نشان تجارت - محمد آیتی: چند سالی است بسیاری از کاربران تلگرام از اینکه به صورت ناخواسته در کانالهای صیغهیابی و ازدواج موقت عضو میشوند، گله دارند. در این بین، برخی افراد هم بودند و هستند که بدشان نیامده تا از این ظرفیت، استفاده کنند، غافل از آنکه این تحرکات، نوعی جدید از کلاهبرداری است.
یکی از چالشهایی که افراد مورد اخاذی واقعشده با آن روبهرو شدند، این بود که نمیتوانند از طریق پلیس فتا، موضوع را پیگیری کنند، زیرا تلگرام به واسطه عدمهمکاری مدیرانش با حاکمیت، مورد فیلتر قرار گرفته است. از اینرو در شرایطی که وضعیت اقتصاد کشور و معیشت مردم، روزهای خوبی را سپری نمیکند، یکی از رسالتهای رسانهها میباید نشان دادن مسیرهای کلاهبرداری سوءاستفاده کنندگان باشد.
اما مدیران کانالهای جعلی صیغهیابی یا ازدواج موقت چه رفتارهایی دارند که مردم میباید به آن آگاه باشند:
۱. فضای مجازی همانطور که از اسمش پیداست، یک فضای مبهم و غیرشفاف است و برخی از امور را نمیتوان از این طریق، راستی آزمایی کرد. از اینرو، امکان این وجود ندارد که به هویت واقعی این افراد پی برد.
۲. براساس پیگیریها، زمانی که از متولی کانال خواسته شد، مدارک شخصی خود را جهت اطمینان و راستی آزمایی ارائه دهد، مدارکی ارسال شد که نه تنها اطمینانخاطری ایجاد نمیکرد که در برخی مدارک، جعلی بودن آن به واسطه دست بردن در آنها مشهود بود.
۳. یکی از موضوعاتی که میتواند برای مشتری در خرید کالا یا خدمات، اطمینان ایجاد کند، آدرس و تلفن ثابت آن تشکیلات است، اما در این موضوع خاص، آدرس و تصاویری ارسال شد که حاکی از توخالی بودن آن داشت.
بیشتر بخوانید: افزایش آمار ازدواج سفید و بالا رفتن آمار طلاق
۴. روال کار این سوءاستفادهگران این است که چند عکس از خانمهای جوان و میانسال که هویت آنها مشخص نیست، میفرستند و سپس از مخاطب، تقاضای واریز حق معرفی میکنند. بیتردید اگر پول بزرگتر که بابت وصل کردن خانمها است (هرچند از اساس کلاهبرداری است) را هم دریافت نکنند و تنها به واسطه معرفی، کمیسیونشان که از چندصد هزار تومان به بالا است را بگیرند، میتوانند پول هنگفتی به جیب بزنند.
۵. وقتی از مدیر کانال خواسته شده که پیش از واریز پول بابت صیغه خانم، شماره و آیدی فرد مورد نظر جهت صحبت ارسال شود، تا حد ممکن طفره رفت و سپس آیدیای را فرستاد که به هیچ عنوان نمیتوان فهمید طرف مقابل اساساً دختر یا زن است.
۶. پس از چند روز، خبرنگار ما، خواستار آیدی عکس دیگری از خانمها شد که مدیر کانال از آنجایی که مخاطب را نمیشناخت، مجدد آیدی همان فرد قبلی که در گفتوگو ارسال کرده بود را ارسال کرد.
۷. زمانی که خبرنگار ما به کانال دیگری در این حوزه مراجعه و با مدیر آن ارتباط برقرار کرد، باز هم با عکس و آیدیهای کانال پیشین روبرو شد که این موضوع نشان میدهد، هم این کانالها، مجموعه واحد هستند و هم این افراد در ارسال عکس و آیدیهای جعلی، محدودیت دارند.
۸. یکی از مدیران این کانالها خود را فردی روحانی معرفی کرد و تصویری از کارت ملی فرستاد که کاملاً جعلی بودن آن روشن بود که هدف از این رویه، بهرهگیری از جایگاه روحانیت برای مشروعیت بخشیدن به کارش بود.
۹. در ایام بررسی این موضوع، خبرنگار ما تلاش داشت تا با رییس اتحادیه کسب و کارهای مجازی ارتباط تلفنی برقرار کند تا به این واسطه، بیشتر از کم و کیف کار ادارهکنندگان این کانالها سردربیاود، اما رییس اتحادیه مذکور، هیچگاه پاسخگوی تلفن همراه خود نبود.
از اینرو بر خود لازم دانستیم تا این موضوع و نحوه جدید کلاهبرداری را به مخاطبان خود اعلام کنیم تا هیچ شهروندی در این کشور، مغلوب این تبلیغات و فضاسازیها نشود.