نشان تجارت - مهدی آیتی، نماینده دوره ششم مجلس درباره مناظره اول بین کاندیدای ریاست جمهوری گفت: این مناظره شبیه مناظرههای دورههای قبل بود یعنی تفاوتی با مناظرههای دورههای قبل نداشت و مجری مناظره را شاهد بودیم که غیرفعال بود. مجری مناظره غیر از این که گویها را باز میکرد و شمارهها را میخواند نقشی نداشت در حالی که وقتی مناظره زنده است و پویا است نقش اصلی را مجری بازی میکند. این نشان میدهد مناظره جنبه دیکته شده و کلیشهای و تکراری دارد و این یکی از معایب این مناظره بود.
وی ادامه داد: متاسفانه مناظره گرم و زندهای نبود و کلیشهای و دیکته شده بود. یک بدی مناظره این است که در آن حرفهای کلی بیان میشود. هم سوالاتی که از کاندیداها میشد سوالات خیلی کلی بود و هم جوابهایی که بیان میکردند کلی بود در نتیجه آن راهگشا نیست. نه درست مشکلات طراحی میشود و نه درست راه حل و راهکار پیشنهاد میشود. کلی سوال میشود و کلی جواب داده میشود و چیزی هم گیر مردم نمیآید. شاید مردم دچار تردید میشوند که این کاندیداها چه مشکلی از مملکت را حل میکنند.
آیتی در ادامه تصریح کرد: یک بخش دیگر که جزو معایب مناظره بود این بود که در مناظرهها دعواهای شخصی اتفاق میافتد. کسانی که کاندیدا برای ریاست جمهوری میشوند قبل از این که به مسائل شخصی خود فکر کنند باید به منافع ملی فکر کنند و به مردم و حقوق آنها فکر کنند. ما شاهد هستیم به جای این که کاندیداها به حقوق اساسی، قانون اساسی و حقوق مردم توجه کنند در دعواهای شخصی وارد میشوند و همدیگر را متهم میکنند و از چهارچوب اخلاق اسلامی و تقوای الهی خارج میشوند. شاهد هستید افراد به هم تهمت میزنند و غیبت میکنند.
او در پاسخ به این سوال، خیلیها بر این باور هستند کاندیداها آمادگی لازم را برای مناظره نداشتند اظهار داشت: مشخص است که کاندیداها آمار و ارقام و اطلاعات کارشناسی را در اختیار ندارند. پاسخهای کلی ارائه میدهند و همگی ادعا میکنند ما میخواهیم مشکلات کشور را حل کنیم. این که میگوییم حل میکنیم اگر راه حل را بخواهند کارشناسی شده نیست یعنی فرصت نکردند این مسائل را با مشاوران خود در میان بگذارند. در قسمتهایی از مناظره دیدیم برخی اعداد و ارقامی نشان دادند، اما کلاً مناظره از این جهت هم ضعیف بود. از این جهت که وارد بحثها و دعواهای شخصی شده بود و بعد بی اخلاقی و بداخلاقی و حرفهای زشت داشت که اصلاً خوب نبود، اما شاید مناظره از این جهت نقطه مثبت داشت که انتظاراتی که از برخی افراد داشتید در حد انتظار خود ظاهر نشدند و برعکس کسانی که از آنها انتظار نداشتید خوب ظاهر شدند.
وی ادامه داد: در نظرسنجیهای قبل و بعد از مناظره اگر مقایسهای کنید شاهد هستید آقای همتی و آقای مهرعلیزاده بعد از مناظره درصد آرای بالاتری کسب کردند در حالی که حتماً مناظره به ضرر آقای زاکانی بود به دلیل این که بیشتر از همه بیاخلاقی کرد، همچنین آقای رئیسی مرد مناظره نیست. در دوره قبل هم که آقای رئیسی با آقای روحانی با هم مناظره میکردند آقای روحانی غلبه داشت و بر آقای رئیسی پیروز میشد. آقای رئیسی توان مناظره ندارد در حالی که هیچ کسی انتظار نداشت آقای همتی این میزان خوب از خود دفاع کند و بالا بیاید.
آیتی در پاسخ به این پرسش، قبل از آغاز مناظره همتی و مهرعلیزاده بیانیه داده بودند و اعلام آمادگی براینکه آماده حضور در جلسات مجمع اصلاحات هستند، ولی تا به امروز ظاهرا این درخواست بی جواب مانده است تصریح کرد: بیانیهای که خانم آذر منصوری از طرف جبهه اصلاحات بعد از اینکه ۷نفر اعلام شدند صادر شد در آن جبهه اصلاحات ایران نهاد بیان کرد ما گزینه و کاندیدا نداریم. آقای بهزاد نبوی هم بعداً اعلام کرد در دام این برنامه مهندسی انتخابات نمیافتیم و کاندیدا نداریم. بیانیه رسمی جبهه اصلاحات این است که کاندیدا و گزینه ندارند و الان اگر گزینهای معرفی کنند به اعتبار و حیثیت جبهه اصلاحات آسیب میرساند. من پیش بینی میکنم جبهه اصلاحات تا انتها بصورت ناظر و تماشاچی باقی میماند و وارد بازی یکطرفه نمیشود. اگر جبهه اصلاحات وارد این بازی شود جزو اشتباهات تاریخی این جبهه محسوب میشود. کارگزاران، چون از آقای همتی حمایت میکند و آقای همتی هم از نظر نظرسنجی آمار وی کمی بالا رفته ممکن است کارگزاران جبهه اصلاحات را تحریک کند و آنها را تشویق کند که وارد این بازی یکطرفه شوند. اگر جبهه اصلاحات فریب کارگزاران را بخورد و وارد بازی شود قطعاً بازنده است و به ضرر جبهه اصلاحات تمام میشود.
منبع: مدارا