نشان تجارت - محمد آیتی: این روزها طرح «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی» در دستور کار مجلس انقلابی است؛ طرحی که گفته میشود دولت سیزدهم که همسو با مجلس است از آن استقبال نکرده است.
در این راستا چندی پیش سید احمد خاتمی یکی از فقهای شورای نگهبان گفته بود مطالبه نخست ما از رییسی، اینترنت ملی است.
همین اظهارنظرها و ارادهها کافی بود تا فضای اجتماعی جامعه ملتهب شود و این پرسش را مطرح کنند که قرار است چه بر سر اینترنت و فضای مجازی بیاید و آیا با وجود بحرانهای عظیم که مستقیماً معیشت مردم را نشانه رفته است، ایندست مسائل باید اولویت نخست دولت منتخب باشد؟
از اینرو به سراغ دو تن از اعضای کمیسیون صنایع مجلس (کمیسیون تخصصی این موضوع) رفتیم تا نظرات آنها را جویا شویم.
لطفالله سیاهکلی در این باره گفت: اکنون دو بحث مطرح است: اول، قانونمندکردن فضای مجازی و دوم، بحث فیلترینگ. از اینرو ممکن است در خصوص فیلترینگ تجدیدنظر شود و حتی برخی سایتهایی که فیلتر هستند، باز شوند.
وی افزود: همه باید بدانیم هر فرد یا مجموعهای که در بستر اینترنت دارای پلتفرم هستند، اگر به واسطه پلتفرم آنها به یک یا چندین نفر، خسارت وارد شود باید پاسخگو باشند. اکنون اگر مغازهای خسارتی به شهروندی بزند، سریع میشود موضوع را پیگیری کرد، اما این امکان خیلی در بسترهای موجود در اینترنت وجود ندارد.
این عضو کمیسیون صنایع مجلس تصریح کرد: نهتنها پلتفرمهای خارجی پاسخگو نیستند که حتی بسیاری از پلتفرمهای داخلی هم جواب درستی نمیدهند. پس قانونمند کردن در این حوزه به هیچ وجه بد نیست و مطمئناً دفاع از حقوق شهروندان، مورد پذیرش همگان است.
نماینده قزوین اظهار داشت: حالا در مجلس باید تلاش شود که این قانونمند شدن به منفعت عمومی برسد و اکنون این طرح در حال چکشکاری است. ما میخواهیم قانونی را تصویب کنیم که در نهایت مدافع حقوق کاربران باشد.
وی یادآور شد: فیلترینگ بحث دیگر است و در این طرح راجع به آن بحث نخواهد شد. اکنون بحث قانون است و اصلاً صلاح نیست مرتب ذهنها را به سمت فیلترینگ برد. وقتی قانون تصویب بشود باید به ضوابط آن عمل کرد که مطمئناً اگر فیلتری هم بخواهد باشد باید به تبعیت از همان قانون باشد.
سیاهکلی در پاسخ به اینکه اگر توئیتر فیلتر است چرا بسیاری از نمایندگان و مسئولان نظام از آن استفاده میکنند؟ گفت: یکی از سوالات من هم همین است. به شخصه معتقدم توئیتر باید رفع فیلتر شود، چون مشکلی ندارد. اما اگر قرار شده فیلتر شود حتماً همه باید به قانون احترام بگذارند و خود را از دیگران جدا نکنند.
عضو کمیسیون صنایع مجلس در پایان خاطرنشان کرد: ما در خصوص فضای مجازی قانون نداریم. ما دو ماده قانونی داریم که در رابطه با جرائم رایانهای است، یعنی ما در رابطه با فعالیت، خدمات و تلاش در این فضا قانون نداریم. ما برای اینکه دادگاهها برای ایندست افراد شاکی که آسیب دیدند بتوانند حکم صادر کنند وارد عمل شدهایم.
سیدجواد حسینیکیا نماینده استان کرمانشاه نیز گفت: پیامرسانهای خارجی باید قوانین جمهوری اسلامی ایران را بپذیرند و نمیشود در برخی از این پلتفرمها به همه ارکان نظام ما توهین شود و آنها پاسخگو نباشند. این پیامرسانها ضرورت دارد در ایران سرور داشته باشند و همچنین اجازه ندهند محتواهای مجرمانه در آن فضاها منتشر شوند.
وی افزود: متاسفانه برخی مطالب در این شبکهها رنگ و بوی امنیتی به خود گرفته است و نباید به راحتی از کنار موضوع عبور کرد. به طور مثال اگر خرید و فروش اسلحه در این پلتفرمها انجام شود، امنیتی هست یا نه؟ و اگر هست مدیران آن اپلیکیشنها باید جوابگوی ما باشند یا نه؟ اگر حاضر نباشند مسئولیت به عهده بگیرند که ما نباید مثل سابق به سادگی بگذاریم آنها به فعالیت خود ادامه دهند، چون موضوع دفاع از حقوق مردم و کشور است.
عضو کمیسیون صنایع مجلس تصریح کرد: در فضای اینستاگرام، تبلیغ خرید و فروش اسلحه میشود و از سوی دیگر، ترویج فساد به اوج خودش رسیده است، اما اگر با مدیرانش مکاتبه شود و بگوییم این محتواها را بردارید همکاری نمیکنند.
حسینیکیا در پاسخ به اینکه اگر این شبکههای اجتماعی به قوانین جمهوری اسلامی پایبند نیستند چرا بسیاری از مسئولان نظام در آنها حساب کاربری دارند و فعالیت میکنند؟ گفت: بهخاطر اینکه میخواهند از این ظرفیت برای رساندن صدای جمهوری اسلامی استفاده کنند. پس باید تلاش کنیم تا مدیران آن پلتفرمها ملزم به رعایت قوانین کشورمان شوند. همچنین ضرورت دارد که پیامرسانهای داخلی حمایت شوند، زیرا اگر ما قانون داشته باشیم، این پیامرسانها به دلیل فعالیشان در ایران پایبند به آن خواهند بود و این یعنی فضای امن.
منبع: جامعه ۲۴