کد خبر: ۴۴۸۸۳
۱۱:۳۰ -۰۳ آذر ۱۴۰۱

نرخ تورم علیه سفره‌های مردم/ فصل جدید گرانی مواد خوراکی آغاز می‌شود؟

مدتی است که براساس آمار‌های رسمی و اظهارنظر مسئولان نظام اقتصادی کشور، مردم از خورد و خوراکشان هم می‌زنند و کمتر توان خوردن غذای مفید را دارند. این درد متعلق به دهک‌های ضعیف جامعه نیست بلکه طبقه متوسط هم در زمینه تغذیه کم و کاستی‌های زیادی دارند و هر روز به سمت دهک‌های پایین در حرکتند.

قیمت کالاهای اساسی

نشان تجارتتورم نقطه‌ای خوراکی‌ها در پایان آبان 1401 به 67.7 واحد درصد رسید این درحالی است که تورم دربازار مصرف به حدی افزایش داشته که به گفته کارشناسان، مصرف روزانه مواد خوراکی دراین ماه بیش از 10درصد نسبت به مهرماه سال جاری کاهش داشته است.این شاخص در روند سالانه و ماهانه به ترتیب ارقام 61.3 و 1.3 واحد درصد را نشان می‌دهد.

هيچ گاه با گراني مواد غذايي تقاضاي خريد اين نوع کالاها در بازار کم نمي‌شود چراکه مردم می توانند از لباس و کفش خود بزنند اما نمی توانند خوراک را از سبد معیشت به طور کامل حذف کنند. شايد مصرف برخي از محصولات و کالاهاي خوراکي کاهشي شود اما حذف آن زمان بر است.

از اين رو بازهم تقاضا در بازار مواد غذايي وجود دارد براي همين جزئي ترين افزايش قيمت در بازار مصرفي مواد غذايي به طور مستقيم در زندگي و معيشت اقشار مختلف جامعه تاثير مي‌گذارد.

تورم بيش از انتظار در بازار مواد غذايي وضعيت سبد معيشت و تأمين مواد داخل آن را براي اکثر مردم بسيار سخت کرده است.

از ابتدای سال با حذف ارز ترجيحي با وجود قول دولت بر کنترل افزايش قيمت اقلام اساسي و حمايت از اقشار آسيب‌پذير، دايره گراني مواد غذايي بر دهک‌هاي پايين جامعه بيشتر شده است.

اصلاح نظام يارانه‌اي با کالاهايي آغاز شد که به گفته بسياري از کارشناسان اقتصادي قوت روزانه به شمار مي‌رود، يعني اين کالاها نقش بسزايي در تامين حداقلي نيازهايي دارند که بخشي از سلامت جسماني مردم وابسته به آن است.

در حالی به گفته کارشناسان فعلا راهکاري براي خارج نگه‌داشتن اقلام غذايي اساسي از زنجيره افسارگسيخته گراني‌ها ارائه نشده که باوجود آنکه منکر چالش‌هاي مواد غذايي در عرصه بين‌المللي نمی توان شد؛ اما افزايش قيمت و مشکلات داخلی در حوزه مواد غذايي باعث شده تا سفره معيشت مردم کوچک‌تر از روز قبل شود.

خلاصه اینکه این افزایش پی در پی قیمت‌ها دست مردم را از مواد غذایی اصلی و مفید کوتاه کرده و مردم بیش از گذشته مجبور به کاهش خرید مواد غذایی شده اند همین موضوع نگرانی را برای دور تر شدن مردم از خرید مواد غذایی بیشتر کرده است.

افزايش قيمت براي چند قلم کالاهاي اساسي شايد تأثير گذار باشد اما تغيير روزانه و استمرار آن در طي سال با گراني سالانه خيلي تفاوت دارد وافزايش قيمت آن‌ها در تامين معيشت مردم وساير سطوح زندگي آن‌ها بسيار تاثير گذار است.

امرالله امینیان کارشناس اقتصادی در گفتگو با اقتصاد۲۴ می گوید: شاید هنوز سفره بیشترخانوارهای دهک های متوسط و ضعیف جامعه پهن باشد اما این به منظور سیر شدن افراد خانواده این طبقات از جامعه نیست بلکه نشان می دهد دولت هنوز فرصت دارد تا وضعیت معیشت مردم را تا قبل از وقوع حادثه های تلخ بهبود ببخشد.

این کارشناس اقتصادی گفت: امروز مشکل تورم ايجاد شده در بيشتر بازارها به ويژه مواد غذايي وضعيت معيشت مردم را هدف گرفته که به موجب آن ساير بازارهاي موازي را نيز تحت تأثير قرار داده است.

وی ادامه داد: درحال حاضر در کشور و در بيشتر بازارها گراني و با توجه به تورمي که در سال قبل تجربه شده؛ تورم عمومي بیش از 50درصد تمام کالاها و بازارها را دربرگرفته و مردم با گراني مواجه‌ شده اند که تأثیر مستقیم بر مواد خوراکی و کالای اساسی مردم گذاشته است.

به گفته امینیان؛ مگر چقدر به حقوق‌ها و دستمزدها اضافه شده و مردم چقدر قدرت خریدشان افزایش داشته که باید با چنین تورمی به ویژه در بخش مواد غذایی مواجه شوند؟!

این کارشناس اقتصادی تأکید داشت: با افزايش قيمت کالاهاي اساسي، قيمت ساير کالاها گران شد و وقتي کالاهاي اساسي دچار افزايش قيمت مي‌شوند، همه کالاها به ويژه مواد غذايي هم افزایش قیمت خواهند داشت ؛موضوعی که امروز هزینه های زندگی مردم را به گونه ای تحت تأثیر قرار داده که مردم مدعی هستند تورم به بالای 80 درصد رسیده است.

وی تأکیدداشت: در ادامه سیاست عدم کنترل بازارها به ویژه بازار ارزو تکان های اقتصادی از یک سو و تشدید تحریم ها از سوی دیگر، احتمال آغاز فصل جدید گرانی مواد خوراکی خیلی زیاد است.

ارسال نظرات
آخرین اخبار
گوناگون