نشان تجارت - در حالی که دولتمردان همواره مدعی تولید و توزیع به موقع و بدون وقفه در انرژی بودند زمستان امسال واحدهای مسکونی و صنعتی با شرایط قطعی برق مواجه بودهاند و به نوعی به عملکرد دولت دوازدهم در بخش تأمین برق و انرژی مورد نیاز داخلی کشور نمره قابل قبولی نمیدهد.
هرچند بروز خاموشیها در تابستان و هشدار قطع یا افت فشار گاز در زمستان و ضرورت صرفهجویی در مصرف برق در تابستان و گاز در زمستان، یک روال معمول برای کشور از سوی مدعیان دولتی است، اما انتظار میرفت در این آخرین زمستان دولت دوازدهم رویه نگاه به تأمین نیاز انرژی مصرفی تغییر داده شود.
در همین رابطه حمیدرضا صالحی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران به تشریح برخی از عوامل خاموشیها پرداخت و گفت: موضوعات مختلفی در قطعی برق سراسری اخیر در کشور دخیل هستند.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی گفت: یکی از این دلایل، کاهش میزان گاز مورد نیاز و مصرف نیروگاه هاست که به علت افزایش مصرف گاز خانگی و تجاری، گاز صنایع و نیروگاهها را مدیریت میکنند که باعث کاهش برق مورد نیاز نشود.
دبیر فدراسیون صادرات انرژی افزود: طبق جدول بندی وزارت نیرو، برخی محدودیتها به صورت ساعتی شروع شده است که قابل پیش بینی بود، چراکه در زمستان با اینکه کمترین مصرف برق را در میان سایر فصول داریم و نیروگاههای کشور نیز از لحاظ فنی مشکلی ندارند، اما از لحاظ سوخت این نیروگاهها به مشکل برخورد کردیم.
صالحی ادامه داد: این خاموشیها با توجه به سیاستهای اشتباهی که از گذشته تا به امروز در برنامه سوم توسعه در رابطه با بحث استفاده بهینه از حاملان انرژی و استفاده بهینه از سوخت انجام شد، پیش آمد و متأسفانه پیشرفت رشد از مصرف خانگی تا کارخانه و واحدهای صنعتی بسیار بالاتر از رشد تولید شده است.
این فعال اقتصادی در حوزه انرژی با اشاره به مصرف سوخت نیروگاهها، گفت: احتمالا باید یکی از عوامل اصلی مشکلات اخیر در همین بخش باشد چراکه با توجه به اینکه نیروگاهها برای سوخت خود از گاز استفاده میکنند و در زمستان مصرف گاز شهری به شدت افزایش پیدا میکند، تامین سوخت موردنیاز نیروگاهها با مشکل و محدودیت مواجه شده است.
به گفته صالحی، این روزها موضوع جایگزین کردن گاز با دیگر سوختها مانند مازوت نیز مطرح شد که با توجه به آلایندگی بالای آن کنار گذاشته شد و در فصل سرما با توجه به اولویت داشتن تامین گاز خانههاT دولت حکم خاموشی را در برابر قطعی گاز صادر کرده است.
بیشتر بخوانید: پیدا و پنهان بازگشت خاموشیها
عضو اتاق بازرگانی تهران با توجه به فرسودگی دستگاهها و تجهیزات گفت: عامل دیگری که میتواند در قطعی برق فصل زمستان امسال نقش داشته باشد موضوع عدم نوسازی است؛ از این رو نیروگاههای فعلی از نظر عملکرد و ظرفیت و همچنین تولید مازوت در شرایط مطلوبی قرار ندارند.
عضو اتاق بازرگانی تهران در پاسخ به این سوال که آیا صادرات برق به کشورهای همسایه، از جمله به پاکستان و عراق عامل خاموشیهای اخیر بوده است؟ گفت: میزان مصرف برق داخلی ایران در زمستان نسبت به تابستان به حدودا نصف کاهش پیدا میکند و شبکه برق اساسا مشکلی برای تامین نیازهای کشور در فصل سرد ندارد؛ این در حالی است که طبق متن قراردادهای صادراتی ایران، برق تنها در شرایطی صادر میشود که نیاز داخلی تامین شده و نگرانی درباره آن وجود نداشته باشد.
دبیر فدراسیون صادرات انرژی در پاسخ به اینکه آیا مصرف انرژی برای رمزارزها میتواند تأثیری بر قطعی برق داشته باشد؟ گفت: رمزارزها در دو بخش رسمی و غیررسمی برق کشور را مصرف میکنند.
وی ادامه داد: رمزارزهایی که به طور رسمی در قالب میزان تعرفهای وزارت نیرو که برای آنها تعیین شده است مشغول به فعالیت هستند.
به گفته عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، رمزارزهای غیر رسمی نیز ظرفیتهای صنعتی و تجاری را مورد استفاده قرار داده اند و بدون تعرفه تعریف شده برای این صنعت فعالیت دارند که این اجحاف در حق سایر صنایعی است که هزینه برق را متفاوتتر پرداخت میکنند.
رئیس انرژی اتاق ایران گفت: موضوع اصلی در بحث کمبود برق و نوسانات به وجود آمده در توزیع برق سراسری در کشور، استفاده از برق به صورت غیرقانونی توسط رمزارزها است که دولت باید با آن برخورد کند.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اعلام کرد: علی رغم مصرف بالای استخراج رمز ارزها در برابر کاهش پیک برق در فصل زمستان، امسال به دلیل کمبود گاز این موضوع خودش را نشان داد لذا مصرف غیرضروری امروز قابل توجیه نیست.
وی یادآورشد: موضوع اصلی در خاموشیها استخراج بیت کوینها و رمزارزها است که افراد بسیاری به صورت غیررسمی و عدهای هم به صورت رسمی و هویتدار به آن وارد شدهاند؛ عدد مصرف این صنعت به راحتی توانست در مصرف برق تأثیر بگذارد چراکه این میزان مصرف نسبت به تولید و مصرف زمستان بسیار بالا بوده و مشکلات فنی در توزیع برق ایجاد کرده است.