرد و حتی خلأهای آن را برای نظام سلامت مخرب میداند. او در واقع تأکید دارد: تصور کنید یک نفر به این سامانه دست پیدا کند و در نسخههای یک روز، سه برگ قرص ویتأمین سی یا ۲۰ برگ استامینوفن اضافه کند. حال با وجود این تعداد نسخه در روز، آیا فردا صبح استامینوفنی در بازار میماند؟ پس همه اینها مسائلی است که باید هرچه زودتر مورد توجه مسئولان حوزه درمان و بهداشت قرار گیرد.
راهاندازی نسخههای الکترونیک با تمجیدات مسئولان حوزه سلامت راه افتاد، اما بعد از آن گرفتاری جدیدی برای بیماران رقم خورد که گاهی برای تأیید یک نسخه در سامانه بیمه با معطی بسیاری روبهرو میشوند و حتی گاهی هیچ نسخهای در سامانه به داروخانه ارجاع داده نمیشود و بیمار چارهای جز تهیه آزاد دارو ندارد.
بیشتر بخوانید:بحران داروخانهها در آغاز سال جدید
«حسین کرمانپور» رئیس اورژانس بیمارستان سینا،به همین مسائل اشاره دارد: «با وجود نسخههای الکترونیک، بیمار در هر کجای کشور که باشد میتواند داروی خود را از داروخانه تهیه کند و با این روش ارتباط بین داروخانه و پزشک کاملا از بین میرود یا به دلیل حمایت از محیط زیست دیگر نسخه کاغذی تمام شده که این جزء فواید نسخه الکترونیک است، ولی در کنارش معایب بسیاری هم دارد. در واقع زیرساختهای چندانی برای این موضوع در کشور نداریم. مثلا اینترنت کشور سرعت چندانی ندارد و قطع و وصلی سامانه شرایط را سخت میکند. در مواردی پزشک نسخه را ارسال کرده، ولی هنگام تحویل دارو در داروخانه، به بیمار میگویند نسخه به دست ما نرسیده است و اصلا بیمار امکان اثبات این موضوع را هم ندارد. در این شرایط فقط پول در جیب بیمهها میرود، چون خیلی از بیماران مجبور هستند همان نسخه را به شکل آزاد تهیه کنند. در همین مورد ما هر روز مشکل داریم؛ از هر پزشکی درباره نسخههای الکترونیک بپرسید، با مشکل روبهرو است.
الان چند روز است که پلتفرم بیمه سلامت ایران در دسترس نیست و بنابراین تمام بیمارانی که تحت پوشش این بیمه هستند، با مشکلات عدیدهای روبهرو هستند. برای مثال همراه یکی از بیماران سرطانی بستری در بیمارستان ما، برای تهیه یکی از داروها با بیمه سلامت ایران به هلالاحمر رفته و با چالشهای فراوان و مشکلات سامانهای در آخر مجبور شده همان دارو را به شکل آزاد و با چندبرابر قیمت تهیه کند. این مسائل نمونهای است از جابهجایی تراکنشهای مالی این ماجرا برای بیمه.
در همین چند روز بیماران تحت پوشش بیمه سلامت که برای بستری به بیمارستان مراجعه کردند، مجبور شدند به شکل آزاد خدمات دریافت کنند. این مسائل برای بیماران سرطانی، خاص و مزمن بسیار دردسرساز است؛ چون وقتی سامانه قطع میشود، آنها به هیچچیز دیگر دسترسی ندارند و حتی جایگزینی هم برای آن در نظر نگرفتهاند که اگر سامانه قطع شد از مسیر دیگر کار بیمار انجام شود. همین مسائل باعث درگیری بین داروخانه، بیمار و مطب پزشک است؛ چون بیمار برای پیگیری ثبت نسخه به پزشک مراجعه میکند، بعد بیمار دوباره به داروخانه مراجعه میکند و همه این سردرگمیها به دلیل نبود زیرساختهای کافی اتفاق میافتد. اگر زیرساخت خوبی در حوزه نسخههای الکترونیک وجود داشت، بسیار کارآمد میشد. برای مثال، مشخص میشد چه پزشکانی بدون نیاز به آزمایشها و داروهای مورد نیاز برای بیمار همانها را تجویز میکنند.
همه اینها در یک پلتفرم قوی مشخص میشود. درحالیکه این سامانه هنوز در مرحله قطع و وصل است که اول از همه بیمار اذیت میشود. بارها شده که در حال نوشتن نسخه برای بیمار هستم و سامانه قطع میشود؛ در این شرایط، هم بیمار داخل اتاق معطل میشود و هم بیماران دیگری که پشت در منتظر نوبت هستند باید زمان بیشتری صبر کنند. یعنی ویزیت بیماران توسط پزشک، کاملا به قطع و صل این سامانهها گره خورده است. از طرفی خیلی وقتها سامانه داروخانهها هم قطع میشود و همین باعث درگیریهای بسیاری بین بیمار با داروخانه یا بیمار با پزشک میشود».
یکی از ابعاد خدمات الکترونیک در حوزه دارو، فروش آنلاین دارو در سایت و پلتفرمهای مختلف است؛ درحالیکه بسیاری از متخصصان باور دارند بخشنامههای اصولی از طرف وزارت بهداشت و وزارت ارتباطات در این مورد تنظیم نشده که همین امکان دارد عواقب بسیاری برای بیمار و حوزه دارو داشته باشد. محمد عبدهزاده، رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، در گفتگو با «شرق» اشاره دارد: «یکی از مسائل مهم در این حوزه همین است که در نظر داشته باشیم دارو مثل کالاهای دیگر نیست که روزانه به شکل آنلاین تهیه میکنیم.
موضوع دیگر حفظ اطلاعات بیمار است؛ چون باید این مسائل در حلقه درمان محفوظ بماند، ولی در این صورت خطر فاششدن اطلاعات بیمار چگونه تضمین میشود؟ در نظر بگیرید که خانم جوانی با بیماری اماس یا حتی بیماریهای واگیری تمایلی به فاششدن بیماری خود ندارد؛ بنابراین حفظ امنیت اطلاعات بیمار یکی دیگر از نگرانیها در آنلاینیشدن تهیه دارو است. با این وجود، وزارت بهداشت باید تمام نکات روشن و تاریک موضوع را ببینید، پیشبینی کند و برای آن برنامه داشته باشد.
از طرفی بیمار هم حق دارد در صورت تمایل داروی خود را به شکل آنلاین تهیه کند، اما باید روشن باشد که دارو را چگونه دریافت خواهد کرد، مسئولیت این موضوع با کجاست و نحوه جابهجایی دارو چگونه است. مثلا اگر دارو اشتباه تحویل داده شد، مسئولیت آن با چه کسی است. همه اینها باید پاسخ داده شود. انجمن داروسازان، وزارت بهداشت و نظام پزشکی کشور بهعنوان یک حلقه مهم باید با هم چارچوبی را مشخص کنند تا در آخر بیماران در این سیکل به هر شکل قربانی نشوند».