نشان تجارت - در شرایطی که تحریمها همچنان بر اقتصاد کشور سایه افکنده، سیاست اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تامین کالاهای اساسی ارزان قیمت تنها روشی بود که تصور میشد از این طریق میتوان کالاهای اساسی را به نحوی تامین کرد که معیشت مردم کمتر دچار مشکل شود.
اما سیاست دلار دولتی نه تنها تاثیری بر قیمت خرید مصرف کننده نهایی نداشت که در بیشتر موارد به دلیل این که کالاهای وارداتی به قیمت دلار بازار، فروخته شدند دلار ۴۲۰۰ تومانی در واقع تاثیری بر جلوگیری از گرانی نداشت و روند رشد قیمتها ادامه یافت.
گرانی دلار بهترین و شاید موثرترین بهانه برای افزایش قیمت کالای اساسی است و همچنان این موضوع اصلیترین دلیل برای افزایش قیمت کالا و محصول در هر بازاری است. قدرت تخریب تورم، محصولات سبد غذایی خانوادهها را یکی پس از دیگری کم کرده و از سوی دیگر نرخهای افزایشی بازار، وضعیت این اقلام ضروری را ملتهبتر کرده است.
آخرین آمار رسمی بانک مرکزی و سازمان آمار کشور از تورم نشان میدهد که کالاهای اساسی نه تنها با قیمتی ارزان به دست مردم نمیرسد بلکه بیشتر اقلام مورد نیاز خانوادهها مانند حبوبات، برنج، گوشت، مرغ، تخممرغ و برخی محصولات لبنی از سفره مردم حذف شده و سلامت جامعه را به خطر انداخته است.
هر چند نرخ ارز روند نزولی گرفته، اما انتظار نمیرود در زمانی کوتاه، قیمت کالاهای اساسی کاهش یابد. آقاطاهر، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی با تأکید بر این مطلب گفت: قیمت دلار در کشور روند کاهشی دارد و طی هفتههای اخیر به ثبات نسبی رسیده است.
وی تصریح کرد: در ادامه این مسیر انتظار میرود قیمت کالاهای اساسی و اقلام مورد نیاز به ویژه مواد غذایی کاهش یابد و این موضوع طی هفتههای اخیر شدت گرفته است.
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تاکید کرد: اما به دلیل اینکه بیشتر کالاها و اقلام قبلتر با نرخ دلارهای گران خریداری شده است، موضوع کاهش قیمتها هنوز نتوانسته در بازار اقلام ضروری محقق شود. در همین راستا اگر قرار است مواد غذایی وارداتی با نرخ جدید دلار وارد کشور و در نهایت در بازار مصرف توزیع شود، پروسه دو – سه ماهه جهت کاهش قیمت زمان خواهد برد. پس بازار باید منتظر ارزانی کالا به دلیل کاهش قیمت دلار باشد، اما این شرایط در صورت ادامه ثبات نرخ ارز قابل اجراست در غیر این صورت تضمینی برای کاهش کالاهای جدید وارداتی نیست.
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی درباره وضعیت عرضه اقلام مواد غذایی و کالاهای اساسی افزود: هیچ کمبودی در عرضه کالاهای اساسی از جمله برنج، چای، حبوبات و سایر کالاهای مورد نیاز خانوادهها وجود ندارد و تنها مشکلی که درحال حاضر پس از چندین هفته ادامه دارد کمبود روغن و گرانی آن است.
آقا طاهر در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر وضعیت توزیع روغن در بازار تصریح کرد: قیمت جهانی مواد اولیه برای تولید روغن خوراکی گران شده است و همین موضوع باعث کاهش روغن خام در کارخانههای تولید روغن شده و در توزیع آن اختلال به وجود آمده است. موضوع کاهش تولید روغن خوراکی مورد نیاز خانوادهها، بازار توزیع را برهم ریخته و گرانی تولید به بازار مصرف نیز رسیده است.
این فعال صنفی ادامه داد: امروز مسببان گرانی کالا متهم اصلی نیستند چرا که مردم تنها با کاسب و توزیع کننده خُرد در ارتباط است و مشکل گرانی را در بازار جستجو میکند در صورتی که امروز موضوع گران فروشی مطرح نیست بلکه گرانی کالا در تولید است.
بیشتر بخوانید: اصناف با قانون فعلی کوچکتر و ضعیف تر می شوند / واحد صنفی اپلیکیشن و تبلت در قانون اصناف نداریم
وی با اشاره به اینکه تولید نیز درگیر گرانی مواد اولیه است که به نرخ دلار در کشور وابسته شده است، گفت: زمانی که کالا گران شده دیگر از دست تولیدکننده، واردکننده و توزیعکننده کاری برنمیآید چرا که حلقههای این زنجیره از سیاستهای اجرایی آسیب دیدهاند و در این بین دولت باید با سیاستهای کارآمد قیمتهای بازار را کنترل کند.
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی در پاسخ به این پرسش که آینده بازار را چگونه ارزیابی میکنید؟ گفت: قیمت کالاها و اقلام ضروری مردم بهطور مستقیم به ارز مرتبط است و این بحث اگر به موقع رسیدگی نشود مصائب و مشکلات زیادی را برای تأمین کالای اساسی مردم به وجود خواهد آورد.
در همین رابطه، رضا بستانی صاحب یک واحد صنفی توزیع مواد غذایی در تهران درباره وضعیت قیمت کالاهای ضروری به اقتصاد۲۴ گفت: مردم تمایلی برای خرید ندارند و به دلیل گرانی اقلام ضروری هر روز از تعداد اقلام خریداری شده توسط مشتریان کم میشود.
به گفته صاحب این واحد صنفی، مردم برای بهبود معیشت و تهیه کالای اساسی خود ابتدا باید پیگیر کاهش قیمت دلار شوند چرا که همه بر این باورند که قیمت اقلام و کالاهای مختلف به نرخ دلار وابسته است و قیمت ارز، محتوای سفره مردم را تعیین میکند.
بستانی با تأکید بر اینکه جولان کالای قاچاق در بازار موضوع دیگری است که باید به آن توجه شود گفت: زمانی که نرخ ارز افزایش یافت قاچاق کالا در این بازار کاهش یافت و حالا که قیمت ارز روند نزول را در پیش گرفته است باز پای اقلام قاچاق به بازار باز شد.
این فعال صنفی با طرح این سوال که چرا فضا برای قاچاق کالا و ورود آن به عرصه تولید و توزیع به راحتی فراهم میشود گفت: تولید کننده باید با ارز گران، مواد اولیه مورد نیاز خود را تأمین و خریداری کند، اما همین مواد اولیه به صورت قاچاق به راحتی در بازار وجود دارد و به بخش تولید فروخته میشود.
بستانی ادامه داد: مردم تصور میکنند کالا در بازار توسط فروشندگان آن گران فروخته میشود در حالی که گرانیها ربطی به تولید و توزیع ندارد بلکه سیاستهای ارزی دولت مقصر اصلی این گرانیها است.