نشان تجارت - با توجه به گذشت چندین روز از آغاز جنگ بین کشورمان و رژیم صهیونیستی و نزدیک شدن به فصل جابهجایی مستاجران، بسیاری از هموطنانمان نگران تمدید اجاره خانه در شرایط جنگی هستند که در ادامه گزارش به بررسی این موضوع میپردازیم.
در قانون اساسی کشور به طور دقیق به مقوله تمدید اجاره خانه در شرایط جنگی اشاره ای نشده است. اما با توجه به وضعیت کشور و ادامه جنگ با رژیم صهیونیستی میتوان پیشبینی کرد که اجاره نامه هایی که تاریخشان در روزهای اخیر به اتمام رسیده است یا در چند روز آتی پایان مییابد بصورت کوتاه مدت (به عنوان مثال:یک یا دوماهه) تمدید شود تا با اتمام جنگ و برگشتن به شرایط عادی کشور مستاجران بتوانند اجاره نامه جدید بنویسند یا جابهجا شوند. البته باید دانست که این پیش بینی به معنای حتمی بودن تمدید اجاره خانه ها در شرایط جنگی این روز ها نیست.
همچنین باید توجه داشت که مردم کشورمان همواره همبستگی و اتحاد خود را به جهانیان نشان داده اند و مطمئنن صاحبخانه ها با وجود شرایط جنگی کشور مستاجران را درک خواهند کرد.
قانون اجاره در خصوص شرایطی که موجر میتواند اقدام به تخلیه ملک اجاره داده شده نماید موادی را پیش بینی نموده است.
این مواد غالبا در قوانین مختلفی نظیر قانون مدنی و قانون موجر و مستاجر سال ۵۶، ۶۲ و ۷۶ آمده است.
در ادامه به بررسی مهمترین و رایج ترین شرایط تخلیه ملک در شرایط عادی میپردازیم:
نکته: قرارداد اجاره فی مابین موجر و مستاجر میتواند به دو صورت رسمی و یا غیر رسمی منعقد گردد. از همین رو چنانچه قرارداد رسمی باشد مالک میبایست جهت درخواست تخلیه ملک به اداره ثبت اسناد مراجعه نماید.
مالک بایستی پس از طی مراحل قانونی و گرفتن حکم تخلیه جهت درخواست صدور اجراییه به همان دفتر خانه ای که قرارداد اجاره در آن منعقد گردیده مراجعه نماید.
برای مستاجران نیز مانند موجر ها حقوقی در قانون اساسی ذکر شده است که در ادامه به بررسی چند مورد از مهمترین آنها میپردازیم.
مستاجر حق دارد از ملک اجارهای مطابق با موضوع قرارداد و عرف استفاده کند.
در صورتی که ملک دارای عیبی باشد که مانع استفاده مستاجر از آن شود، مستاجر حق فسخ قرارداد را دارد. همچنین، در صورتی که موجر بدون دلیل موجه از انجام تعمیرات ضروری خودداری کند، مستاجر میتواند قرارداد را فسخ کند.
اگر در ملک اجارهای خساراتی ناشی از عیوب یا کوتاهی موجر ایجاد شود، مستاجر حق دارد خسارات وارده را از موجر مطالبه کند.
در پایان مدت اجاره و تخلیه ملک، مستاجر حق دارد ودیعهای که به موجر سپرده است را پس بگیرد.
در برخی موارد خاص، مستاجر حق سرقفلی دارد و در صورت تخلیه ملک، میتواند این حق را مطالبه کند.