نشان تجارت - وضعیت فعلی بازار طلا در ایران، شامل قیمتها، روند تغییرات و عوامل موثر بر قیمت طلا مانند نرخ ارز، تورم و سیاستهای اقتصادی است. در این بین میتوان به تحلیل ریسکهای سرمایهگذاری در طلا پرداخت به گونهای که به ریسکهای ناشی از نوسانات قیمت، تغییرات سیاستهای مالی و اقتصادی و ریسکهای مربوط به نگهداری فیزیکی طلا (مانند سرقت) اشاره داشت. در این بین بررسی فرصتهای سرمایهگذاری جایگزین مانند سپردههای بانکی، بورس، مسکن و ارز، و مقایسه مزایا و معایب هر کدام از نظر کارشناسان متفاوت است.
قیمت طلا در ایران به شدت تحت تاثیر قیمت جهانی طلا و نرخ ارز است. نوسانات ارزی در ایران تاثیر زیادی بر قیمت طلا دارد. البته تقاضا برای طلا در ایران معمولاً در زمانهای بحران اقتصادی و افزایش تورم بیشتر میشود، زیرا مردم به دنبال حفظ ارزش داراییهای خود هستند. قیمت طلا میتواند به شدت نوسان داشته باشد، به خصوص در شرایط بیثباتی اقتصادی که با توجه به تغییرات ناگهانی در نرخ ارز میتواند تاثیر زیادی بر ارزش سرمایهگذاری در طلا داشته باشد و نگهداری فیزیکی طلا خطراتی مانند سرقت را به همراه دارد. بعضی وقتها ممکن است قیمت طلا به صورت غیر واقعی افزایش پیدا کند که به آن حباب میگویند. با این حال خرید طلا در این شرایط ریسک زیادی دارد، اما همچنان سرمایه گذار خرد و درشت را به سمت خود میکشاند.
نباید فراموش کرد سپردههای بانکی معمولاً ریسک کمتری دارند، اما بازدهی آنها نیز معمولاً کمتر از طلا است. البته بورس میتواند بازدهی بالاتری داشته باشد، اما ریسک آن نیز بیشتر است. ناگفته نماند مسکن معمولاً سرمایهگذاری امنتری محسوب میشود، اما نیاز به سرمایه اولیه بیشتری دارد.
قبل از سرمایهگذاری در طلا، باید حتماً تحلیل دقیقی از وضعیت بازار و شرایط اقتصادی داشته باشید و سرمایهگذاری در طلا را به عنوان بخشی از یک سبد سرمایهگذاری متنوع در نظر بگیرید تا ریسک خود را کاهش دهید. از سوی دیگر تنوع در سرمایه گذاری در طلا نیز از دیگر مولفه های جذاب در این بازار است چراکه میتوانید به صورت فیزیکی یا از طریق صندوقهای سرمایهگذاری طلا در این بازار سرمایهگذاری کنید.
سهراب هاشمی، کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی در همین رابطه گفت: متأسفانه اقتصاد ایران همواره در حال تلاطم است و این آسیب زیادی به بازارهای مالی کشور به دلیل انتخاب غیرشفاف و نادرست سرمایه گذار وارد کرده است. سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در بازارهای هدف هیچ گاه نمیتوانند انتخاب درستی داشته باشند چراکه هر زمان و با هر تصمیمی وضعیت بازارها متلاطم میشود و ریسک در این شرایط بسیار بالاست.
هاشمی در ادامه گفت: بازارهای مالی ایران به ویژه بازار سکه و طلا در سالهای اخیر با چالشها و نوسانات مختلفی روبهرو بودهاند که این موضوع باعث افزایش ریسک سرمایهگذاری در این بازارها شده است. نوسانات اقتصادی، سیاستهای دولتی، تحریمهای بینالمللی و عدم ثبات اجتماعی از جمله عوامل مؤثر در این افزایش ریسک به شمار میروند.
به گفته این تحلیلگر اقتصادی، نوسانات شدید در نرخ ارز و تغییرات ناگهانی قیمتها میتواند منجر به ایجاد عدم اطمینان در سرمایهگذاران شود. برای مثال، نوسانات نرخ ارز به طور مستقیم بر بازار سکه و طلا اثر میگذارند موضوعی که همچنان برای کارشناسان پیچیده است، اما واقعیت این موضوع به تشدید بازارها به وابستگی قیمت دلار بازمیگردد، بحثی که شاید یک سر آن به سیاست دولتها در جمع آوری سرمایه و نقدینگی مردم مربوط است. از این رو مردم برای حفظ سرمایههای خود بازار طلا را از هر بازار دیگری بیشتر قبول دارند چرا که پذیرفتهاند به غیر از قیمت گذاری، حداقل سرمایه هایشان نزد خودشان محفوظ میماند.
