نشان تجارت - محمود کاشانیان: باغ فردوس یکی از زیباترین و تاریخیترین باغهای تهران است که با قدمتی حدود ۲۰۰ سال، همواره یکی از مراکز فرهنگی و تفریحی پایتخت بوده است. این باغ که در خیابان ولیعصر، نزدیکی میدان تجریش قرار دارد، امروزه موزه سینمای ایران را در خود جای داده و با معماری زیبا، درختان سرسبز و فضای دلنشین، مکانی محبوب برای گردشگران و علاقهمندان به تاریخ و هنر است.
قدمت باغ فردوس مربرط به سالها پیش در زمان قاجاریان است. طبق اسناد موجود در حدود سالهای ۱۲۵۰ تا ۱۲۶۴، محمدشاه قاجار دستور داد تا این باغ با دو عمارت ساخته شود و سالها بعد ناصرالدین شاه وسعت زمینهای اطراف این باغ را بیشتر و باغ را به دخترش بهعنوان هدیه عروسی اهدا کرد.
داماد ناصرالدین شاه که خود معماری زبردست بود، ساختمان جنوبی باغ را به اتمام رساند و عروسی را در همین عمارت برگزار کردند. بعد از فوت او به این باغ رسیدگی نشد و رو به نابودی رفت، تا اینکه یک تاجر شیرازی این باغ را خریداری و شروع به بازسازی کرد.
در سال ۱۳۱۶ مدرسه شاپور تجریش در این مکان دایر شد و سالها بعد این بنا به دفتر برنامهریزی جشنهای ملی تغییر کاربری داد و نهایتاً با انقلاب اسلامی در اختیار صدا و سیما قرار گرفت و در سال ۱۳۸۱ درب این عمارت با عنوان موزه سینمای ایران به روی مردم باز شد.
هنگامی که محمدشاه قاجار دستور ساخت باغ فردوس را صادر کرد، در این باغ دو عمارت ساخته شد. یکی از این عمارتها در قسمت شمالی باغ و دیگری در قسمت جنوبی آن بنا شدند، اما در طول این سالها به عمارت شمالی توجهی نشد و رفتهرفته خسارات شدیدی به آن وارد شد و رو به نابودی رفت، به طوری که در حال حاضر اثری از آن نمانده است.
از این باغ زیبا تنها عمارت جنوبی آن باقی مانده است. این عمارت زیر بنایی ۱۰۰۰ متر مربعی دارد، طول آن ۳۴ متر و عرض آن به حدود ۲۶ متر میرسد. عمارت این باغ در سه و نیم طبقه ساخته شده که به دلیل شیب تند سطح باغ، عمارت در قسمت شمالی آن سه طبقه و در قسمت جنوبی باغ دو طبقه دیده میشود.
نمای این بنا دارای تزئینات بسیار شکیل و ظریفی بوده که آن را بسیار زیبا و منحصربهفرد کرده است. برای ساخت نمای این عمارت کهن از سنگ مرمر استفاده شده است. کلیه اتاقهای داخل عمارت با گچبریها و تزئینات بسیار، جلوه زیبایی به خود گرفته است. نوری که از شیشههای رنگی آن گذر میکند و به داخل سالنها میتابد نیز زیبایی خاصی به فضای داخلی ساختمان بخشیده است.
در سال ۱۳۸۱، باغ فردوس به موزه سینمای ایران تبدیل شد که امروزه یکی از جذابترین موزههای تهران است. در این موزه میتوان به اسناد، عکسها و تجهیزات قدیمی مربوط به تاریخ سینمای ایران دسترسی داشت. نمایشگاههای دائمی و موقت درباره فیلمسازی و سینما در این مکان برگزار میشود.
باغ فردوس علاوه بر موزه سینما، سالن سینما نیز دارد. شما میتوانید با تهیه بلیت فیلم در گیشه ورودی باغ، وارد سینما شوید و فیلم ببینید. سه سالن سینما در عمارت باغ فردوس تهران قرار دارند. سالن سینما فردوس در تالار مقرنس عمارت واقع شده و ظرفیتی معادل ۱۰۹ صندلی دارد. سالن سینما توگراف نیز ۲۰۵ صندلی و سالن سینما تمدن ۵۲ صندلی را به دوستداران فیلم اختصاص دادهاند.
