نشان تجارت - معاونت اقتصادی و برنامهریزی اتاق اصناف ایران هر ماه گزارش طرح شاخص مدیران خرید(PMI) که «شامخ» نامیده میشود را منتشر میکند. این عدد در آبان ماه به ۳۵.۷۱ رسیده است و از آن جایی که عدد شامخ کل پایینتر از عدد۵۰، مفهوم رکود را دارد، لذا بهبود جزئی وضعیت خرده فروشی نسبت به ماه مهر، به معنای خروج از رکود نیست.
بر اساس این گزارش، از میان ۵ مولفه اصلی شامخ (میزان فعالیتهای انجام شده، میزان سفارشات جدید مشتریان، سرعت انجام و تحویل سفارش و یا فرآیند کار، موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداریشده و میزان استخدام و بکارگیرینیروی انسانی)، شاخص سرعت انجام و تحویل سفارش (۵۵.۱۰) بیشترین میزان را به خود اختصاص داده است.
شاخص قیمت خرید مواد اولیه یا کالاهای مورد نیاز نسبت به ماه قبل کاهش (۸.۳۲-) درصدی داشته و به تبع آن شاخص قیمت فروش محصولات یا خدمات ارائه شده نسبت به ماه قبل کاهش ( ۲۹.۹۳-) درصدی داشته که موجب رشد(۳.۰۳) درصدی عدد شاخص میزان فروش کالا و خدمات در آبان ماه نسبت به ماه قبل شده است.
تحلیل شامخ بخش خردهفروشی درآبان ماه ۱۳۹۹:
با توجه به نتایج بدست آمده از طرح شامخ آبان ماه، علیرغم افزایش ۶ درصدی رقم شاخص کل خرده فروشی با عدد (۳۵.۷۱) نسبت به رقم شاخص مهر(۳۳.۶۹) کماکان خرده فروشی ها در فروشگاههای زنجیره ای در وضعیت رکود به سر می برند ولی نسبت به ماه گذشته با افزایش جزئی به سمت رونق حرکت کرده اند.
طبق بررسیهای انجام شده، شاخص میزان استخدام و بکارگیری نیروی انسانی بیشترین تغییر را داشته ( ۴۶.۳۳ درصد افزایش نسبت به ماه قبل) که با توجه به شاخص انتظارات در ارتباط با فعالیت ها در ماه آینده(۱۸.۹۱ درصد افزایش) می توان اینگونه تحلیل کرد که به علت امیدواری واحدهای خرده فروشی به مساعد شدن اوضاع فروش و برقراری ثبات در بازار سبب گردیده تا اندکی وضعیت استخدام پرسنل خود را بهبود ببخشند. با توجه به نتایج پیشین طرح، فروشگاهها در مهرماه نسبت به شهریور نیروی انسانی خود را تا حدود ۴۰ درصد کاهش داده بودند که این تعدیل نیرو در مهرماه موجب کاهش سرعت انجام و تحویل سفارش و فرایند کار شده بود که در آبان با توجه به جبران خلا نیروی انسانی، رقم شاخص سرعت انجام تحویل سفارش حدود ۴۲ درصد افزایش یافت.
همچنین شاخص قیمت خرید مواد اولیه یا لوازم مورد نیاز در ماه مورد مطالعه حدود ۸ درصد نسبت به ماه مشابه قبل کاهش یافته که این امر منجر به کاهش حدود ۳۰ درصدی قیمت محصولات تولید شده، گشته است و به دنبال آن میزان فروش کالا و خدمات حدود ۳ درصد افزایش یافته است.
شایان ذکر است با توجه به اعلام ستاد مقابله با کرونا در اواخر آبان ماه مبنی بر تعطیلی ۲ هفتهای واحدهای صنفی (غیر از مشاغل گروه یک) در شهرهای قرمز از اول آذرماه، میزان خرید جامعه در روزهای پایانی آبان افزایش یافته و تقاضا برای برخی از اقلام که طی ۲ هفته مقرر شد واحدهای صنفی مرتبط با آن ها تعطیل خواهند بود، افزایش یافت. لذا افزایش ۶ درصدی رقم شاخص آبان نسبت به مهر ممکن است منبعث از این امر باشد.
منبع: اتاق اصناف ایران