نشان تجارت - رییس جمهور در گفت و گوی تلویزیونی روز دوشنبه خود با مردم از اصلاح سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی خبر داد و گفت که به ازای هر نفر، برای سه دهک اول ۴۰۰ هزار تومان و ۶ دهک بعدی ۳۰۰ هزار تومان یارانه دریافت خواهند کرد. بانک مرکزی بلافاصله پس از سخنان رییس جمهوری اعلام کرد که یارانه کمک معیشتی به حساب سرپرستان خانوار ۲۳ میلیون ایرانی معادل ۷۲ میلیون نفر واریز خواهد شد.
این مبلغ برای دو ماه بوده و قرار بود که دولت اعلام کند که چه زمانی این مبلغ قابل برداشت است که شب گذشته (چهارشنبه) در اطلاعیه شماره ۲ ستاد تنظیم بازار برداشت مبلغ یک ماه این یارانه یعنی ۴۰۰ و ۳۰۰ هزار تومانی برای هر نفر اعلام و مقرر شد که قیمتهای جدید برخی کالاها که ارز ترجیحی دریافت می کردند بهزودی اعلام شود که مجدد شب گذشته نرخ های جدید ۹ قلم کالا از جمله گوشت مرغ، تخم مرغ، روغن خوراکی، انواع شیر خام و لبنیات توسط ستاد تنظیم بازار مشخص شد.
بنابراین پیرو اطلاعیه شماره ۲ ستاد تنظیم بازار شب گذشته (چهارشنبه، ۲۱ اردیبهشتماه ۱۴۰۱) در طرح مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها، نرخ حداکثری فروش انواع لبنیات، روغن، مرغ و تخممرغ برای مصرف کننده در سراسر کشور اعلام شد.
بر اساس این اطلاعیه، نرخ حداکثری فروش ۹ قلم کالای اساسی شامل قیمت مصرفکننده هر کیلوگرم شیر خام ۳.۲ درصد چربی درب دامداری ۱۲۰ هزار ریال، قیمت مصرفکننده شیر نایلونی ۹۰۰ گرمی کم چرب ۱۵۰ هزار ریال و قیمت مصرفکننده شیر پاستوریزه بطری یک لیتری کم چرب ۱۸۰ هزار ریال اعلام شد.
همچنین قیمت مصرفکننده ماست دبهای ۲.۵ کیلویی کم چرب ۴۹۸ هزار ریال، قیمت مصرفکننده پنیر UF نسبتا چرب ۴۰۰ گرمی ۳۷۰ هزار ریال، قیمت مصرف کننده روغن مایع آفتاب گردان ۸۱۰ گرمی پخت و پز ۶۳۰ هزار ریال و قیمت مصرف کننده روغن مایع ۸۱۰ گرمی سرخ کردنی ۶۲۰ هزار ریال است.
بر پایه این گزارش، قیمت مصرف کننده هر کیلوگرم مرغ گرم ۵۹۸ هزار ریال و قیمت مصرف کننده هر کیلوگرم تخممرغ ۳۹۸ هزار ریال خواهد بود.
به استناد این مصوبه از امروز (پنجشنبه، ۲۲ اردیبهشتماه) هرگونه اعلام قیمت بالاتر از قیمت های مصوب در همه شبکه های توزیع اعم از زنجیره ای، صنفی و مجازی، تخلف گرانفروشی محسوب شده و گشتهای مشترک نظارت و بازرسی اتاقها و اتحادیه های صنفی و سازمان تعزیرات با خاطیان احتمالی برخورد قانونی خواهند داشت.
بررسی های میدانی امروز خبرنگار ایرنا نشان می دهد که همه کالاها از جمله ماکارونی، شکر، گوشت مرغ، شیرخام، روغن خوراکی ،لبنیات، تخم مرغ و سایر محصولات شامل تغییر قیمت شده اند در بازار و فروشگاه های سطح شهر به وفور موجود است و کمبودی در این زمینه نداریم.
تنها روغن خوراکی و گوشت مرغ در برخی مراکز عرضه و فروشگاه ها با کاهش عرضه روبروست که این نیز به افزایش تقاضا و خرید بیش از حد از سوی مردم برمی گردد که به دلیل تقاضای بالا این محصولات با اندکی محدودیت عرضه صورت می گیرد به طور مثال به هر خانوار یک روغن یا دو بسته شکر در برخی فروشگاه ها عرضه می شود تا تمامی مردم بتوانند کالای مورد نیاز خود را تامین کنند.
