نشان تجارت - برزیل، بزرگترین کشور آمریکای جنوبی است که تقریبا نیمی از این قاره را اشغال کرده و قدرتمندترین اقتصاد آمریکای لاتین را داراست و به دلیل داشتن بخشهای گسترده و توسعه یافته کشاورزی، معدن، تولید، خدمات و نیروی کار دارای تولید ناخالص بیشتری نسبت به سایر کشورهای آمریکای لاتین است.
برزیل دارای صنعت و خدمات گسترده و پیچیده است و پیشرفتهترین منطقه صنعتی در آمریکا محسوب میشود.
به طور کلی این کشور در زمینه اقتصادی دارای تنوع زیادی است و حتی در زمینه توسعه نیز متنوع ظاهر شده است. کارشناسان معتقدند برزیل در زمینه صادرات رشد خوبی داشته است و محصولاتی مانند سویا، قهوه، وسایل نقلیه و سنگ معدن آهن صادرات آن را شکل میدهند.
برزیل اقتصاد نسبتا پایداری دارد و پس از ۱۹۹۰ و بعد از تلاشها در جهت ثبات مالی و آزادسازی اقتصاد، با رشد بخش فناوری و کاهش وابستگی کالا در مسیر تبدیل شدن به یک اقتصاد برتر قدم برداشت.
صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی برزیل را نهمین اقتصاد بزرگ جهان از نظر برابری قدرت خرید و یازدهمین قدرت اقتصادی جهان از نظر داد و ستد بازار معرفی کردهاند؛ البته با پاندمی کرونا که اقتصاد همه کشورها را تحت تاثیر قرار داد، برزیل نیز شاهد افت ۷/۹ درصدی تولید ناخالص داخلی خود بود و صنعت آن نیز که یک سوم تولید ناخالص داخلی این کشور را به خود اختصاص میدهد، با شیوع این بیماری با افت ۳/۱۲ درصدی روبرو شد و به گفته کارشناسان، اقتصاد برزیل با شیوع کرونا به طور کلی ۱۴ درصد نسبت به زمان اوج آن یعنی سال ۲۰۱۴ کوچکتر شده است.
بنادر Santos، Suape ,Rio de Janeiro، Itajai از بنادر مهم این کشور هستند که برخی به صورت منطقه آزاد فعالیت میکنند و هر روز در حال پیشرفت و توسعه هستند.
با فراگیر شدن مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در کشورها، دولت برزیل نیز در سال ۱۹۸۸ به فکر ایجاد مناطق پردازش صادرات افتاد و با این هدف که بتواند به پیشرفت مناطق کمتر توسعه یافته کشور کمکی کند و تولید ناخالص کشور را افزایش دهد EPZ را در کشور ایجاد کرد.
مناطق پردازش صادرات به عنوان مناطق تجارت آزاد برای شرکتهای متمرکز بر تولید کالاهایی که باید در خارج از کشور فروخته شوند، مشخص میشود و مناطق اصلی برای کنترل گمرک به حساب میآیند. در حال حاضر ۲۲ پروژه مناطق پردازش صادرات در هجده ایالت برزیل در حال گسترش هستند که توسعه آنها موجب افزایش حجم و ارزش صادرات در برزیل خواهد شد.
ریودوژانیرو یکی از مناطق تجاری آزاد برزیل است که هم از جهت اقتصادی و هم گردشگری و فوتبال دارای اهمیت است. البته پس از جنگ جهانی دوم شهر سائوپائولو جای ریودوژانیرو را به عنوان مرکز صنعتی برزیل گرفت. یکی از نکاتی که موجب رونق بیشتر شهرهای برزیل به خصوص شهرهای ساحلی آن میشود، گستردگی فضای ورزشی و به خصوص فراهم بودن شرایط برای ورزشهای ساحلی است.
واحدهای تجاری چند ملیتی هم در کشور برزیل در زمینه تجهیزات و فناوریهای جدید نیز در شرایط خوبی قرار دارند و این کشور قصد دارد در سالهای پیش رو شرکتهای جدیدی را جذب کند.
منطقه آزاد مانائوس معروفترین منطقه آزاد کشور برزیل است که در سال ۱۹۵۷ رسمیت یافت. این منطقه دارای یک مرکز صنعتی و یک مرکز کشاورزی است که در جهت توسعه اقتصادی فعالیت میکند و شامل مشوقهای مالیاتی میشود.
به طور کلی برزیل را کشوری ایدهآل برای فعالیتهای اقتصادی میدانند، اما مناطق تجاری و پردازش صادرات آن نیز به دلیل ایجاد شرایط ویژه برای شرکتهای خارجی و چند ملیتی مناسب برای سرمایه گذاری و فعالیت هستند.
آسیا بازار بسیار مناسبی برای برزیل است و به همین دلیل در تلاش است تا تجارت خود را با آسیا سهولت بخشد و در همین راستا در حال ساخت یک مجتمع بندری بزرگ با نام "پورتو سنترال" در شهر پرزیدنت کندی در ایالت اسپریتو سانتو است.
با ساخت این بندر که گفته میشود در سال ۲۰۲۳ تکمیل خواهد شد، آمریکای جنوبی مدرنترین بندر خود را خواهد داشت چرا که با وجود وسعت برزیل، اما بنادر محدودی هستند که توانایی بارگیری و تخلیه بار از کشتیهای بزرگ دنیا را دارند و این مجتمع بندری جدید یک مزیت مناسب را برای تجارت جهانی برزیل رقم میزند.
علاوه بر آن یکی از برنامههای مهمی که برزیل دنبال میکند تجهیز و نوسازی دیگر بنادر مهم این کشور است که با کمک بندر هامبورگ صورت میگیرد دراصل این برنامه یک برنامه تسهیل تجارت دریایی در بنادر برزیل است و منابع مالی آن هم توسط اداره مشترک المنافع انگلیس تامین خواهد شد.
از نکات حائز اهمیت ارتباط منطقه آزاد اروند و برزیل در زمینههای اقتصادی است که به گفته معاون سرمایهگذاری سازمان منطقه آزاد اروند مقرر شده است در زمینه تولید مواد غذایی از جمله قهوه، شکر و مواد پروتئینی همچون گوشت قرمز و سفید همکاری دو جانبه صورت بگیرد و همچنین در حوزه انرژی نیز گفتگوهایی با سفیر برزیل انجام شده است که امید میرود فعالیتهای میان مناطق آزاد ایران و مناطق آزاد برزیل توسعه یابد تا برای هر دو کشور ثمرات اقتصادی مناسبی به همراه داشته باشد.
منبع: اقتصاد 24