نشان تجارت - کسبوکارهای آنلاین همچنان با مشکلاتی نظیر فیلترینگ، اختلالها، تحریمها، دریافت نماد اعتماد الکترونیکی و... دست به گریبان اند و این در حالی است که هر روز با مشکل جدیدی سر و کله میزنند که به گفته آنها، مانع بزرگی بر سر راهشان است.
دور نرویم. همین چند ماه پیش بود که رئیس انجمن فینتک از بسته شدن شش هزار درگاه پرداخت توسط شاپرک به دلیل نداشتن ای نماد خبر داد. این اتفاق که ضربه بزرگی به اقتصاد دیجیتال بود همانند پایین کشیدن کرکره یک مغازه و پلمب آن در یک بازار سنتی بود.
کم نیستند از این دست مشکلات که در ایران هر روز بر سر کسب و کارها آوار میشوند؛ اما اکوسیستم استارتاپی در این روزها با چه مشکلاتی دست به گریبان اند؟
رضا الفت نسب، عضو هیات مدیره اتحادیه کسب و کارهای مجازی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه دو سالی هست که با یک وضعیت خاصی در اکوسیستم کسب و کارهای آنلاین و استارتاپها مواجه هستیم، گفت: این وضعیت خاص به دلیل محدودیتها روی شبکههای اجتماعی و تداوم آن با وجود شعارهای مسئولان است.
وی ادامه داد: محدودیتهای شبکههای اجتماعی و اختلالات گسترده اینترنت و نارضایتیها موجب مهاجرت و تمایل نیروهای فنی و متخصص به خصوص در این اکوسیستم برای مهاجرت شد. برخی متخصصان مهاجرت کردند و برخی در حال آماده کردن خودشان برای مهاجرت هستند.
این فعال کسب و کارهای اینترنتی با اشاره به اینکه مهاجرت ضربه جبران ناپذیری به اکوسیستم استارتاپی میزند، گفت: در حوزه استارتاپی و آی تی، وجود نیروی انسانی متخصص نقش عمدهای در تولید محصولات و پایداری آن دارد.
به گفته الفت نسب، به طور مثال، اگر شما بخواهید یک شبکه اجتماعی را نیز در کشور ایجاد کنید نیاز به نیروی انسانی متخصص دارید؛ بنابراین نبود نیروی متخصص زنگ هشداری است که تاکنون توجهی به آن نشده است.
عضو هیات مدیره اتحادیه کسب و کارهای مجازی با اشاره به مشکلاتی که شرایط را در اکوسیستم استارتاپی بدتر کرده است، گفت: برخی افراد مخرب به حوزه فناوری و کسب و کارهای اینترنتی ورود کرده اند. این افراد با این وجود که حتی معنای لغوی کلمه «استارتاپ» را نمیدانند، میگویند که اصلا استارتاپها متعلق به نظام است و این استارتاپها در کشور کار شق القمری نمیکنند.
الفت نسب ادامه داد: هرچند این موضع رسمی حاکمیت نیست؛ اما این موضع و حرف افرادی است که در حاکمیت نقش و سمتی دارند و در سالهای گذشته هم اتفاقاتی را ضد این اکوسیستم رقم زدند و موجب نگرانی کسب و کارها شدند.
عضو هیات مدیره اتحادیه کسب و کارهای مجازی در تشریح این مساله گفت: کسب و کارها ناامید از این حرفها مدام با این نگرانی روبرو هستند که کسب و کارهایشان مصادره شود. این در حالی است که مسائل مختلف دیگری به ویژه در حوزه مجوزها و نماد اعتماد الکترونیک و... مشکلاتی را برای استارتاپها ایجاد کرد و حاشیههایی را به وجود آورد.
به گفته الفت نسب، کسب و کارها به ویژه کسب و کارهای کوچک با مشکل برداشته شدن نماد و لغو نماد روبرو هستند و همچنان مشکل پابرجاست. وصل شدن نماد اعتماد الکترونیکی به درگاه و نبود یک نهاد خارج از دولت برای نظارت عملا چالشی برای کسب و کارها ایجاد کرده است. برای حل برخی مشکلات، وجود یک نهاد مستقل نظارتی برای اینکه اجازه ندهد نماد اعتماد الکترونیکی تصمیمات نادرستی بگیرد که کسب و کار را به سمت نابودی ببرد ضروری است.
این فعال حوزه کسب و کارهای اینترنتی با بیان اینکه متاسفانه این دید در دولت و بخشی از حاکمیت وجود ندارد، گفت: هرچند لازم است جلوی تخلفات کسب و کارها گرفته شود؛ اما بسیاری از برخوردها به دلیل یک نوع سیاست گذاریهای نادرست است که موجب نابودی کسب و کارها میشود.
الفت نسب افزود: ما باید کسب و کارها را حمایت کنیم تا از بین نروند و آنگاه اگر تخلفات عمدهای کردند با اقدامات سلبی مانع آنها شویم.
عضو هیات مدیره اتحادیه کسب و کارهای مجازی در مورد وضعیت تشکلهای صنفی این حوزه از جمله اتحادیه کشوری کسب و کار مجازی به اقتصاد ۲۴ گفت: متاسفانه با وجود همه تلاشها برای برگزاری هرچه سریعتر اتحادیه کسب و کارهای مجازی و نامه نگاریها و مصاحبهها برای اینکه انتخابات این اتحادیه بعد از دو سال برگزار شود؛ اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
الفت نسب ادامه داد: به نظر میرسد دولت علاقهای به رونق و تشکیل تشکلهای صنفی ندارد. به نظر میرسد دولت از اینکه تشکلهای صنفی نقش اصلی خودشان که مطالبه گری صنفی است را ایفا کنند، خشنود نیست و به همین دلیل برگزاری انتخابات این اتحادیه به تعویق افتاده است. این در حالی است که تشکلها میتوانند بازوی مشورتی دولت باشند.