کد خبر: ۲۸۲۶۰
۱۳:۱۷ -۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۰
در یک خانواده سالم، ضروری است که والدین در کنار فرزندان باشند، برای آنان وقت و انرژی بگذارند و بر کار‌ها و فعالیت‌های آن‌ها نظارت و سرپرستی داشته باشند. والدین نوجوانانی که نسبت به مصرف مواد مخدر دغدغه دارند، فرزندانشان کمتر به‌سمت مصرف آن می‌روند.

اعتیاد در جوانان

نشان تجارت - آیا می‌توان گفت اعتیاد نوجوانان در واقع نوعی سرکشی و جلب توجه است؟ اما این علت فقط می‌تواند شامل عده محدودی از نوجوانانی باشد که در دام اعتیاد می‌افتند و نمی‌توان تا این حد ساده به این خطر نگریست.

چه عللی باعث اعتیاد می‌شود؟ آیا واقعا دانستن علت‌ها مهم هستند؟ همه مردم جامعه چه آن‌هایی که اعتیاد دامن‌گیرشان شده و چه آن‌هایی که در بستر ریاست نشسته‌اند و عموم مردم جامعه علل و آسیب‌های اعتیاد را می‌دانند و بار‌ها در نشریه‌ها، رسانه‌ها و... مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. یکنواخت‌شدن زندگی، مشکلات ارتباطی، افسردگی، کنجکاوی، کاهش وزن، استرس، اعتماد به نفس پایین، تجربه‌های جدید، فشار فکری و روانی زیاد از جمله این علت‌هاست.

در چنین شرایطی که علت‌ها مشخص است به‌نظر می‌رسد فرهنگ‌سازی و آگاهی‌بخشی به خانواده‌ها و جوانان بتواند بیش از هر اقدام دیگری به پیشگیری و کاهش این معضل اجتماعی کمک کرده و از اثرات تخریبی آن بکاهد.

پدران و مادران؛ بسیاری از فرزندان نوجوان شما اعتیاد را در کنار دوستانشان آغاز می‌کنند. آیا فکر کرده‌اید فرزند شما اکنون کجاست؟ چه می‌کند و با چه کسی است؟ برای پیشگیری از اعتیاد فرزندان خود چه برنامه‌هایی داشته‌اید؟ درباره اعتیاد و خطر‌های آن، آموزش‌های لازم را کسب کرده‌اید؟ روزانه چند دقیقه با فرزند خود سپری می‌کنید؟ نوجوانانی که با والدین خود رابطه صمیمی و عمیق دارند کمتر به‌سمت اعتیاد می‌روند؟ بیایید کیفیت ارتباط با فرزند خود را افزایش دهیم.

این‌گونه خانواده‌ها مراقب فرزندان خود باشند؛ خانواده‌های از هم پاشیده و بی‌انسجام، بی‌بندوبار و بی‌تفاوت و سخت‌گیر و کم‌اطلاع در مورد اعتیاد.

جوانانی که از طریق همکلاسی‌ها و دوستانشان به مهمانی‌های مختلف دعوت می‌شوند‎، اغلب تلاش می‌کنند همتای خوبی برای دوستان بزرگ‌تر خود باشند. به‌همین دلیل برای مورد تمسخر قرار نگرفتن دست به مصرف می‌زنند یا به تقاضای آن‌ها نه نمی‌گویند. کسانی هم هستند که به علت روزمرگی، بی‌حوصلگی و بیکاری با دوستان ناباب دور هم جمع می‌شوند و دست به مصرف مشروبات الکلی و مخدر‌های کشیدنی، استنشاقی یا تزریقی می‌زنند. نکته مورد توجه این است که آن‌ها در این لحظه سرنوشت‌ساز به‌هیچ‌عنوان به عواقب عمل خود نمی‌اندیشند و به‌گونه‌ای «مست شرایط» هستند و در پوست خود نمی‌گنجند، زیرا خود را مورد تایید دیگران می‌یابند.

