نشان تجارت - عالیه اعتمادیان: لبو یک خوراکی خوشمزه و خاطرهانگیز برای بسیاری از ما است. از اینرو خوردن لبوی داغ در زمستان واقعا لذتبخش است. لبو در واقع ریشه اصلی گیاه چغندر است. لبو به عنوان یک داروی گیاهی و رنگ خوراکی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
لبو سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهایی است که همگی میتوانند عملکرد اندامهای مختلف بدن را بهبود ببخشند، به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند و خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهند.
پتین موجود در لبو نیز برای درمان افسردگی مفید بوده و تریپتوفان موجود در آن ذهن را آرام میکند.
بیشتر بخوانید: هر آنچه از میوه انار و فواید آن باید دانست
چغندر و آب چغندر با فواید متعددی از جمله بهبود جریان خون، کاهش فشار خون و افزایش عملکرد ورزشی مرتبط هستند. بسیاری از این مزایا به دلیل محتوای بالای نیتراتهای معدنی درون لبو است. چغندر بیشتر به صورت پخته یا ترشی استفاده میشود.
* کمک به سلامت پروستات
مواد مغذی لبو به حفظ سلامت پروستات در مردان کمک به سزایی میکند. این ریز مغذیها شامل ویتامین C، بتاکاروتن و پتاسیم است. برای مثال آنتی اکسیدانهای موجود در این گیاه به پیشگیری از سرطان پروستات کمک میکند. مطالعات حاکی از آن است که چغندر به کاهش تکثیر سلولهای سرطانی در آزمایشات حیوانی منجر شده است. در انسان اغلب تحقیقات بر روی اثر چغندر بر کاهش تکثیر سلولهای توموری سرطان پستان و پروستات انجام شده که نتایج مطلوبی حاصل شده است.
* رابطه لبو و فشار خون بالا
لبو حاوی نیترات است. نیترات فشار خون را پایین میآورد و خطر بیماری قلبی و سکته را کاهش میدهد. نیترات در بدن انسان به اکسید نیتریک تبدیل میشود و به بدن کمک میکند تا رگهای خونی استراحت کنند و از این طریق جریان خون را بهبود میبخشند. در این حالت فشار خون کاهش مییابد. این اتفاق که نشاندهنده ارتباط لبو و فشار خون بالا است، چندین ساعت بعد از مصرف چغندر فورا اتفاق میافتد.
• درمان جوش و آکنه: آب چغندر خواص ضدالتهابی قوی دارد و برای درمان آکنه و جوش صورت مفید است. برای درمان جوش و آکنه هر روز صورت خود را با ترکیب آب چغندر و سرکه بشویید.
• ضدچروک: لبو حاوی آنتی اکسیدان است که چین و چروک پوست را کاهش میدهد و به جوانسازی پوست کمک میکند.
• درمان لکههای پوستی: برای درمان لکههای پوستی از فواید چغندر قرمز برای پوست استفاده کنید و بهصورت منظم آب لبو بنوشید.
* کمک به کاهش وزن
• لبو هم مانند سایر گروههای سبزیجات دارای آب زیاد و کالری کم است. علاوه بر این چغندر به رغم داشتن کالری کم، حاوی مقادیر متوسطی از پروتئین و فیبر است که هر دو این مواد به دستیابی شما به وزن ایده آل کمک میکنند.
• فیبر موجود در چغندر همچنین میتواند با کاهش اشتها و افزایش احساس پر بودن معده، باعث کاهش وزن شود. البته که هنوز هیچ مطالعهای اثرات مستقیم چغندر را بر وزن آزمایش نکرده است، اما به احتمال زیاد اضافه کردن لبو به رژیم غذایی شما میتواند به کاهش وزنتان کمک کند. همچنین لبو به هیدراته نگهداشتن بدن و سم زدایی آن کمک میکند.
* بهبود عملکرد کبد
بتالائین موجود در لبو به کبد کمک میکند سموم را از بین ببرد. فیبر سمومی را که از کبد دفع شده است پاکسازی میکند و اطمینان میدهد این سموم دوباره وارد بدن نمیشود. کاهش التهاب و بهبود جریان خونرسانی در کبد از دیگر مزایای مصرف لبو برای کبد است. همچنین لبو صفرا را رقیق کرده و باعث میشود به راحتی در کبد و روده کوچک جریان داشته باشد و این به بهبود سلامت کبد کمک میکند.
مشکلاتی که ممکن است به دلیل مصرف لبو با آنها مواجه شوید عبارتاند از:
• سنگ کلیه: لبو حاوی مقدار زیادی اگزالات است که میتواند باعث سنگ کلیه شود. اگر مستعد ابتلا به سنگ کلیه از نوع اگزالاتی هستید، مراقب باشید بیشازحد لبو مصرف نکنید.
• مشکلات گوارشی: لبو حاوی فودمپ (FODMAP) یا کربوهیدراتهای زنجیره کوتاهی است که باکتریهای روده را تغذیه میکنند. فودمپها میتوانند در افراد حساس از جمله بیماران مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر (IBS) باعث مشکلات گوارشی شوند.
• تغییر رنگ ادرار: لبو ممکن است رنگ ادرار شما را به صورتی، قرمز یا بنفش تغییر دهد. این اتفاق بیخطر است، اما احتمال دارد با خون اشتباه گرفته شود.
بهترین زمان خوردن لبو به هدف شما بستگی دارد. مصرف لبو در صبح میتواند سطح انرژی بدن را افزایش دهد و به بهبود تمرکز و کارایی در طول روز کمک کند. اما اگر میخواهید عملکرد ورزشی خود را افزایش دهید، بهتر است آن را دو تا سه ساعت قبل از تمرین بخورید.