همچنین علت تقاضای بیش از حد روغن و گوشت مرغ به دلیل عرضه با قیمت های قبلی است به طوری که گوشت مرغ در میادین میوه و تره بار و برخی مراکز عرضه سطح شهر با قیمت هر کیلوگرم ۳۸ هزارتومان به فروش می رسد.
مشاهدات نشان میدهد که لبنیات، ماکارونی و تخم مرغ با قیمتهای جدید و قدیم در بازار عرضه میشود، همچنین شکر با قیمت تنظیم بازاری هم در حال عرضه است.
این درحالی است که در روزهای اخیر در پی سخنان ریس جمهوری دولت سیزدهم، «سید جواد ساداتینژاد» وزیر جهاد کشاورزی از تامین کالاهای اساسی مورد نیاز کشور خبر داد و همچنین اعلامکرد: تمهیدات لازم انجام شده و مردم هیچ دغدغهای در تامین کالاهای اساسی نداشته باشند.
وی گفته بود: در پی این اتفاق البته تغییراتی در قیمت کالاها با حذف ارز ترجیحی وجود دارد، ضمن اینکه افزایش قیمت جهانی زیادی را به دلیل شرایط و اوضاع دنیا داریم اما سقف قیمتی را برای اینکه بازار قابل کنترل و نظارت باشد و تعزیرات کار خود را انجام دهد، اعمال خواهیم کرد؛ ضمن اینکه اختیارات سازمان تعزیرات حکومتی هم برای کنترل بازار افزایش یافته است، بنابراین ضرورت دارد سقف قیمت ها اعلام شود.
ساداتی نژاد افزود: در حوزه بازار روغن نیز هیچ مشکلی برای تامین روغن خوراکی نداریم؛ با کارخانجات تولید روغن جلسه گذاشته ایم و روغن خام در اختیارشان قرار داده ایم؛ اکنون تولید روغن در سه شیفت آغاز شده و با نرخ های جدیدی که هم از طرف ستاد اعلام میشود، بازار آرامش خود را حفظ میکند. همچنین جبران هزینههایی که افزایش مییابد، به نحوی تامین خواهد شد و مبالغ آن در اختیار خانوارها قرار میگیرد که مشکلی رخ ندهد.
وزیر جهاد کشاورزی با اعلام اینکه دو ماه قبل از اجرای هدفمندسازی ارز ترجیحی، واریز نقدی یارانه آغاز میشود، گفت: تا زمانی که زیرساختهای لازم برای اختصاص کالابرگ کالاهای اساسی فراهم نشود، یارانه این اقلام بهصورت نقدی واریز خواهد شد.
به گفته وی، طبق قانون باید به سمت کالابرگ برویم، اما چون در حال حاضر زیرساختهای لازم برای این کار فراهم نیست، فعلاً یارانهها با واریز نقدی پرداخت میشود اما فراهم کردن زیرساختهای توزیع کالابرگ الکترونیک زمانبر است و هر زمان که این زیرساختها آماده شود، طبق قانون پیش خواهیم رفت.
ساداتینژاد بر این باور است که عواملی مانند دستمزدها، تورم، افزایش بهای انرژی و خشکسالی که کمبود جهانی مواد غذایی را در پی داشته، باعث افزایش قیمتها شده و بهتازگی نیز بحران اوکراین به آن دامن زده است.
وی تصریحکرد: مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانهها موضوع مهم مورد نظر مجلس و دولت است و باید اجرا شود.
بیشتر بخوانید: خبر مهم دولت در مورد پرداخت یارانه جدید + فیلم
همچنین وزیر جهاد کشاورزی بر این باور است که باید سرمایه در گردش بخش تولید از طریق بانکها به ویژه بانک کشاورزی به شکل شفاف تامین شود تا تولیدکنندگان دچار مشکل نشوند.
امروز نیز «مهرداد پاکار» فرمانده مرکز بسیج وزارت جهاد کشاورزی اعلامکرد: ۹ هزار و ۵۰۰ نفر از بسیجیان وزارت جهاد کشاورزی برای کمک به دولت و بازرسی در سراسر کشور سازماندهی شده اند.