نشان تجارت - محمد آیتی: اواخر ماه گذشته، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با انتخاب مستقیم شهردار توسط مردم مخالفت کردند. در جریان بررسی طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور، علیرضا زندیان، نماینده بیجار پیشنهاد انتخاب مستقیم شهرداران توسط مردم را مطرح کرده بود که در نهایت این پیشنهاد با مخالفت ۱۴۳ نماینده روبرو شد و رای نیاورد.
در همین رابطه، علیرضا نثاری، عضو کمیسیون عمران مجلس به نشان تجارت گفت: انتخاب شهرداران توسط مردم، موضوعی بود که من با کلیات آن موافق بودم و پیش از مطرح شدن آن در صحن، بنا داشتم رای مثبت دهم، اما زمانی که موضوع به صحن مجلس آمد و نوشتار آن را دیدم، تصمیم به رای منفی گرفتم.
وی افزود: نوشتار این پیشنهاد به گونهای بود که میتوانست در آینده، کل کشور را به واسطه چالشهای سیاسی و اجتماعی، درگیر خودش کند. پیشنهاد از پختگی لازم برخوردار نبود و قطعاً این روند، هزینه مالی هم روی دست کشور میگذاشت. اگر این رویه با انتخابات مجلس و یا شوراهای شهر و روستا برگزار میشد، باز هم هزینه داشت، ولی خرج برگزاری آن، کمتر میشد.
نماینده نهاوند تصریح کرد: مولفه اصلی در رای منفی بنده، نبود یک ساختار اجرایی بدون ایراد بود. اگر بنا باشد یک شهردار با رای مردم انتخاب شود، نباید پیش از برگزاری این انتخابات، سوالی بیجوابی بماند. باید در آن ساختار بدون شبهه پیشبینی شود که روند برکناری شهردار چیست، اگر شهردار به لحاظ جسمی مشکل پیدا کرد و یا فوت شد، نفر بعدی با چه مکانیزمی روی کار خواهد آمد، نظارت بر شهردار انتخاب شده توسط مردم چگونه است، رسالت شورای شهر با گرفتن وظیفه انتخاب شهردار چه خواهد شد و... جزو سوالات مهمی است که رفع این ابهامات را در آن نوشتار ندیدم.
نثاری اظهار داشت: انتخاب شهرداران توسط مردم، حتماً تضعیف جایگاه شوراهای شهر و روستا رو در پی خواهد داشت. از طرفی، در این روند، امکان بروز تقابل بین شهردار و اعضای شورای شهر بالا خواهد رفت که البته یک نقطه مثبت هم دارد و آن هم «استقلال شهردار» است.
وی در پایان گفت: ما نماینده مردم هستیم و باید طرح و لایحههایی را به قانون برسانیم که نفع مردم در آنها باشد. اگر ساختار انتخاب شهرداران توسط مردم اصلاح شود، امکان بررسی این موضوع به جهت قانونیشدن وجود دارد.