نشان تجارت - شاخص کل بازار سرمایه در طول هفته اول خرداد ۴۵ هزار واحد پایین آمد. این شاخص پیش از شروع هفته گذشته روی سطح یک میلیون و ۱۵۴ هزار واحدی قرار داشت و در پایان معاملات روز چهارشنبه پنجم خرداد روی سطح یک میلیون و ۱۰۹ هزار واحدی ایستاد. اما در طی این روند اتفاقات دیگری در بورس افتاد به طوری که دو روز پایانی هفته به صورت متوالی بورس صعودی بود.
بیشترین معاملات بورس و فرابورس در هفتهای که گذشت به گروه «بانکها و موسسات اعتباری» تعلق داشت به طوری که هزار و ۶۷۱میلیارد تومان فقط در این بخش جا به جا شد، گروه «فلزات اساسی» با معاملات هزار و ۴۰۴ میلیارد تومانی دوم شد و «فرآوردههای نفتی» با هزار و ۱۶۳میلیارد تومان در جایگاه سوم قرار گرفت. در این هفته گروهی که با دل خوش بازار را ترک کرد گروه «منسوجات» با ۶.۴ درصد رشد بود.
سیاستگذاری در جهت حمایت از بورس هم از سوی دولت به صورت جسته و گریخته و با فشار خیلی ضعیفی ادامه داشت. محمد ابراهیم آقابابایی، مدیرعامل صندوق تثبیت بازار سرمایه گفته: طبق مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت بانک مرکزی باید ۲۰۰ میلیون دلار بفروشد و معادل ریالی آن را به حساب صندوق تثبیت واریز کند. انتظار داریم بانک مرکزی در دو هفته آینده ۳۵۰۰ میلیارد تومان دیگر به صندوق واریز کند.
همچنین هفته گذشته بعد از ۱۵ سال انتظار کارگزاران برای انجام معاملات به صورت آزاد به پایان رسید. از سال ۸۵ تاکنون و بر اساس ماده ۳۱ آیین نامه معاملات شرکت بورس اوراق بهادار تهران که به تصویب شورای عالی بورس رسیده بود، شرکتهای کارگزاری، مدیران و پرسنل آن محدودیتهایی در خرید سهام داشتند. به طور مثال برخی از شرکتهای کارگزاری به اندازه سرمایه ثبت و پرداخت شده یا ۷۰ درصد حقوق صاحبان سهام (که هر کدام کمتر بود)، امکان خرید سهام به نام شرکت کارگزاری را داشتند همچنین مدیران و افراد شاغل در شرکتهای کارگزاری نیز صرفا مجاز به خرید سهام تا سقف ۲۵۰ میلیون ریال بودند.
اما در حال حاضر پس از انتظار طولانی مدت کارگزاریها، در تاریخ ۴ خرداد شورای عالی بورس طی یک مصوبهای موانع کارگزاریها در خصوص خرید و فروش سهم به منظور شفافیت در معاملات و همچنین استفاده شرکتهای کارگزاری از منابع مازاد خود در سرمایه گذاری در اوراق بهادار از میان برداشت.
سبزپوشی بورس در روز پایان کاری هفته بسیاری را امیدوار کرد که شاید بالاخره روند مثبت آن بازگردد و بورس با تابلوهای سرخ خداحافظی کند.
از دید ناظران بازار، روند حجم معاملات و ورودی و خروجی پولها همسو با کاهش تعداد نمادهای فروش نشان داد بازار این بار در تلاش است که از مسیر قبلی فاصله بگیرد. از این منظر، بورس بازان در کمتر از یک ماه مانده به انتخابات میخواهند استراتژی خود را تغییر دهند و این روایتها احتمال صعودی شدن بازار در هفته جاری را تقویت میکند.
از سوی دیگر، برخی همچنان نسبت به بازگشت بازار تردید دارند و معتقدند فعلا مسیر زیادی تا رسیدن به بازگشت هست. بازار در حال حاضر در کنار ابهاماتی که از سمت انتخابات و برجام به آن تحمیل شده است از مسائل بنیادی و دستکاریهای ساختاری هم رنج میبرد بعد از مشخص شدن نتایج انتخابات هم بازار تا حدی به شرایط تعادلی برمیگردد، اما به طور کلی احتمال میرود روند بازار تغییری نمیکند. باید توجه داشته باشیم که انتخابات و برجام در حال حاضر ابهامات و شوکهای زیادی را به بازار تحمیل کردهاند.
به ویژه که در ادامه برگزاری مجامع هم تاثیرگذار خواهد بود. با آغاز فصل مجامع سهمهایی که به مجمع میروند به خصوص سهمهای کوچکتر که در صف فروش قفل هستند سهامدار را مجبور میکنند که با این نمادها به مجمع بروند و بعد از آن با منفیهای سنگین بازگشایی میشوند و زیانهای جبران ناپذیری را متوجه سرمایههای مردم میکنند.
از سوی دیگر فشار سمت عرضه (فروش سهام) بیشتر از ناحیه انتظارات منفی از دورنمای اقتصاد ایران در سپهر سیاست خارجی و داخلی یا همان بیاعتمادیهای شکل گرفتهای است که هنوز چالش اساسی بازار است. همین فشار سمت عرضهها، اثر رفتار حقوقیها در حمایت از سهمها را نیز خنثی میکند.
تحلیل گران بورس اکثریت متفق القول هستند که تا زمانی که ابهامات سیاسی در بازار وجود دارد بازار به همین صورت خواهد ماند البته ممکن است در روزهای محدودی شاهد روند مثبت در بازار باشیم، اما به طور کلی شاخص کل و نمادهای شاخصساز تغییری نمیکنند.