نشان تجارت - غلامحسین مظفری در نخستین جلسه کارگروه برگزاری نشست اکو ضمن تشکر از مدیران و کارشناسان دبیرخانه اکو، دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، معاونت سرمایه گذاری و کمکهای فنی و اقتصادی، وزارت خارجه و دیگر اعضای حاضر در جلسه گفت: در دو سال گذشته، در جزیره کیش شاهد اتفاقات مهمی در خصوص کمک به پیمان مهم و منطقهای اکو بودیم که از آن جمله میتوان به برگزاری رویداد اقتصادی کشورهای عضو اکو در آذر سال گذشته و نیز ایجاد دبیرخانه دائمی اکو در کیش اشاره کرد.
مظفری افزود: در این مدت سفرای کشورهای عضو اکو در چند مقطع به صورت گروهی و فردی به کیش سفر کردند که ایجاد دبیرخانه در کیش به دلیل امکانات و شرایط این جزیره از پیشنهادات سفرا بوده است.
وی در ادامه افزود: ایجاد نمایشگاه دائمی برای معرفی و عرضه توانمندیها و محصولات تولیدی در کشورهای عضو اکو نیز در این دیدارها مطرح شده و جزیره کیش همانگونه که پیشتر مطرح شده بود برای اجرای این مرکز نمایشگاهی، آمادگی داشته و جانماییهای لازم انجام شده است.
وی اظهار داشت: علاوه بر ضرورت اجرا و برگزاری موفق چنین اجلاسی، باید با ارائه راهبردها و اتخاذ تدابیر لازم، بهره برداری مطلوبی از این برنامههای مهم و بین المللی داشته باشیم.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش با اظهار امیدواری در خصوص برگزاری نخستین نشست روسای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشورهای اکو گفت: تبادل تجربیات و توانمندی کشورهای عضو برای تقویت اقتصاد کشورها اقدام ارزندهای است و امیدوارم با پایه ریزی استوار این ایده جدید به گونهای که وابسته به افراد و اشخاص نباشد، مناطق آزاد و ویژه کشورهای دوست و هم پیمان، به ویژه مناطق آزاد و ویژه کشور در مسیر رشد ممتد کیفی و کمی قرار گیرند.
معاون اقتصادی و سرمایهگذاری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیز در این نشست با اشاره به گزارش سال ۲۰۱۹ «آنکتاد» وابسته به سازمان ملل متحد گفت: گزارش اخیر حاکی از آن است که مناطق آزاد اقتصادی و تجاری در دنیا با دور تازهای از رشد و توجه کشورهای مختلف روبرو شده اند.
احمد جمالی، با اشاره به اینکه پیمان اکو متشکل از ۱۰ کشور منطقه است، افزود: نشست پیش رو با هدف تبادل تجربیات بین کشورهای عضو با تاکید بر روی ۴ حوزه سرمایه گذاری، تجارت، گردشگری و زنجیره تولید برگزار میشود.
جمالی با اشاره به جمعیت ۵۰۰ میلیونی کشورهای عضو اکو گفت: اکو برای ایران بسیار مهم است. این پیمان، تنها پیمان بین المللی است که نه تنها ایران عضو آن است، بلکه دفتر مرکزی این پیمان اقتصادی و فرهنگی در ایران است و باید نهایت تلاش خود را در تقویت و اعتلاء آن به کار گیریم.
در این نشست، سایر اعضا با طرح نظرات و دیدگاههای خود، پیشنهاداتی برای برگزاری موثر و هدفمند نشست پیش رو ارائه کردند.
قرار است اولین نشست روسای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشورهای عضو اکو، ۱۸ دی ماه مصادف با ۷ ژانویه ۲۰۲۱ به میزبانی ایران و به صورت برخط (آنلاین) برگزار میشود.
اکو مخفف نام یک سازمان اقتصادی منطقهای (Economic Cooperation Organization) است. سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه در سال ۱۳۴۳ (۱۹۶۴) نخستین بار این سازمان را با نام «آر سی دی» یا «سازمان همکاری عمران منطقهای» پایهریزی کردند.
به دلیل وقوع انقلاب در ایران، کار سازمان با وقفه مواجه شد و در سال ۱۳۶۴ با نام «اکو» فعالیت دوباره خود را آغازکرد. پس از فروپاشی شوروی، در سال ۱۳۷۲ کشورهای افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان نیز به سازمان اکو پیوستند. این سازمان هماکنون با ده عضو و حدود ۵۰۰ میلیون نفر جمعیت و بیش از۸ میلیون کیلومتر مربع وسعت کشورها، امکانات نفت، گاز و صنعتهای مختلفی را در اختیار دارد.
طبق اساسنامه این سازمان، اکو برای بهبود شرایط توسعه اقتصادی پایدار کشورهای عضو تلاش میکند، و برای حذف تدریجی موانع تجاری در این منطقه فعالیت دارد. از دیگر اهداف اکو، تهیه برنامه مشترک برای توسعه منابع انسانی در این ده کشور است. این سازمان همچنین برای تسریع برنامه توسعه حمل و نقل و ارتباطات فعالیت میکند. زبان رسمی سازمان اکو انگلیسی است و مقر اصلی آن، شهر تهران در ایران است.
منبع: ایرنا