* جامهای جهانی/از سبقت پاکدامن از عابدینی تا کسب دو مدال ارزشمند در پایان سال
تیم ملی شمشیربازی ایران در سال ۹۶ در هشت جام جهانی شرکت کرد که از این تعداد شش حضور مربوط به اسلحه سابر و دو حضور مربوط به اسلحه اپه بود اما در اسلحه فلوره هیچ اعزامی از سوی فدراسیون شمشیربازی به جام جهانی صورت نگرفت. باشگاه به عملکرد شمشیربازان ایرانی و نتایجشان در جامهای جهانی سیر صعودی سابریستهای ایران کاملا مشهود است چرا که تیم ملی سابر ایران کارش را با عنوان ششمی آغاز کرد اما با کسب مدال نقره در پایان سال به اتمام رساند. در بخش انفرادی هم مجتبی عابدینی عملکردی پرنوسان در اوایل سال داشت و دچار افت محسوسی در رنکینگ جهانی شد اما از میانههای سال کم کم توانست شرایط سالهای گذشتهاش را باز یابد. از یک سو ستاره دیگری به نام علی پاکدامن در بین شمشیربازان جهان درخشید و کسی که در رده ۳۴ جام جهانی مادرید در آغاز سال قرار داشت به مدال برنز جام جهانی در پایان سال ۹۶ دست یافت. جدا از اسلحه سابر در اسلحه اپه تیم ملی ایران تنها یک عنوان یازدهمی جام جهانی را کسب کرد و در بخش انفرادی شاهد پیشرفت محسوسی نبودیم. همچنین تیم ملی بانوان به دو جام جهانی اعزام شد.
نخستین جام جهانی که شمشیربازان ایران در سال ۹۶ در آن شرکت داشتند جام جهانی مادرید بود که از ۳۰ اردیبهشت در اسلحه سابر و در بخش مردان برگزار شد که در پایان مجتبی عابدینی با کسب عنوان نهم بهترین عملکرد را داشت و بین سه سابریست ایرانی داشت و تیم ملی سابر ایران هم با نتیجه دو بر دو باخت و در رده ششم قرار گرفت. در پایان این رقابتها رنکینگ جهانی اعلام شد که مجتبی عابدینی در رده ششم قرار داشت و علی پاکدامن نفر ۲۱ جهان بود.
به دلیل برگزاری رقابتهای قهرمانی جهان و آسیا پس از ۵ ماه دومین اعزام به جام جهانی در ۶ آبان ماه صورت گرفت اما این بار تیم ملی سابر بانوان با چهار شمشیرباز راهی جام جهانی پاریس شد. پس از لغو اعزام تیم ملی بانوان به قهرمانی جهان که نایب رییس بانوان فدراسیون شمشیربازی دلیلش را سطح بالای مسابقهها و شمشیربازان حاضر در این رقابتها که نمیتوانست تجربه خوبی برای بانوان ایران باشد عنوان کرد این اولین اعزام سابریستهای بانوان به یک تورنمنت بینالمللی بود. در جام جهانی پاریس دو نماینده ایران از صعود به جدول اصلی بازماندند و نجمه سازنچیان و فائزه رفیعی نتوانستند به جمع ۳۲ نفر پایانی راه یابند. در بخش تیمی عملکرد بانوان ایران بسیار ضعیف بود و در رتبه هفدهم قرار گرفتند.
یک هفته پس از اعزام بانوان سابریست تیم ملی مردان ایران هم در ۱۲ آبان ماه برای حضور در جام جهانی با ۴ شمشیرباز عازم الجزایر شد اما هر چهار سابریست ایران عملکرد فوقالعاده ضعیفی داشتند چرا که عابدینی با حذف در مرحله یک هشتم نهایی در رده چهاردهم ایستاد و علی پاکدامن به عنوان نوزدهم دست یافت. محمد فتوحی و محمد رهبری هم از صعود به جمع ۳۲ نفر پایانی بازماندند و فقط تیم ملی سابر موفق به کسب عنوان چهارم شد.
فدراسیون شمشیرازی که در آبان یکی از شلوغترین ماههایش را سپری میکرد تنها اعزامهایش در اسلحه اپه را نیز در همین ماه انجام داد و در ۲۱ آبان تیم ملی اپه بانوان با سه شمشیرباز راهی جام جهانی چین شد که هر سه بانوی ایران با شکست در مرحله نخست از گردونه رقابتها کنار رفتند. همچنین یک هفته پس از رقابتهای چین جام جهانی اسلحه اپه در بخش مردان به میزبانی ایتالیا برگزار شد که تیم ملی ایران با ترکیب چهار نفرهاش در بخش تیمی در رده دوازدهم جهان ایستاد تا در رنکینگ جدید فدراسیون جهانی با ۵ پله صعود به رتبه ۲۳ صعود کند.
