نشان تجارت - مجمع جهانی اقتصاد (WEF) تخمین زند که ۷۸ میلیون شغل جدید تا سال ۲۰۳۰ در سراسر جهان ایجاد خواهد شد زیرا روندهای شغلی در سراسر جهان در بخشهای فناوری، اقتصاد، انتقال به انرژی سبز، جمعیتشناسی و موارد دیگر، تغییر میکند.
در گزارش آینده مشاغل ۲۰۲۵ این مجمع آمده است، تحولات فناوری، تنشهای ژئوپلیتیکی و اقتصادی و سایر فشارها در جهان، نیروهای کار را به سمت شکل دادن به بخشها و مشاغل جدید در سراسر جهان سوق میدهد. پیشبینی میشود این تحولات در سراسر جهان ۱۷۰ میلیون فرصت شغلی جدید ایجاد کند و تا سال ۲۰۳۰ جانشین ۹۲ میلیون شغل موجود شود، بنابراین ۷۸ میلیون شغل جدید خواهد شد.
برخی از مشاغل با سریعترین رشد در جهان شامل مشاغل مرتبط با فناوری در بخش دادههای بزرگ و هوش مصنوعی (AI) است، در حالی که انتظار میرود نقشهای شغلی خط مقدم مانند رانندگان تحویلدهنده کالا، کارگران ساختمانی، معلمان، متخصصان پرستاری نیز رشد کنند. در این میان، مشاغلی که سریعترین کاهش را ثبت خواهند کرد در پستهای دفتری و منشی مانند معاونت اداری، منشی اجرایی، کارمند خدمات پستی، کارمند بانک و کارمند ورود دادهها هستند.
در این گزارش آمده است که افزایش «شکاف مهارت»، بزرگترین مانع برای تحول کسب و کار است و ۶۳ درصد از کارفرمایان با استناد به دادههای دریافتی بیش از ۱۰۰۰ شرکت در سراسر جهان برای دوره ۲۰۲۵-۲۰۳۰ این شکاف مهارتی را مطرح کردند.
بر این اساس، ۸۵ درصد از کارفرمایان مورد بررسی قصد دارند ارتقای مهارت نیروی کار خود را در اولویت قرار دهند، بهطوریکه ۷۰ درصد از کارفرمایان انتظار دارند کارکنانی با مهارتهای جدید استخدام کنند، ۴۰ درصد کاهش کارکنان به دلیل نداشتن مهارت کافی را برنامهریزی میکنند و ۵۰ درصد نیز برنامهریزی برای انتقال کارکنان به مشاغل جدید را دارند. بنابراین بیش از ۱۲۰ میلیون کارگر در میانمدت به دلیل شکاف مهارتی با خطر اخراج مواجه هستند.
از آنجایی که انتظار میرود تقاضا برای مهارتهای مرتبط با فناوری در هوش مصنوعی، دادههای بزرگ و امنیت سایبری افزایش یابد، مهارتهای انسانمحور مانند تفکر تحلیلی، انعطافپذیری، سرعتی و رهبری نیز تقاضای بالایی دارند.
همچنین انتظار میرود که ترکیبی از سریعترین مهارتها در هوش مصنوعی و دادههای بزرگ، شبکهها، امنیت سایبری و سواد فناوری و مهارتهای انسان محور، بازار کار را تا سال ۲۰۳۰ به سرعت تغییر دهد.
در این گزارش آمده است، نیمی از کارفرمایان مورد بررسی قصد دارند کسبوکار خود را تغییر تا فرصتهای جدید در فناوری را هدف قرار دهند، در حالی که ۷۷ درصد از کارفرمایان گفتند که قصد دارند مهارتهای کارگران خود را ارتقا دهند و ۴۱ درصد از کارفرمایان به دنبال اخراج کارگران برای جایگزینی آنها با هوش مصنوعی هستند.