از آنجا که باغ فردوس تهران به موزه سینمایی اختصاص داده شده، امکانات مختلفی از قبیل سالنهای سینما، کافه و محیط سرسبز آن یکی از پاتوقهای دانشجویان رشته هنر است. به طوری که این عمارت به یکی از محافل برای گذاشتن قرارهای عاشقانه دختران و پسران دانشگاهها تبدیل شده است. با مراجعه به باغ موزه فردوس که به باغ معیری نیز شناخته میشود، میتوانید از بخشهای جذاب و مختلفی بازدید کنید که در ادامه آنها را معرفی میکنیم.
• تالار آغازگران
تالار اول موزه سینما، تالار آغازگران نام دارد، جایی که نخستین تصاویر تاریخ سینمای ایران و نخستین ابزارهای ساخت فیلم در آن نگهداری میشود.
• تالار معاصران
تالار دوم موزه سینما، تالار معاصران است که در طبقه اول موزه سینما وجود دارد. عکسهای بیش از ۷۰۰ سینماگر ایرانی، شاهکارهای طراحی صحنه و لباس فیلمهای ایرانی در این تالار به نمایش درآمده است.
• تالار افتخارات و جوایز بینالملل
تالار سوم موزه سینما، تالار افتخارات و جوایز بینالملل است که در آن جوایز بینالمللی مثل، نخل طلایی کن، خرس برلین و شیر ونیز قرار دارد. همینطور در این تالار، پوستر همه فیلمهایی که به جشنوارههای فیلم جهانی راه پیدا کردهاند، قابل دیدن است.
• تالار دفاع مقدس
تالار چهارم موزه سینما، تالار دفاع مقدس است، جایی که تصاویر و پوسترهای فیلمهای سینمایی دفاع مقدس آرشیو و نگهداری میشوند.
• تالارهای جامانده موزه سینما
تالار سینمای کودک و نوجوان، تالار تماشاخانه موزه سینما، تالار صدا و دوبله موزه سینمای ایران، عمارت شاهنشین، تالار علی حاتمی، تالار خانه فرهاد و تالار نامآوران سینمای ایران از دیگر قسمتهای موزه سینما هستند. در مجموعه، ۴۰ هزار عکس از هنرمندان سینمای ایران، ۵۰ هزار جلد نشریه سینمایی، سه هزار قطعه از مستندات تاریخی و قراردادها، ۲۵۰۰ عدد پوستر فیلم و چهارهزار نمایشنامه و فیلمنامه در این موزه نگهداری میشود.
مجسمههای باغ فردوس
علاوه بر تمام جذابیتهایی که در باغ فردوس خواهید دید، مجسمههای زیبایی هم برای تماشا در این باغ وجود دارد. یکی از مجسمهها مربوط به ابوعلی حسن بن حسن هیثم است. این فرد، یک دانشمند بزرگ ایرانی و ملقب به ابن هیثم است!
مجسمه دیگری که در این باغ وجود دارد، یک مجسمه برنزی از سهرودی است و در آخر یک مجسمه نیم تنه از استاد عزت الله انتظامی در روبهروی موزه سینما توجه شما را به خود جلب خواهد کرد.
آدرس: تهران، خیابان ولیعصر، نرسیده به میدان تجریش، کوچه باغ فردوس
برای رفتن به باغ فردوس تهران میتوانید از چند طریق اقدام و بر اساس بودجه، زمان و علاقهمندیتان یکی از این راهها را انتخاب کنید.
خودروی شخصی: اگر با خودروی شخصی به سمت این باغ تاریخی جذاب در حال حرکت هستید، باید به خیابان ولیعصر آمده و از آنجا به نزدیکی تجریش بیاید. البته این نکته را در نظر بگیرید که اگر با وسیله شخصی بیایید، با توجه به شلوغی و به سختی پیدا کردن جای پارک، احتمالاً معطل خواهید شد.
تاکسی: گزینه خوب تاکسیهای میدان تجریش هستند که میتوانید از آنها استفاده کرده و به این باغ موزه زیبا بروید.
مترو: یکی از مسیرهای دسترسی خلوت و راحت استفاده از مترو است. برای استفاده از مترو، باید خط یک متروی تهران (تجریش - کهریزک) را سوار شوید و در ایستگاه پایانی، یعنی تجریش خارج شوید. بعد از بیرون آمدن از ایستگاه مترو، باید خیابان ولیعصر را به سمت جنوب حرکت کنید و پس از حدود ۱۵ دقیقه پیادهروی به باغ زیبای فردوس میرسید.
اتوبوس بیآرتی: از راههای مطمئن و خوب میتوان به بیآرتی اشاره کرد. با سوار شدن در اتوبوسهای بی آر تی مربوط به خط تجریش - راهآهن میتوانید در ایستگاه باغ موزه فردوس پیاده شوید و خیلی راحت به باغ کهن فردوس تهران بروید.