سومین حضور تیم ملی سابر مردان به جام جهانی در آذرماه بود که با ۴ شمشیرباز راهی مجارستان شدند. در جام جهانی مجارستان علی پاکدامن که پیشرفتش از اوایل سال مشهود بود توانست با عملکرد مناسب به عنوان یازدهم دست یابد. این در حالی بود که مجتبی عابدینی به دلیل برخی مشکلات شخصی کاملا از دوران اوجش به دور بود و به عنوانی بهتر از ۳۴ دست نیافت و محمد رهبری در رده چهل و هفتم ایستاد اما یکی از نکاتی که در جام جهانی مجارستان مهم بود حضور فرزاد باهر ارسباران به عنوان یک جوان آیندهدار در ترکیب تیم ملی بود. تیم ملی سابر در بخش تیمی هم با یک برد و سه شکست به رده هفتم بسنده کرد. نکته مهم پس از جام جهانی مجارستان رنکینگ جدید بود که در این ردهبندی علی پاکدامن به دلیل درخشش در جام جهانی برای اولین بار توانست بالاتر از مجتبی عابدینی در رده ۱۵ قرار بگیرد. عابدینی در رده ۱۶ ایستاد و محمد رهبری و محمد فتوحی در ردههای ۳۲ و ۳۹ قرار گرفتند.
پس از دو ماه تیم ملی سابر ایران با ترکیب ۴ نفره در جام جهانی ایتالیا شرکت کرد که این بار هم محمد رهبری و محمد فتوحی به ترتیب در دور گروهی و دور نخست حذفی از گردونه رقابتها کنار رفتند تا همچنان نوار ناکامیهای این دو سابریست ادامه داشته باشد. اما مجتبی عابدینی که با وجود آنکه پس از دو ماه تمرین و تلاش فراوان نمایش خوبی داشت اما با شکست برابر قهرمان جهان در رده بیستم قرار گرفت. علی پاکدامن هم که به ستاره تازه شمشیربازی ایران بدل شده بود با شکست در مرحله یک هشتم نهایی در جایگاه دهم ایستاد تا در رنکینگ جدید فدراسیون جهانی باز هم صعود کن و به رده ۱۳ برترین سابریستهای جهان برسد اما مجتبی عابدینی به دلیل دوری از رقابتها با ۷ پله سقوط به رده ۲۱ نزول کرد و محمد رهبری و محمد فتوحی هم در رده ۳۴ ایستادند.
اولین مدال جهانی پاکدامن
آخرین حضور تیم ملی سابر در جام جهانی در ۵ اسفندماه بود که سابریستهای ایران با هدایت پیمان فخری و با ترکیب چهار نفری در جام جهانی لهستان خوش درخشیدند و هرچند علی پاکدامن ستاره بیچون و چرای ایران در این رقابتها بود اما سه نماینده دیگر ایران هم به نسبت حضورشان در تورنمنتهای قبلی بهترین عملکردشان را ارائه کردند. پاکدامن با درخشش خیره کننده تا مرحله نیمه نهایی پیش رفت اما برابر گوبونگیل بهترین سابریست حال حاضر جهان از کره جنوبی شکست خورد تا با کسب مدال برنز به اولین مدال جهانیاش دست یابد. عابدینی هم که در جام جهانی قبلی در رده بیستم قرار گرفته بود در این دوره به دلیل شکست مقابل پاکدامن در رده سیزدهم ایستاد. محمد رهبری با ایستادن در رده ۲۹ بهترین عملکردش را ارائه کرد اما باهر ارسباران سابریست جوان ایران در مرحله نخست حذفی از گردونه رقابتها کنار رفت.
* حضور در تورنمنت بینالمللی/سکوی پرتاب شمشیربازان ایرانی
تیم ملی شمشیربازی علاوه بر حضور در جامهای جهانی در طول سال ۹۶ در پنج رویداد بینالمللی دیگر نیز شرکت داشت که با زهم سهم عمده این اعزامها مربوط به سابریستها بود و تنها یک اعزام در اسلحه اپه صورت گرفت. در ۵ اعزام انجام شده هم تنها در یکی از تورنمنتها بانوان نیز عازم رقابتها شدند. نخستین تورنمنت بینالمللی که تیم ملی شمشیربازی در آن شرکت کرد رقابتهای جایزه بزرگ سئول بود که در ۱۲ فروردین ماه و در اسلحه سابر برگزار شد و علی پاکدامن که تنها نماینده ایران در این مسابقهها بود. در پایان با یک پیروزی و یک شکست در رده بیست و هشتم ایستاد تا در رنکینگ جدید فدراسیون جهانی بدون تغییر در رده نوزدهم باقی بماند. مجتبی عابدینی هم که غایب بزرگ جایزه بزرگ سئول بود با دو پله سقوط به رده ششم نزول کرد.
