پروانه سلحشوری، رییس فراکسیون زنان مجلس دهم در گفتوگو با ورزش و جوان:
نشاط اجتماعی به بدنه جامعه تزریق نمیشود
ورزش و جوان- پروانه سلحشوری، نماینده مجلس شورای اسلامی از حوزه تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس است. وی دارای دکترای جامعهشناسی، استاد دانشگاه آزاد اسلامی و عضو کار گروه زنان روستایی، عشایر و مناطق محروم معاونت زنان ریاست جمهوری است. پروانه سلحشوری ضمن عضویت در کمیسیون فرهنگی مجلس، هم اکنون ریاست فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی را نیز بر عهده دارد. از اینرو فرصت را مغتنم شمردیم و راجع به نزاعهای جامعه و خشنونت بیسابقه جوانان که به یک معضل اجتماعی در کشور تبدیل شده به گفتوگو نشستیم.
در بسیاری از نزاعهایی که در جامعه ما رخ میدهد یک طرف آن جوانان هستند، شما ریشههای این معضل را در چه میبینید؟متاسفانه جامعه ما پر شده از خشونت. این نزاع ها می تواند فیزیکی و هم می تواند لفظی باشد؛ و هم در خانواده اتفاق بیافتد و هم در جامعه. بههرحال عوامل اجتماعی تک علیتی نیستند. در یک پدیده اجتماعی عواملی متفاوتی دست به دست هم می دهند تا آن اتفاق رخ دهد. ریشه های این خشونت ها که در این یکی دو دهه اخیر هم زیاد شده است را می توان در عوامل زیست محیطی مثل آلودگی هوا، پارازیت، گرمی هوا و یا در عوامل اقتصادی مثل بیکاری، فقر، نبود امکانات، تورم و یا عوامل اجتماعی مثل تربیت فرزندان جستجو کرد. خلقیات مردم کشورهای جهان با هم متفاوت است و من فکر می کنم بسیاری از مردم ما خیلی زود از کوره در می روند و آستانه صبر آن ها پایین است. قاعدتاً مجموع این عوامل باعث خشونت در جامعه میشود و از آنجایی که جوانان نسبت به افراد بزرگسال از آستانه صبر کمتری برخوردار هستند بیشتر وارد نزاع و خشونت می شوند.
کارشناسان زیادی معتقدند تورم نقش پررنگتری را نسبت به دیگر عوامل در خشونتها از خود بجای گذاشته است. شما با این نظر موافقید؟فضای بد اقتصادی از عوامل موثر در خشونت است. من هم معتقدم در این سال ها شرایط سخت اقتصادی آستانه تحمل افراد را پایین آورده است. اگر قرار باشد به طور خاص به یک عامل اساسی اشاره شود باید به تورم و نبود فضای کسب و کار اشاره کرد.
چه راهکارهایی را برای جلوگیری از این نزاعها پیشنهاد میکنید؟ما باید برنامه ریزی های کوتاه مدت، میان مدت و درازمدت داشته باشیم. اول از همه باید به دنبال پیشگیری این نزاع ها برویم. در جامعه ما آنطور که شایسته است نشاط اجتماعی به بدنه جامعه و مخصوصاً جوانان تزریق نمی شود. وقتی حس شادی در جامعه کمرنگ باشد عوامل خشونت خود را بیشتر نشان می دهند. برای درمان این معضل اجتماعی خیلی نمی شود به برنامه های ضربتی اتکا کرد. متولیان اقتصادی کشور باید فضا و بسترهای امن اقتصادی را بوجود آورند. بیشک جلوگیری از تورم و رکود اقتصادی، جوانان را به آینده امیدوارتر می کند و به تبع آن این معضل اجتماعی هم به حداقل می رسد. بیکاری که امروز در جامعه ایرانی دیده می شود یکی از عوامل تاثیرگذار بر روی معلول های دیگر است. یکی دیگر از راه های جلوگیری از خشونت در کشور، جا انداختن فرهنگ مدارا بین افراد است. این اتفاق بزرگ نیازمند کار فرهنگی و آموزشی است. باید تلاش کنیم تا آستانه صبر افراد بالا رود. وقتی بتوانیم در برخورد با یکدیگر بر اعصاب خود مسلط باشیم آنگاه می توانیم با گفتوگو جلوی بسیاری از تنش ها را بگیریم. برای فرهنگ سازی در این حوزه باید کار را از مهدکودک ها شروع کنیم.
در حال حاضر وزارت ورزش و جوانان اصلیترین متولی حوزه جوانان در کشور است. به نظر شما مدیران ارشد این وزارتخانه توانستهاند در مقابله با این معضل اجتماعی موفق ظاهر شوند؟بعید می دانم که اصلاً در این حوزه ها وارد شده باشند. متاسفانه حوزه جوانان مدتهاست که رها است. البته در بودجه سال 96 به حوزه جوانان نگاه ویژهای شده است. ان شاالله با تخصیص این بودجه، کارهای قابل توجهی برای جوانان صورت گیرد.