نشان تجارت - به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی البرز، غلامحسین جمیلی در هشتاد و سومین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان البرز که با حضور استاندار البرز، رئیس کل دادگستری، مدیران اجرایی و جمعی از فعالان بخش خصوصی البرز برگزار شد، گفت: بر اساس گزارشهای اتاق ایران، متاسفانه رتبه استان البرز بر اساس ارزیابی شوراهای گفتگوی استانی نزول پیدا کرده است و یکی از شاخصها که موجب پایین آمدن رتبه البرز شده است، عدم برگزاری مستمر جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی البرز در ماههای اخیر بوده است.
خزانه دار و عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران با اشاره به رویکرد مهم و جدی استاندار جدید البرز نسبت به برگزاری مداوم و نشستهای شورای گفتگوی استان، گفت: شورای گفتگو محلی برای صحبتهای رو در رو است و استقبال مسئولان استان البرز از برگزاری این جلسات نقش مهمی در حل مسائل اقتصادی استان دارد، با توجه مدیران مربوطه استان البرز خیلی زود میتواند به جایگاه قبلی خود در جدول ارزیابیهای شورای گفتگو بازگردد.
جمیلی اظهار کرد: طبیعتاً به لحاظ اینکه در کشورمان بسیاری از مزیتهای حوزه تولید به ویژه بهای مناسب دستمزد نیروی انسانی، پایین بودن سطح انرژی و خیلی از مزیتها مانند حمل و نقل، بیمه و یا بازارهای سنتی در حال از بین رفتن است، اضافه کردن هزینههای جدید برای تولید همان اندک نفس باقیمانده بری ادامه حیات این بخش را خواهد گرفت.
جمیلی اضافه کرد: تفاوت مصرف انرژی و تغییر قیمت آن موجب شده است که فرصت تولید کالا با قیمت مناسب و عرضه آن در بازارهای خارجی را از دست بدهیم.
وی با اشاره به محدودیتهای ناشی از انتقال ارز و قوانین سختگیرانه کنونی دولت برای بازار ارز نسبت به گذشته بیان کرد: آن بخش از ارزی که دولت برای تامین اقلام ضروری خود از جمله حوزه سلامت و معیشت مردم نیاز دارد، میتواند از درآمدهای حاصل از فعالیت پتروشیمیها تامین شود.
جمیلی با بیان اینکه باید به واحدهای تولیدی و صنعتی بخش خصوصی اجازه داده شود که مستقیما در بازار ارزی جداگانه از انتظارات ارزی دولت کار کرده و مبادلات ارزی خود را پیش ببرند، گفت: دولت فقط نظارت کند که این چرخه چطور کار میکند.
وی ادامه داد: رئیس جمهور ترکیه برای چهارمین سال متوالی قانونی را تمدید کرده است که بر اساس آن هر تاجر از این کشور برای مراودات اقتصادی با ایران و عراق نیاز به ارائه اسناد پولی و بانکی ندارد، این بدان معنا است که کشور ترکیه پذیرفته است که ایران و عراق قادر نیستند که در یک نظام شفاف بانکی مبادلات خود را انجام دهند.
جمیلی با تاکید بر ضرورت ارائه راهکاری برای از دست ندادن بازار کشورهای همسایه از جمله عراق افزود: در این رابطه بحران اخیر و قضیه سیبهای درختی صادراتی ایران به پاکستان بوده است، در این رابطه مقصد محمولههای صادراتی ایران کشور پاکستان بود، اما، چون با این کشور تعرفه تجاری محصولات کشاورزی نداریم، سیب درختی صادراتی ایران هر ساله به افغانستان ارسال میشد و از آنجا به پاکستان میرسید، اما امسال به دلیل مشکلات و دیگریهای کشور افغانستان ما هم عملا فرصت صادرات سیب به پاکستان را از دادیم.
رئیس اتاق بازرگانی البرز نیز در این نشست با بیان اینکه برخی قوانین سختگیرانه حوزه تولید همچنان در حال اجرا است، گفت: بازنگری در قیمت گاز مصرفی واحدهای صنعتی مطالبه صنعتگران است.