رقابت مهم و بینالمللی دیگری که تیم ملی اسلحه سابر ایران در سال ۹۶ در آن شرکت کرد جایزه بزرگ مسکو بود که به مدت دو روز در دو بخش مردان و زنان انجام شد. در بخش بانوان هر چهار سابریست از گردونه رقابتها کنار رفتند و از صعود به جدول اصلی بازماندند و در بخش مردان هم مجتبی عابدینی و محمد فتوحی با ایستادن در رتبههای شانزدهم و هفدهم بهترین عملکرد را داشتند. اما علی پاکدامن و محمد رهبری به عناوینی بهتر از ۳۶ و ۴۱ دست نیافتند.
تیم ملی اسلحه اپه ایران هم که دوران کسب تجربهاش در میادین بینالمللی را سپری میکند در هفتم آذرماه با ۶ شمشیرباز در رقابتهای گرند پری دوحه قطر شرکت کرد که با توجه به سطح بالای رقابتها تمام شمشیربازان ایران از گردونه رقابتها کنار رفتند.
در روزهای پایانی آذرماه رقابتهای گرندپری مکزیک با حضور برترین سابریستهای جهان برگزار شد اما در پایان مجتبی عابدینی و علی پاکدامن که دو نماینده ایران در این مسابقهها بودند نتوانستند عملکرد قابل قبولی را ارائه کنند و به ترتیب در مراحل یک هشتم و یک شانزدهم نهایی از دور رقابتها کنار رفتند اما پس از پایان گرند پری مکزیک رنکینگ جدید فدراسیون جهانی اعلام شد که پاکدامن و عابدینی با دو پله صعود در ردههای ۱۳ و ۱۴ جهان ایستادند. علاوه بر این تیم ملی سابر ایران با ترکیب چهار نفره در رقابتهای ستلایت جهانی گرجستان برای افزایش آمادگی جهت حضور در جام جهانی شرکت کرد و همچنین اردویی را با تیم ملی گرجستان به صورت مشترک برگزار کرد.
در پایان رقابتهای ستلایت جهانی محمد رهبری به مدال طلا و علی پاکدامن به مدال برنز رسیدند. محمد فتوحی و نیما زاهدی هم به ترتیب ششم و یازدهم شدند.
* آبروداری سابریستها در قهرمانی آسیا
در هفته پایانی فصل بهار سال ۹۶ رقابتهای شمشیربازی قهرمانی آسیا به میزبانی هنگ کنگ برگزار شد و تیم ملی شمشیربازی مردان و زنان ایران پس از رقابت با حریفان قدرتمند آسیایی باز هم در اسلحه فلوره و اپه عملکرد قابل قبولی نداشت، اما تیم ملی اسلحه بر ایران با کسب دو مدال ارزشمند نقره و یک برنز به کارش پایان داد.
در اسلحه فلوره تیم ملی ایران با ترکیبی دو نفره و تنها در بخش بانوان عازم رقابتها شد و در پایان نگین کافی و مطهره حسینی با باخت برابر نمایندگان چین و فیلیپین در رده ۳۶ و ۳۸ ایستادند و در بخش تیمی در جایگاه نازل یازدهم قرار گرفتند.
در اسلحه اپه از چهار شمشیرباز ایران تنها طاهر عاشوری موفق شد به جمع ۳۲ نفر پایانی صعود کند و سه نماینده دیگر ایران در مراحل قبلتر از گردونه رقابت ها کنار رفتند، اما در بخش تیمی شمشیربازان اسلحه اپه ایران در جایگاه ششم آسیا ایستادند. در بخش بانوان اسلحه اپه هم سه شمشیرباز ایران حضور داشتند که سکینه نوری با قرار گرفتن در رده بیست و دوم بهتری عملکرد را داشت و پوررحمتی و بختی به ترتیب در ردههای ۲۳ و ۳۸ قرار گرفتند.
هر چند در روز نخست رقابتهای شمشیربازی قهرمانی آسیا هم چهار بانوی سابریست ایران با عملکردی ضعیف از گردونه رقابتها کنار رفتند و در بخش تیمی هم به رتبه نه چندان خوب نهم دست یافتند اما دو روز بعد شکست ناباورانهای مجتبی عابدینی، کاپیتان تیم ملی و ایستادنش در رده دهم ، محمد رهبری با صعود به فینال دست به کار بزرگی زد و هر چند برابر گوبونگیل کرهای و قهرمان جهان حرفی برای گفتن نداشت، اما موفق به کسب مدال ارزشمند نقره شد. علی پاکدامن هم توانست به مدال برنز برسد و محمد فتوحی هشتم شد. این پایان کار نبود و تیم ملی سابر ایران در فینال برابر رقیب اصلیاش در آسیا یعنی کره جنوبی شکست خورد تا تیم ملی سابر ایران موفق به کسب یک مدال نقره دیگر شود.
