نشان تجارت - محمدعلی اسفنانی، مدیرکل تعزیرات حکومتی تهران درباره نظارت بر نرخ گذاری دستوری در بازار کالا و خدمات گفت: ما باید بین بحث نظارت و دخالت کمی تفاوت قائل شویم.
وی افزود: دخالت دولت در قیمت گذاری و انجام پروژههای اقتصادی به نحوی که خودش عامل و فعال اقتصادی تلقی شود اشتباه است، اما در بحث نظارت، دولت باید ورود کند.
مدیرکل تعزیرات حکومتی تهران منطقیترین راه تنظیم بازار را در تعادل عرضه و تقاضا دانست و اظهارکرد: در مواردی که رقابت سالمی در بازار وجود ندارد و رقابتها کاذب است دولت مجبور به دخالت میشود و برای کالای مورد نظر قیمت اجباری و دستوری تعیین میکند.
اسفنانی با تأکید بر اینکه نظارت دولت نباید خیلی طولانی شود، گفت: نظارت دولت باید در پروسه زمانی کوتاه مدت انجام شود، اما در کشور ما به یک رویه تبدیل شده است.
مدیرکل تعزیرات حکومتی تهران اظهار کرد: اگر شرایطی فراهم شود که قیمت گذاری بر اساس ضرورتهای بازار توسط خود تولیدکنندگان و حتی گاهی مصرف کنندگان تنظیم شود شاهد این وضعیت نخواهیم بود.
در ادامه، خسرو ابراهیمی نیا، نائب رئیس اتاق اصناف تهران گفت: دولت میلیاردها تومان از بیت المال هزینه کرده تا مرغ به اندازه قدرت خرید مردم توزیع شود که این اقدام دولت خیرخواهانه است.
وی مشکلی اصلی را در عدم نظارت دقیق و نبود مجازات بازدارنده برای متخلفان این حوزه دانست و گفت: در حال حاضر پروندههای زیادی در تعزیرات وجود دارند که مثلاً عدهای نهاده دامی را گرفته، اما مرغی تولید نکرده و نهاده را در بازار آزاد فروخته است.
نائب رئیس اتاق اصناف تهران با اشاره به اینکه قیمت برخی از لوازم خانگی شرکتها از قیمت جهانی بالاتر است، گفت: اصناف صلاحیت دخالت در این قضیه را ندارند، اما دلیل اینکه قیمت ماشین لباسشویی تولید داخل از قیمت جهانی بالاتر است نبود نظارت و حمایت از این حوزه است.
ابراهیمی نیا با بیان اینکه در هیچ زمینهای کمبود کالا نداریم، گفت: ما حتی در سیب و پرتقال شب عید مازاد هم داریم و لذا قیمتها باید کاهش پیدا کنند، اما این اتفاق نمیفتد که تنها دلیلش، وجود رانت و کمرنگ بودن نظارتهاست.
وی با بیان اینکه تحریمها نمیتوانند زندگی ما را مختل کنند، گفت: مشکل اصلی ما عدم برنامه ریزی و خودتحریمیهایی است که در داخل کشور اتفاق میفتد.
نائب رئیس اتاق اصناف تهران با انتقاد از قیمت دستوری در حوزه نهادههای دامی گفت: دولت به جای واردات میتواند همین این نهادهها را در داخل تولید کند.
ابراهیمی نیا تصریح کرد: با وجود تلاشهای زیاد و پرداخت یارانه از سوی دولت، اما شاهد خروجی خاصی در حوزه تنظیم بازار نیستیم که همه این مسائل ناشی از نظارت ضعیف و عدم رفع موانع تولید است.