نشان تجارت - روز گذشته بیژن زنگنه، وزیر نفت، مهمان جلسه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی بود و در این جلسه، نمایندگان مردم، موضوعات مختلفی از جمله آخرین وضع تولید، صادرات و وصول درآمدهای ارزی و ریالی نفت، صادرات نفت و فرآوردههای نفتی و آمار و ارقام مربوط به آن، آخرین روند تولید گاز در کشور و تأمین گاز زمستان، گازرسانی روستایی و شهری، مباحث مربوط به ظرفیت پتروشیمیهای کشور، حوزههای مشترک نفتی و گازی، انتشار اوراق سلف نفتی و همچنین مباحثی درباره طرحهای توسعهای شرکتهای وابسته به وزارت نفت را از وزیر نفت جویا شدند و این عضو کابینه دولت، گزارشهایی را به اعضای این کمیسیون ارائه داد.
اگرچه تمامی مطالب مطرحشده در نشست روز گذشته کمیسیون برنامه و بودجه مجلس یازدهم، مطالبی در نوع و جایگاه خود مهم است اما بین تمامی دغدغهها و مطالبهگریهای نمایندگان، جای موضوع مهم صادرات گاز و عقبماندگی فاحش ایران در برنامههای این بخش به چشم میخورد.
پیش از این نیز وزیر نفت در جلسات مشترکی با اعضای کمیسیون انرژی حضور یافته است و در خصوص مسائل مختلف حوزه نفت و گاز و پالایش و پتروشیمی از وزیر نفت سؤال شده است اما موضوع مهم صادرات گاز، موضوعی مغفولمانده در جلسات مشترک زنگنه با اعضای کمیسیون تخصصی انرژی نیز بوده است.
در حالی که ایران در جایگاه دوم دارندگان گاز طبیعی جهان قرار دارد و 18درصد از ذخایر گاز جهان در کشور ماست، از فرصتهای صادرات گاز در قرنی که با عنوان قرن گاز نام گرفته است، استفاده نمیکنیم و در حالی که قرار بود در پایان اجرای برنامه چشمانداز بیستساله 1404 به سهمی 10درصدی در تجارت جهانی گاز دست یابیم، با عقبماندگی فاحش از برنامهها در این بخش، هماکنون سهمی کمتر از 2 درصد در تجارت گاز جهان داریم.
نکته مهم و مورد غفلت واقعشده در خصوص حضور در بازارهای منطقهای و جهانی گاز این است که دیگر بازیگران این عرصه، بهخلاف ایران، زمان و فرصت را غنیمت میشمرند و یک به یک فرصتهای حضور ایران را بهنفع خود تصاحب میکنند و چیزی نخواهد گذشت که ایران دیگر نمیتواند فرصتهای ازدسترفته امروز را جبران کند.
در این بین، نقش دشمنان قسمخورده ملت ایران همچون آمریکا، در حذف ایران از بازار جهانی گاز در سایه غفلت مسئولان کشور، نقشی پررنگ و غیرقابل انکار است. بهتر و لازم است که نمایندگان مجلس شورای اسلامی، بهویژه افراد حاضر در کمیسیون تخصصی انرژی مجلس یازدهم، نسبت به فرصتهای در حال زایل شدن صادرات گاز کشور حساس باشند و غفلت دولتمردان را با ابزار نظارتی خود، به دقت و توجه به این مسئله مهم بدل کنند.
در بخش صادرات گاز و سهمبری کشورمان از تجارت جهانی گاز، اگرچه یک عقبماندگی دیرینه و مربوط به تعلل و غفلت دولتهای پیشین داریم، اما در دولت دوازدهم نیز، بسیاری از برنامههای وزیر نفت در سال 96 (ابتدای دولت) تا امروز که سال پایانی فعالیت دولت را پشتسر میگذاریم، محقق نشده و اکثر برنامههای زنگنه در این بخش، روی کاغذ باقی مانده است.
منبع: تسنیم