پرهام رضایی با اشاره به اهمیت پیگیری مسائل مرتبط به توسعه صادرات البرز به ویژه از مبدا گمرک استان، افزود: در این رابطه جلسات مختلفی با افرادی برگزار کرده ایم که به صورت برون مرزی در کشورهای همسایه از جمله عراق و سوریه حضور دارند.
رضایی بیان کرد: اعتقاد ما فعالان اقتصادی بر این است که در اتاقهای بازرگانی برای توسعه صادرات تنها منتظر فعالیت رایزنهای اقتصادی معرفی شده از سوی وزارت امور خارجه و یا سازمان توسعه تجارت نباشیم و از تجربه تجار موفق ایرانی در بازارهای هدف برای توسعه تجارت بین المللی استفاده کنیم و با این اقدامات بخش مهمی از مشکلات صادراتی فعالان اقتصادی استان را مرتفع کنیم.
وی با اشاره به اینکه به دنبال تمرکز بیشتر بر بازارهای هدف در کشورهای همسایه هستیم، گفت: در جلسات تخصصی، کارشناسی و کارگروهی اتاق بازرگانی، مسیرهایی برای بهبود توسعه صادرات و حل مشکلات تولیدی فعالان اقتصادی استان جستجوی میشود.
رئیس اتاق بازرگانی البرز با بیان اینکه صنعتگران انتظار دارند در زمینه اصلاح مصوبه مجلس در بحث تعرفه گاز واحدهای صنعتی و کاهش آن اقدام شود، گفت: در این مورد باید مصوبهای در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان داشته باشیم تا در ادامه در نشست کشوری این شورا مطرح شود و اگر نیاز به رسیدگی بیشتر داشت، در حضور وزیر اقتصاد و دارایی به شور گذاشته شود.
وی در بخش دیگری در مورد بررسی مشکلات و موانع پیش روی توسعه صادرات استان البرز گفت: یکی از پروژههای تاثیر گذار در افزایش رقم تولید ناخالص داخلی، بالا بردن حجم صادرات غیرنفتی است، برای توسعه صادرات این بخش نیاز به اجرای مواردی مانند ارزش گذاری تکلیفی و دستوری کالاهای صادراتی است.
رضایی با بیان اینکه برخی مسائل سد راه توسعه صادرات است، افزود: به عنوان نمونه سیاستهای بانک مرکزی خاص بوده و در دوره کنونی نیز همچنان این رویه تغییر نکرده است و موجب شده که نتوانیم با کشورهای همسایه تراز تجاری قابل قبولی را پیش ببریم، در مقابل کشور ترکیه به صورت مویرگی در بازار کشورهای همسایه ایران ورود کرده و با راه اندازی دفاتر تجاری صادرات خود به این کشورها را انجام میدهد.
رئیس اتاق بازرگانی البرز ادامه داد: متاسفانه در چند سال اخیر شاهد بخش نامههای خلق الساعه و موازی کاری دستگاههای اجرایی بوده ایم، از طرفی هر کدام از وزارتخانه ها، ادارات و سازمانها جزیرهای عمل میکردند و بر صادرات اثر زیادی گذاشت.
رضایی مشکل بازگشت ارز صادراتی و همچنین هزینههای گزاف حمل و نقل بین المللی و تاثیر آن بر قیمت تمام شده کالاها را از دیگر مشکلات مشکلات پیش روی صادرکنندگان برشمرد و گفت: یکی از رخدادهای ایجاد شده تحت تاثیر تحریمها و شرایط کرونایی، افزایش هزینههای حمل و نقل لجستیک و بین المللی است به نحوی که طی ۶ ماه گذشته بیش از چند برابر قیمت کانتینرهای محصولات صادراتی در ایران افزایش یافت.
وی ادامه داد: تحت تاثیر تحریمها در حال حاضر کشتیرانیهای محدودی با ایران کار میکنند و به عنوان نمونه کشتیرانی مرسک که از بزرگترین کشتیرانیها دنیا است دیگر با ایران کار نمیکند و تنها با یکسری کشتیرانیهای کوچک کار میکنیم که به دنبال سوء استفاده هستند و قیمتهای بسیار بالایی از صادرکنندگان ایرانی دریافت میکنند.