نشان تجارت - محمد آیتی: حدود یک هفته دیگر تا شروع مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ قطر باقی مانده است و فضای خاص اعتراضی در تمام مسابقات ملی رخ میدهد و از سوی دیگر هیچ برنامهریزی دقیقی هم برای نقش ایران در جام جهانی وجود ندارد. به سراغ احمد راستینه سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس رفتیم تا نظرات او را در این باره جویا شویم.
* رییس جمهور به وزارت امور خارجه برای تعامل با مسئولان قطری جهت تعامل و البته پیشگیری از مشکلات، ماموریت داده است. از طرفی، قرارگاه نشاط اجتماعی به این منظور شکل گرفته شده است. یعنی قرار است یک رویکرد و رفتار نظامی در این باره داشته باشیم؟
خیر، بحث قرارگاه برای هماهنگیهای بینبخشی است و بحث رفتار نظامی برای این موضوع نیست. قرارگاه یک واژه جهتدهنده و مشخص است که باید یک فرد مسئولیت هماهنگی بینبخشی را به عهده بگیرد. آقای رییس جمهور در این رابطه دستورهایی دادند و آقای مخبر معاون اول رییس جمهور هم برای این منظور، جلساتی تشکیل دادند. وظایف بین دستگاهها تقسیم شده و کار در حال انجام است.
* قرارگاه نشاط اجتماعی دقیقاً قرار است چه کاری برای مسابقات جام جهانی بکند؟
جام جهانی یک ظرفیت بسیار خوبی برای فعالسازی ظرفیتهای فرهنگی بین ملتها است. یعنی به این واسطه، کشورها با فرهنگ و هویت یکدیگر آشنا شوند. جام جهانی پیش رو یکی از کمنظیرترین ظرفیتهای در اختیار ایران است، چون قطرِ میزبان، کشوری مسلمان و در همسایگی ما است و این میتواند یک فرصت خوب تاریخی برای ما، هم در حوزه فرهنگی و هم در حوزه مبادلات اقتصادی باشد.
* گفته میشود کیش از برنامههای پروازی به قطر حذف شده و گویا خبری از سفرهای دریایی هم نیست.
گزارش دقیق و رسمی در این خصوص به دست ما نرسیده است. کمیسیون فرهنگی مجلس هم، پیگیر موضوع از دستگاهای ذیربط است تا ببیند آخرین اقدامات انجام شده چه بوده است. امکان دارد دولت ایران، تغییر برنامه داده باشد، یعنی به جای کیش، قشم یا شهر ساحلی دیگری را مدنظر قرار داده باشد، اما اصل ماجرا به قوت خود باقی است.
* برای پیگیری این موضوعات، خیلی دیر نشده است؟
طبیعتاً دیر شده است. گله ما از دولت هم در این خصوص این بود که آن همافزایی که باید خیلی زودتر از اینها شکل میگرفت با تعلل صورت پذیرفت. باید پیگیری کنیم تا بفهمیم تاکنون ماحصل خروجی کارها چه بوده و چه دستاوردهایی برای ما داشته است.
* یکی از چالشهای این روزهای مسئولان، همراهی ورزشکاران با معترضان است؛ آنها هم در حمایت از مردم از معترضان حمایت میکنند و حتی به احترام جانباختگان بعد از بردهایشان هم خوشحالی نمیکنند. نظرتان در این باره چیست؟
فکر میکنیم قهرمانان ورزشی ما، جوانان غیرتمندی هستند که حتماً میدانند، پرچم و سرود ملی کشور، هویت و وحدت ما و احترام به آن، وظیفه همگانی است. در این بین، برخی رسانههای بیگانه میخواهند به موضوع ضریب دهند تا بزرگنمایی شود. بازیکنان به قدری شعور و فهم دارند که وقتی گلی زده میشود و ملت به پاس آن، خوشحالی میکند، خود را در خوشحالی مردم شریک بدانند و سرود ملی را بخوانند. اگر بازیکنی، فهم درستی از این صحنه و میدان ندارد، ضرورتی ندارد همچنان در تیم ملی حضور داشته باشد. اگر بنا به بیاحترامی باشد، آن بازیکن و بازیکنان، شایستگی پیراهن ملی را ندارند.
برای چه ملت باید شاهد این باشند که فردی وارد تیم ملی شود، اما از خواندن سرود ملی، خجالت بکشد. از اینرو، فدراسیون فوتبال باید به وظایف خود در این خصوص بپردازد. در منشور فیفا، همه این موضوعات، تسریع شده و فدراسیون فوتبال هم باید براساس منشور و قواعدی که وجود دارد، بازیکنان را ملزم به اجرای رفتار حرفهای کند. نمیشود بازیکنی، حقوق حرفهای بگیرد، اما رفتار حرفهای نداشته باشد.
* نگران اعتراض و شعارهای تماشاگران در جریان جام جهانی قطر نیستید؟
به هیچ وجه نگران این موضوع نیستیم. پیام ما در این خصوص به کشورهای میزبان روشن است. از طرفی، ما روابط همجواری و راهبردی با قطر داریم و فکر میکنم قطر به عنوان یک کشور دوست و همسایه که جایگاه ما در منطقه را میداند، با ما همکاری خواهد کرد و اجازه این اتفاق را به فرصتطلبان نخواهد داد.
* قرار است عادل فردوسیپور در قالبی دیگر برای پوشش بازیها در قطر حضور داشته باشد. بهتر نبود به جای حذف این چهرهها، او در این گزارش میکرد؟
این موضوعات، جزئیات است و من به آن ورود نمیکنم. خود سیستم برنامهریزی میکند و آن چیزی که وظیفه و نیاز است را مدنظر قرار میدهد.