نشان تجارت - یکی از قدیمیترین و پرطرفدارترین خوراکیهای موجود در سراسر دنیا، خانوادهی بیسکوییتها هستند، این خوراکیها از دو سه قرن پیش تولید میشده اند و از همان زمان نیز مورد استقبال مردم در سراسر دنیا قرار گرفتند.
بیسکویت گونهای خوراکی ست که مادهٔ اصلی آن آرد است. ریشهٔ واژهٔ بیسکوئیت از دو کلمهٔ لاتینِ bis به معنای دو بار و coquere به معنای پخته شده گرفته شده و روی هم معنای دوبارپخته شده را میرساند. این نام گذاری به شیوهٔ پخت آن بازمی گردد، زیرا نخست بیسکوئیت را میپختند و سپس درون یک فر به آرامی خشک میکردند.
حدود ۲ یا ۳ قرن پیش، مردم دنیا تصمیم گرفتند یک خوراکی مغذی و سبک تولیدکنند که سریع فاسد نشود. هدف اولیه از تولید بیسکویت ها، در اختیار داشتن یک خوراکی مفید برای نیروهای دریایی بود که امکان دسترسی به غذاها و خوراکیهای تازه نداشتند…
ایتالیاییها برای اولین بار، بیسکویتی با نام «بوچلیوم» را از آرد گندم تهیه کردند. بیسکویتهای اولیه، تنوع و شیرینی بیسکویتهای امروزی را نداشتند و خشک و سفت بودند. حالا با گذشت زمان و روشهای مختلفی که برای پخت بیسکویت به کار میروند، حجم انبوهی از آنها را در قفسه فروشگاهها میبینیم که در پوستر این شماره به بررسی معایب و مزایای برخی از آنها میپردازیم.
بیسکویتهای کرم دار، از پرکالریترین و چربترین بیسکویتها هستند. معمولا هر عدد از این بیسکویتها از ۲ بیسکویت و یک لایه خامه پرچرب تشکیل شده اند؛ بنابراین مصرف آنها به هیچ وجه به افرادی که چربی یا قند خون دارند، توصیه نمیشود. افرادی هم که از اضافه وزن و چاقی رنج میبرند باید تا حد امکان دور بیسکویتهای کرم دار را خط بکشند، اما کسانی که لاغری مفرط دارند و میخواهند کمی وزنشان را بالا ببرند، میتوانند با چای عصرانه شان، یکی دو عدد از این بیسکویتهای کرم دار را هم میل کنند.
معمولا در تهیه بیسکویتهای رژیمی یا مخصوص دیابتی ها، از روغن استفاده میشود، اما تولیدکنندگان به جای شکر، از شیرین کنندههای مصنوعی کمک میگیرند. شیرینی شیرین کنندههای مصنوعی حدود ۳۰۰ برابر بیشتر از قندوشکر معمولی است و به همین دلیل به خانوادهها توصیه میشود برای پیشگیری از شیرین شدن بیش از اندازه ذائقه شان، تا جایی که میتوانند فریب تبلیغات را نخورند و سراغ بیسکویتهای رژیمی نروند. چربی موجود در این بیسکویتها هم برای بدن مضر است.
انواع بیسکویتهای سبوس دار، از آرد کامل تهیه میشوند و به همین دلیل هم فیبر آنها از سایر بیسکویتها بیشتر است. فیبر بیشتر بیسکویتهای سبوس دار باعث شده است متخصصان تغذیه، مصرف یک تا دو عدد از آنها را به عنوان عصرانه یا سایر میان وعده ها، به افرادی که قصد کم کردن وزن دارند، توصیه کنند. البته ناگفته نماند که بیسکویتهای سبوس دار هم دارای کالری هستند و مصرف بیش از اندازه آنها هم باعث بالا رفتن وزن میشود.
بیسکویتهای شکلاتی هم مانند بیسکویتهای سبوس دار، کالری و قند فراوانی دارند. افراد چاق و مبتلا به دیابت، باید مصرف بیسکویتهای شکلاتی را در رژیم غذایی شان بسیار محدود کنند.
معمولا بدغذاترین بچهها هم عاشق بیسکویتهای شکلاتی هستند بنابراین مادران آنها میتوانند برای تشویق فرزندشان به خوردن غذاهای مفید یا میوه و شیر عصرانه، یک عدد بیسکویت شکلاتی به آنها جایزه بدهند. گنجاندن بیسکویتهای شکلاتی در رژیم روزانه بچههای چاق و بیش فعال توصیه نمیشود مگر با نظر پزشک معالج.
به طور کلی، در روند تولید انواع بیسکویتها و ویفرها از روغن جامد استفاده میشود و به همین دلیل مصرف آنها چندان توصیه نمیشود، اما اگر بخواهیم با توجه به اندازه بیسکویتها قضاوت کنیم، میتوانیم بگوییم که در اندازه مساوی، ویفر به دلیل داشتن حباب هوا و سبک بودن، کالری کمتری از سایر بیسکویتها (حتی انواع سبوس دار آنها) دارد. اگر وزن محصول را مبنای قضاوت قرار دهیم، در وزن مساوی، مزایای بیسکویتهایی مانند بیسکویتهای سبوس دار خیلی بیشتر از ویفر است.
چوب شورها جزو بیسکویتها هستند. نمک فراوان آنها میتواند باعث بالا رفتن فشار خون بشود. به همین دلیل به افرادی که فشار خون بالا یا ناراحتیهای قلبی دارند، توصیه میشود از خوردن چوب شورها پرهیز کنند، اما کسانی که مدام فشارشان پایین است و سرگیجههای مداوم در محل کار یا تحصیل آزارشان میدهد، میتوانند همیشه یک بسته چوب شور همراه خود داشته باشند تا درصورت افت فشارخون، یکی، دو عدد از آنها را بخورند. اگر قصد خرید چوب شور دارید، میتوانید چوب شورهایی که دانههای کنجد به جای بلورهای نمک روی سطح خارجی آنها پاشیده شده است، انتخاب کنید تا خریدتان را سالمتر کرده باشید.