نشان تجارت - نگرانیها از حذف ارز نیمایی و افزایش نرخ ارز هر روز وضعیت قیمتها در بازارهای مختلف را تحت تاثیر قرار داده است. شاید دولت بر این باور است که این ساختار در طولانی مدت به سمت یک ارز واحد پیش خواهد رفت و از رانت و فساد جلوگیری خواهد کرد، اما تا رسیدن به این ایده آل مردم زیر فشار تورم ناشی از این تغییر قیمت تاب نخواهند آورد.
معیشت مردم همواره تحت تاثیر سیاست زدگیها بوده و هست و امروز با تغییر در سیاست ارزی کشور، سرنوشت بازار خوراکیها به سمت دوری از مردم پیش میرود.
به تازگی غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در خصوص احتمال افزایش قیمت مواد خوراکی در سال آینده گفته است: «تغییراتی که در نرخ ارز توافقی اتفاق افتاده یا کاهش ارز ترجیحیف یک آثار تورمی خواهد داشت که موجب افزایش قیمتها خواهد شد، اما وزارت جهاد کشاورزی تلاش دارد که با کنترل شرایط جلوی ایجاد هیجان و جو کاذب را گرفته و آثار این موضوع در محدوده واقعی باشد. کاهش اثرات تورمی به عواملی، چون حمایت از تولید داخلی، بهبود شرایط اقتصادی کشور و کنترل تورم باز میگردد و باید توجه داشت در جایی که مربوط به کالاهای اساسی و سفره مردم باشد، منابع به طور قطع از طریق دیگری جبران خواهد شد و اجازه نمیدهیم قوت مردم به خطر بیفتد. تغییراتی که در نرخ ارز توافقی اتقاق افتاده یا کاهش ارز ترجیحی یک آثار تورمی خواهد داشت که موجب افزایش قیمتها خواهد شد.»
این اظهارات نشان از احتمال تکانهای ناشی از تغییر قیمت ارز بر روی قیمت مواد خوراکی دارد. به طوری که قیمت مواد خوراکی و غذایی به شدت وابسته به دلار و نرخ ارز است که با هر تغییر و تحولی دچار شوک افزایش قیمت میشود.
گرانی بیش از انتظار بازار مواد خوراکی ها، زمینه بروز موج تورم جدید در بازارها را فراهم میکند. افزایش ۵۰ درصدی مواد خوراکی از ابتدای سال جاری تاکنون آن هم قبل از تغییرات ارزی، باعث سبک شدن سبد خانوارها شده است.
حالا با ایجاد چنین تغییری آن هم به سبک سیاست دولت چهاردهم، مشخص نیست که چه سرنوشتی در انتظار قیمتها در بازار مواد غذایی است.
سبحان حسنی، فعال بازار بنکداری مواد غذایی در گفتوگو با اقتصاد ۲۴، گفت: بازار مواد خوراکی مدتهاست که درگیر تورم ناشی از سیاستهای ارزی، تحریم و تورم بخش تولید شده و امروز نوسانات ناشی از سیاست ارزی دولت چهاردهم این موضوع را تشدید کرده است.
به گفته این فعال صنفی؛ نگاه دولت هیچگاه به وضعیت معیشت مردم منصفانه نبوده و نیست و اینکه هرگاه بخواهد تغییرات را اعمال میکند و نمیگذارد بخش بزرگی از مردم که در دهکهای پایین و متوسط جامعه قرار دارند زندگی ایده آل و استانداردی داشته باشند.
سبحانی در پاسخ به این سوال که سرنوشت قیمت مواد خوراکی از این بعد و پس از حذف ارز نیمایی به کدام سمت میرود؟ گفت: قطعا نمیتوان انتظار تثبیت قیمتها را با اعمال چنین سیاستهایی داشت. با چنین رویکردی باید منتظر تب تورمی بالا در بخش خوراکی باشیم.
وی گفت: در همین سال جاری، بازار مواد غذایی با ریزش بیش از ۳۰ درصدی تقاضا در بیشتر محصولات خوراکی ضروری و غیر ضروری مواجه شده است و از این پس تقاضای خرید مواد خوراکی به مراتب کمتر میشود و احتمال دارد این رقم به ۵۰ درصد تا پایان سال برسد که رقم بسیار تاسف بار و عجیبی است.