همچنین در حاشیه رقابتهای قهرمانی آسیا مجتبی عابدینی به عنوان عضو جدید کمیته ورزشکاران کنفدراسیون شمشیربازی آسیا معرفی شد.
* پنجمی تیم ملی سابر در قهرمانی جهان/ ناکامی عابدینی و حضور پاکدامن در بین هشت نفر برتر
رقابتهای شمشیربازی قهرمانی جهان از ۲۱ تیر ماه تا چهارم مرداد به میزبانی آلمان و با حضور برترینهای جهان برگزار شد و تیم ملی ایران در دو اسلحه اپه و سابر و تنها در بخش مردان عازم قهرمانی جهان شد. این در حالی بود که دو هفته پیش از آغاز رقابتهای مسئولان فدراسیون خبر از لغو اعزام تیم ملی سابر و اپه بانوان دارند و دلیلش را هم سطح بالای رقابتها و حریفان عنوان کردند.
محمد اسماعیلی، محمدرضایی و طاهر عاشوری، هر سه شمشیرباز ایران در اسلحه اپه با شکست برابر حریفان از صعود به جمع ۶۴ نفر اصلی باز ماندند، اما در اسلحه سابر در حالی که همگان منتظر درخشش درباره مجتبی عابدینی پس از المپیک بودند او باز هم نتوانست عملکرد قابل قبولی ارائه دهد و از صعود به جمع ۱۶ نفر پایانی باز ماند. محمد فتوحی و محمد رهبری هم با شکست در مراحل ابتدایی از گردونه رقابت ها کنار رفتند و تنها علی پاکدامن در بخش انفرادی خوش درخشید و با صعود به جمع هشت سابریست برتر جهان بهترین عم. را در بین ایرانیها داشت. همچنین در بخش تیمی تیم ملی سابر ایران با شکست رومانی توانست به عنوان ارزشمند پنجم جهان دست یابد.
* دو شگفتی در یونیورسیاد ، حذف پاکدامن و نایب قهرمانی در بخش تیمی
رقابتهای شمشیربازی یونیورسیاد از ۲۹ مرداد ماه به مدت سه روز به میزبانی چین تایپه در حالی برگزار شد که حضور چهرههای نامدار و پر افتخار شمشیربازی جهان در بازیهای دانشجویان رنگ و بوی دیگری به رقابت های یونیورسیاد بخشیده بود.
تیم ملی ایران که پس از ۲۰ سال به بازیهای یونیورسیاد اعزام میشد تنها در اسلحه سابر در یونیورسیاد شرکت کرد که در پایان و در بخش بانوان هر سه نماینده ایران با شکست در مراحل مختلف از گردونه رقابتها حذف شدند و نجمه سازنچیان با صعود به جدول ۳۲ نفر اصلی بهترین عملکرد را داشت، اما در بخش مردان چهار سابریست ایرانی حضور داشتند که در پایان محمد فتوحی و محمد رهبری با شکست در مرحله نیمه نهایی به مدال برنز دست یافتند. مهمترین شگفتی نیز باخت علی پاکدامن در مرحله یک هشتم نهایی و حذفش از دور رقابتها بود. فرزاد باهر هم با شکست برابر محمد رهبری از صعود به مرحله یک چهارم نهایی باز ماند. اوج کار سابریستهای ایرانی در بخش تیمی بود که تیم ملی سابر ایران با صعود به فینال قدرتش را به رخ حریفان کشید، اما باز هم برابر کره جنوبی شکست خورد و بر سکوی نایب قهرمانی یونیورسیاد ایستاد.
* دانشگاه آزاد قهرمان قهرمانان لیگ شد
در هفته پایانی سال ۹۷ لیگ برتر شمشیربازی در هر دو بخش مردان و زنان به ایستگاه پایانی رسید و پس از برگزاری رقابتها در هفته ششم در پایان در هر دو بخش بانوان و مردان تیم دانشگاه آزاد قهرمان قهرمانان شد. در بخش بانوان دانشگاه آزاد با کسب ۳۰۰ امتیاز برای چهارمین سال متوالی جشن قهرمانی گرفت و تیمهای فولاد مبارکه سپاهان و امیدهای تهران دوم و سوم شدند.
اما در بخش مردان رقابت بسیار نزدیک بود و با این که تیم بیمه معلم توانست بر سکوی قهرمانی اسلحه سابر بایستد ، اما در مجموع تیم دانشگاه آزاد با ۲۸۰ امتیاز قهرمان قهرمانان شد و بیمه معلم با ۲۰ امتیاز کمتر بر سکوی نایب قهرمانی ایستاد. تیم خانه شمشیربازی همدان هم با ۲۰ امتیاز به عنوان سوم رسید.
منبع: ایسنا