نشان تجارت - پاییز سال گذشته پیش از آمدن کرونا و جولان بی سابقه دلار در بازار ارز ایران، محمد جعفر علیزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی هزینه ایجاد هر تخت بیمارستانی را تا یک میلیارد تومان تخمین زد، هزینهای که به گفته برخی صاحب نظران حوزه سلامت اگر قرار بر به روز رسانی آن باشد، باید صرف نظر از ارزش زمین، مبلغ سه میلیارد تومان برای ساخت بنا و تجهیز هر تخت کنار گذاشت.
ابتدای مرداد ماه امسال با ترخیص آخرین بیمار بستری، فعالیت بیمارستان خیریه دکتر سپیر هم متوقف شد؛ بیمارستانی که نخستین بار کارش را ۸۰ سال پیش آغاز کرد و این آخریها ظرفیت پذیرش بیمار در بخشهای زایمان، اورولوژی، CCU ICU و قلب آن به حدود ۱۰۰ تخت میرسید.
حالا ۶ ماهی میشود که جای کادر پرستاری و پزشکی در این بیمارستان خالیست؛ از جمعیت ۲۰۰ نفری کارکنان بیمارستان کسی غیر از پرسنل نگهبانی و اداری حضور ندارد، اما هنوز هستند مردمی که خیال میکنند بیمارستان دکتر سپیر هنوز دایر است و هر روز به صورت تلفنی یا حضوری پیگیر گرفتن نوبت هستند.
به گفته کارکنان این مرکز خیریه درمانی، با نوسانات ارزی زمستان سال ۹۸ مشکلات مالی بیمارستان دکترسپیر به اوج خود رسید و بعد از آن بود که از جمعیت ۲۰۰ نفری کارکنان رو به کاهش گذاشت و فعالیت باقیمانده کارکنان درمانی نیز در نیمههای تابستان خاتمه یافت.
بیمارستان خیریه دکتر سپیر یکی از قدیمیترین مراکز فعال درمانی پایتخت است که اداره آن از زمان پیدایش تاکنون در ارتباط با کلیمیان ایران بوده است. سنگ بنای تشکیلاتی که امروز به نام بیمارستان خیریه دکتر سپیر شهرت دارد نخستین بار در حوالی دهه ۲۰ هجری شمسی توسط روح الله سپیر ، پزشک خیر کلیمی در محله عودلاجان تهران بنا گذاشته شد و در سالهای گذشته اصلیترین حامی مالی آن وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده است.
سلیمان کهن صدق، رئیس هیات مدیره بیمارستان خیریه دکتر سپیر هم با تایید مشکلات مالی به وجود آمده برای این مرکز خیریه درمانی میگوید: همه تلاشمان ازسرگیری دوباره فعالیت بیمارستان دکتر سپیر است و امیدواریم که بعد از جلساتی که این اواخر با مسئولان وزارت بهداشت داشتیم، هرچه زودتر اعتبارات مالی لازم برای این اتفاق در اختیار بیمارستان قرار بگیرد.
وی در توضیح چرایی تعطیل شدن فعالیت این مرکز باسابقه درمانی میگوید: مشکلات مالی بیمارستان از قدیم وجود داشت، اما از سال گذشته به اوج خود رسید؛ آذرماه سال ۹۸ به وزارت بهداشت اعلام کردیم که در نتیجه نوسانات ارزی فشارهای مالی بر بیمارستان چند برابر شده است و در نتیجه استمرار همین وضعیت بد مالی بود که از ۶ ماه پیش بیمارستان دیگر پذیرش بیمار ندارد.
کهن صدق در ادامه میگوید: انجمن کلیمیان سالهاست که در تامین مخارج بیمارستان دکتر سپیر ناتوان است؛ از سالها پیش وضعیت اقتصادی طوری است که هزینههای خدمات درمانی با اختلاف معناداری از درآمدهای بیمارستان جلوتر بوده است. در این مدت بارها و بارها انجمن برای تامین هزینههای بیمارستان داراییهای خود را فروخته است، اما از بعد گرانیهای اخیر دلار شدت این مشکلات بیشتر شد.
رئیس هیات مدیره بیمارستان دکتر سپیر در توضیح شدت مشکلات مالی اخیر بیمارستان میگوید: از محل تعرفههایی که وزارت بهداشت آن را بهروزرسانی کرده بود درآمد بیمارستان تنها ۷ درصد افزایش یافت و چون بیشتر مراجعان این بیمارستان افراد کم بضاعت و حتی فاقد بیمه هستند در بسیاری از موارد از بیماران هزینهای بابت خدمات ارائه شده دریافت نمیشود. از طرفی بعد از گرانی دلار روال تامین اقلام دارویی و ضروری بیمارستان به هم خورد، فروشندگان طرف حساب بیمارستان هم خواهان تسویه حساب بدهی معوقه بودند و هم بر اساس نرخهای جدید اقلام مورد نظر را میفروختند؛ با این وضعیت دیگر نمیتوانستیم به هیچ طریقی به فعالیت سابق ادامه دهیم.
وی همچنین در مورد وضعیت مطالبات کارکنان این بیمارستان نیز میگوید: تا قبل از بروز این مشکلات میشد از محل یک ماه تعهدات مالی بیمههای اجتماعی حقوق کارکنان را پرداخت کرد، اما حالا کار به جایی رسیده که حتی چند ماه پرداختی بیمهها هم نمیتواند جوابگوی هزینههای حقوق و دستمزد پرسنل بیمارستان باشد. موقعیت بیمارستان طوری است که اغلب مشتریان آن افرادی با بضاعت مالی کم هستند؛ حتی ممکن است فاقد دفترچه بیمه باشند و طبیعی است که در فعالیت بیمارستان دکتر سپیر وقفه ایجاد شود.
کهن صدق درباره پیگیریهایی که از سوی مدیریت و هیات مدیره این بیمارستان برای ازسرگیری فعالیتهای بیمارستان دکتر سپیر صورت گرفته است میگوید: خوشبختانه مسئولان وزارت بهداشت همچنان پیگیر از سرگیری فعالیتمان هستند. در حقیقت طی این سالها حامی مالی بیمارستان فقط وزارت بهداشت بوده است. حالا هم صحبتهایی شده که مبالغی را به صورت بلاعوض در اختیار بیمارستان قرار دهند، اما استمرار فعالیت بیمارستان نیازمند مساعدتهای دیگری است؛ مثلا تا همین تعطیلی اخیر در بخشهای قلب، زنان و زایمان و اورولوژی و حتی CCU و ICU بیمارستان دکتر سپیر بیماران زیادی بستری بودند، اما مشکل اینجا بود که به دلیل وضعیت بد مالی قادر به پرداخت تعرفه پزشکان نبودیم. اگر وزارت بهداشت سیستم تعرفه گذاری را طوری اصلاح کند که مدیریت بیمارستان بتواند از عهده هزینههای پزشکی برآید میتوانیم حتی ظرفیت و امکانات موجود را توسعه دهیم؛ در حال حاضر از بابت شروع مجدد فعالیت بیمارستان دکتر سپیر مطمئنیم، اما حفظ و تداوم فعالیتهای این بیمارستان نیازمند مساعد جدی مسئولان وزارت بهداشت است.