برخی از عواملی که باعث گرایش نوجوانان به مصرف مواد مخدر می‌شود

تاثیرپذیری از گروه همسالان، شکست‌های مکرر تحصیلی، شکست‌های عاطفی، وجود مشکلاتی در کانون خانواده، گرایش به کنجکاوی، تفریح، سرگرمی و لذت‌طلبی، رابطه ضعیف مسئولان مدرسه و دبیرستان با نوجوانان، سابقه مشکلات رفتاری و روانی، بی‌توجهی به آموزش‌های خودمراقبتی، گرایش به تجربه رفتار‌های پرخطر و...

در یک خانواده سالم، ضروری است که والدین در کنار فرزندان باشند، برای آنان وقت و انرژی بگذارند و بر کار‌ها و فعالیت‌های آن‌ها نظارت و سرپرستی داشته باشند. والدین نوجوانانی که نسبت به مصرف مواد مخدر دغدغه دارند، فرزندانشان کمتر به‌سمت مصرف آن می‌روند.

و اما مسئولان

برخی از مسئولان کشور نسبت به اعتیاد نگاه واقع‌بینانه ندارند و در واقع آن‌ها از جوانان انتظار دارند که خود در دام اعتیاد نیافتند در حالی که می‌توانند با اندکی تامل و دلسوزی نسبت به جوانان جامعه قدم‌های بزرگی در راستای از بین بردن اعتیاد در آن‌ها بردارند.

ایجاد مراکز فرهنگی نظیر کتابخانه‌ها و مراکز هنری، فنی و حرفه‌ای، پارک‌ها، فضا‌های ورزشی و تربیتی برای ارتقاء سطح فرهنگی نوجوانان و جوانان و گذراندن اوقات فراغت آنان که این امکانات با توجه به رشد جمعیت و پراکندگی روستا‌ها نسبتاً ضعیف است می‌تواند عوامل بسیار مهمی جهت پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر در بین جوانان باشد.

آگاه‌کردن خانواده‌ها مخصوصاً پدران و مادران در رابطه با رفتار فرزندان و تربیت و کنترل صحیح آن‌ها در اجتماع و آشنایی آن‌ها با مضرات اعتیاد به‌وسیله رسانه‌های گروهی به‌خصوص صدا و سیما و مردمی‌کردن مبارزه با مواد مخدر به شکل کامل از جمله برنامه‌هایی است که می‌تواند بسیار مفید فایده باشد.

در دسترس‌بودن مواد مخدر یکی از علل عمده اعتیاد است که کنترل و عدم‌ورود آنان از پیشنهادات خود معتادین بوده است؛ بنابراین پاکسازی جامعه از مواد مخدر و بستن مرز‌ها به‌عنوان یکی از مهمترین راه‌های پیشگیری است.

نقش تبلیغات در دنیای امروز بر هیچ‌کس پوشیده نیست و با نیروی تبلیغات و رسانه گروهی می‌توان پدیده و عقاید مختلف را در بین توده مردم به‌وجود آورد و آن‌ها را روشن ساخت.

رسانه‌ها، مخصوصاً صدا و سیما باید برنامه‌هایی که تمام اقشار بتوانند از آن‌ها در مورد مضرات اعتیاد استفاده کنند را تهیه و برروی آنتن تلویزیون ببرند.

نقش تبلیغات ائمه جمعه، جماعات و سخنرانان در مراسم و موقعیت‌های مختلف، می‌تواند به‌دلیل حرف‌شنوی مردم از آنان بسیار موثر باشد.

اعتیاد یک بیماری است و هر بیماری، قابل درمان است و تنها راه جلوگیری از فعال‌شدن مجدد اعتیاد، خودداری از مصرف، در همان بار اول است.

پس بدانیم، نجات جامعه، جوانان و نوجوانان از معضل اعتیاد، وظیفه ملی هر انسانی است.

منبع: بوق خبر

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
گوناگون