بیشتر بخوانید: بازار طلا چشم انتظار مذاکرات مسقط
وی تاکید کرد: تحریمهای اقتصادی به ویژه در صنعت نفت و پتروشیمی، تأثیر زیادی بر اقتصاد ایران گذاشته است. این تحریمها دسترسی به بازارهای جهانی و منابع مالی بینالمللی را محدود کرده و باعث ترس سرمایهگذاران از سرمایهگذاری در بازارهای داخلی شده است. کاهش صادرات و وابستگی به درآمدهای نفتی، ریسکهای مالی و اقتصادی را تشدید کرده است. از سوی دیگر عدم تصمیمگیریهای منطقی و پایدار اقتصادی از سوی دولت میتواند بیثباتی بیشتری را در بازارهای مالی ایجاد کند. به عنوان مثال، سیاستهای پولی و مالی میتواند به جای ایجاد ثبات، نوسانات بیشتری را ایجاد کند که منجر به افزایش ریسک سرمایهگذاری میشود. همچنین، عدم شفافیت در قوانین و مقررات اقتصادی موجب ایجاد سردرگمی در سرمایهگذاران میشود.
به گفته این تحلیلگر مسائل اقتصادی، وضعیت اجتماعی و سیاسی در ایران نیز به عنوان یکی از عوامل موثر در افزایش ریسک سرمایهگذاری شناخته میشود. ناآرامیها، اعتراضات اجتماعی و بیثباتی سیاسی میتواند بر اعتماد سرمایهگذاران تأثیر بگذارد و آنها را وادار کند تا از سرمایهگذاری در بازارهای داخلی دوری کنند. این مشکلات باعث وفور ریسک در بازار میشود و سرمایهگذاران را مجبور میکند که با احتیاط بیشتری عمل کنند.
به دلیل نبود دادههای کافی و قابل اعتماد، تحلیلهای اقتصادی درباره بازارهای مالی ایران گاهی متناقض و نامعتبر به نظر میرسند. این عدم وجود شفافیت در اطلاعات میتواند به افزایش شک و تردید در میان سرمایهگذاران منجر شود و ریسکهای سرمایهگذاری را بیشتر کند.
هاشمی در پاسخ به این سوال که برای ثبات یا کاهش این مشکلات، چه بستری باید برای سرمایه گذاری فراهم شود؟ گفت: برای کاهش ریسک سرمایهگذاری در بازار طلای ایران، نیاز به تحلیل دقیقتری از عوامل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی وجود دارد. علاوه بر این، پیشنهاد میشود که دولت سیاستهای اقتصادی پایدار و شفافتری را پیادهسازی کند تا بتواند اعتماد سرمایهگذاران را جلب کند. برنامههای آموزشی برای سرمایهگذاران و مشاورههای مالی نیز میتوانند به آنها در تصمیمگیری بهتر کمک کنند. افزایش ریسک سرمایهگذاری در بازارهای مالی ایران بهویژه بازار طلا، چالشی بزرگ برای سرمایهگذاران محسوب میشود. توجه به عوامل موثر بر ایجاد این ریسک و تلاش برای بهبود شرایط اقتصادی و ایجاد ثبات میتواند به کاهش این ریسکها و جذابتر شدن بازارهای مالی ایران منجر شود. در نهایت، سرمایهگذاران باید با آگاهی و دقت بیشتری وارد بازار شوند و ارزیابی دقیقی از وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور داشته باشند تا بتوانند ریسکهای موجود را به حداقل برسانند.
با توجه به شرایط اقتصادی کنونی ایران و نوسانات زیاد در بازارها، سرمایهگذاری در طلا میتواند هم فرصت و هم ریسک باشد. اگر دیدگاه بلندمدت دارید و میتوانید نوسانات بازار را تحمل کنید، طلا میتواند بخشی از سبد سرمایهگذاری شما باشد اما باید به بسترهای فراهم شده جهت سرمایه گذاری، بیشتر توجه شود.