نشان تجارت - محمد آیتی: ۸۵ درصد مساحت ایران خشک و نیمهخشک است و دهههاست کمآبی در کشور بیداد میکند. همین موضوع باعث شده تا گاهی بهواسطه این بحران، شاهد نارضایتیهای اجتماعی هم باشیم که آخرین بار آن به اعتراضات چند ماه گذشته مردم خوزستان برمیگردد.
از اینرو بهنظر میرسد تغییر حکمرانی در مدیریت آب، یک ضرورت غیرقابلانکار است و باید دید آیا دولت سیزدهم توان چنین کاری را دارد یا خیر؟
در همین رابطه، عبدالناصر درخشان عضو کمیسیون صنایع مجلس به نشان تجارت گفت: تغییر نگرش و مدیریت در حکمرانی آب، حتماً باید تغییر پیدا کند. در حال حاضر کشورهایی در جهان پیشرو هستند که در بخش مدیریت آب، از مدتها قبل بابرنامه پیش رفتند. بهطور مثال، این کشورها در حوزه صنعت و گردشگری به توفیقات قابل توجهی رسیدند که بخش عمدهای از آن، بهخاطر استفاده صحیح و اصولی از منابع آبی کشورشان است.
بیشتر بخوانید: نقدعلی: بحران کم آبی میتواند کشور را امنیتی کند
وی افزود: متاسفانه در ایران از ظرفیت آبی بهدرستی استفاده نمیشود، مخصوصاً که کشور پرآبی هم نیستیم و بسیاری از مناطقمان، کویری است؛ پس باید نگاه مردم و مسئولان به آب به عنوان یک ثروت تغییر پیدا کند.
نماینده ایرانشهر تصریح کرد: آمارها نشان میدهد مصرف آب در شهر تهران، دو برابر اتحادیه اروپا است. حال با این مصرف بالا و مدیریت غیراصولی چطور میتوانیم از این ثروت ارزشمند خدادادی بهره ببریم؟ حقیقتاً کار سخت شده، اما امیدوارم با برنامههایی که دولت سیزدهم دارد این موضوع که به مطالبه عمومی هم تبدیل شده به واقعیت برسد.
درخشان یادآور شد: در موضوع اصلاح الگوی مصرف، در گذشته کارهایی صورت گرفته، اما در این رابطه نیاز به کار فرهنگی قوی است. باید پیام طوری به همگان داده شود که در نهایت و پس از گذشت زمانی، شاهد خروجی باشیم. ما مردم بافرهنگی داریم و باید مرتباً به آنها بگوییم که با منابع محدود آبی روبرو هستیم و چاره کار، اصلاح الگوی مصرف است.
وی در پاسخ به اینکه مشکلات کمآبی و بیآبی میتواند به بحران امنیتی هم تبدیل شود؟ گفت: همه زندگی ما وابسته به آب است و اگر در این حوزه با چالشهای جدی مواجه شویم حتماً پیامدهای منفی و گسترده اجتماعی آن را در جامعه خواهیم دید.
این عضو کمیسیون صنایع مجلس در پایان خاطرنشان کرد: ما اقیانوس و دریا داریم. کشورهای حوزه خلیج فارس بخش زیادی از آب شرب کشاورزی خود را از دریا تامین میکنند، اما ما هیچ استفادهای از این ظرفیت بزرگ نکردیم. اکنون استانهای جنوب شرقی ایران مثل سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی خیلی راحت میتوانند از آب دریای عمان استفاده کنند و اتفاقاً این کار، مقرون به صرفه هم است. اگر این کار صورت بگیرد، شرق کشور ما به لحاظ آب، بیمه میشود.