کد خبر: ۵۹۸۲۵
۲۲:۰۰ -۰۳ بهمن ۱۴۰۳

بودجه گیری کلان نفوذی‌ها به بهانه مسجدسازی از صنعت نفت

طی سه سال گذشته عددی بالغ بر ۵۰ هزار میلیارد تومان از منابع وزارت نفت به حوزه مسئولیت‌های اجتماعی اختصاص داده شده که در هزینه‌کرد آن، سازوکار مشخصی وجود ندارد و مهمتر، انتخاب محل هزینه این پول است؛ پولی که بیشتر باید برای ساخت مدارس، مراکز درمانی و بهداشتی، آموزشگاه‌های فنی، امور عمرانی و زیرساخت‌ها هزینه شود سر از مسجدسازی درآورده است!

صنعت نفت

نشان تجارت - در حالی که امسال بیشتر از سال‌های گذشته کشور با بحران ناترازی انرژی ناشی از ضعف زیرساخت‌ها، عدم سرمایه‌گذاری، تحریم‌ها و... روبه‌رو بود، بررسی‌های جدید نشان می‌دهد که در ۳ سال گذشته میلیارد‌ها تومان از بودجه وزارت نفت صرف مسجدسازی شده است!

طی سه سال گذشته عددی بالغ بر ۵۰ هزار میلیارد تومان از منابع وزارت نفت به حوزه مسئولیت‌های اجتماعی اختصاص داده شده که در هزینه‌کرد آن، سازوکار مشخصی وجود ندارد و مهمتر، انتخاب محل هزینه این پول است؛ پولی که بیشتر باید برای ساخت مدارس، مراکز درمانی و بهداشتی، آموزشگاه‌های فنی، امور عمرانی و زیرساخت‌ها هزینه شود سر از مسجدسازی درآورده است!

صرف‌نظر از اینکه از بودجه اجتماعی وزارت نفت چه استفاده‌هایی باید شود، طبعا وظیفه وزارت نفت مسجدسازی نیست و به همین دلیل این پرسش پیش می‌آید که چرا باید بودجه وزارت نفت در راه مسجدسازی هزینه شود؟ برای بررسی این موضوع، «توسعه ایرانی» گفت‌وگویی با یکی از کارشناسان ارشد حوزه انرژی داشته است که مشروح آن را می‌خوانید.

صرف پول وزارت نفت برای کار‌های پوپولیستی

مدیرکل پیشین وزارت نفت در گفت‌و‌گو با «توسعه ایرانی»، با اشاره به اینکه مسجدسازی‌های وزارت نفت از زمان دولت احمدی‌نژاد شروع شد، یادآوری کرد: دولت هشتم اقتصادی را با رشد مثبت و در شرایط بسیار خوب، در حالی که قیمت نفت هم در بازار جهانی بالا بود، به دولت نهم تحویل داد.

محمود خاقانی در گفت‌و‌گو با «توسعه ایرانی»: صنعت نفت در سه سال گذشته پول هنگفتی را صرف ساخت مسجد کرده است، اما سوال اینست که چرا این پول‌ها در افزایش امکانات و سطح بهداشت و درمان صنعت نفت سرمایه‌گذاری نشده است؟ چرا باید اکثر پرستاران و پزشکان خوب و حرفه‌ای بیمارستان شرکت نفت از کشور مهاجرت کنند؟

محمود خاقانی افزود: دولت نهم که ۸۰۰ میلیارد دلار درآمد داشت کشور را دچار بیماری معروف هلندی کرد. یعنی این سوال را پیش آورد که نفت نعمت است یا نقمت و بلا؟

به گفته او، دولت نهم اقتصاد را گرفتار بخش بلایی و نفرین‌شده نفت کرد و به جای اینکه آن ۸۰۰ میلیارد دلار را در بخش‌های زیرساختی، بندرسازی، توسعه پالایشگاه، افزایش راندمان نیروگاه‌های برق و یا حداقل برای جلوگیری از هدرروی بخش تولید تا توزیع انرژی، سرمایه‌گذاری کند، آن را برای گسترش پوپولیسم هزینه کرد.

این کارشناس ارشد حوزه انرژی تاکید کرد: دولت نهم می‌خواست مردم را متقاعد کند که دولت خوبی است و به این صورت بود که به بیماری هلندی دچار شدیم به صورتی که رئیس دولت‌های نهم و دهم در سفر‌های استانی نیز مرتب قول می‌داد و نمایندگان مجلس هم که از او حمایت می‌کردند می‌خواستند خواسته‌های مردم را برآورده کنند. در این میان عده‌ای گفتند مسجد بسازیم، عده‌ای گفتند لوله آب بکشیم و جالب است که هیچ‌جا یک مدرسه یا بیمارستان درست و حسابی ساخته نشد. قابل توجه است که ۲۱ سال از زلزله بم می‌گذرد، اما هنوز بیمارستان این شهر ساخته نشده است.

خاقانی اظهار کرد: کارکنان شرکت نفت اکنون کمترین امکانات رفاهی و درمانی را دارند؛ در مناطق عملیاتی شرکت نفت حتی امکانات رفاهی و درمانی را توسعه ندادند و کارکنان هنگام بیماری با مشکل مواجه می‌شوند؛ اما یکسری کار‌های پوپولیستی می‌کنند.

او با عنوان اینکه اکثر پرستاران و پزشکان خوب و حرفه‌ای بیمارستان شرکت نفت از کشور مهاجرت می‌کنند، تصریح کرد: صنعت نفت این همه پول داده را صرف ساخت مسجد کرده است، اما سوال اینست که چرا این پول‌ها در افزایش امکانات و سطح بهداشت و درمان صنعت نفت سرمایه‌گذاری نشده است؟

سهم‌خواهی نفوذی‌ها از بودجه به بهانه تبلیغ اسلامی

این تحلیلگر علت هزینه‌های بی‌مورد وزارت نفت را سود مافیا در این میان دانست و ادامه داد: ساختن یک مسجد هزینه دارد، اما اگر این مسجد را طوری طراحی می‌کردند که از خود محل مسجد بتوان به عنوان مرکز آموزش هم استفاده کرد، مثلا مدرسه‌ای هم با آن راه‌اندازی کرد، اشکالی نداشت. اما عده‌ای توانستند به بهانه کار‌های فرهنگی، تبلیغ اسلامی و ازین قبیل کار‌ها از صنعت نفت و درآمد‌های نفتی پول‌های هنگفت کسب کنند و بودجه کلانی به این امور با هزینه‌کرد نامعلوم اختصاص دهند.

مدیرکل پیشین وزارت نفت درباره ادامه این روند در دولت‌های بعدی بیان کرد: این از اشتباهاتی بود که در دولت نهم و دهم شروع شد و در دولت یازدهم و دوازدهم شرایط طوری بود که نتوانستند آن را متوقف کنند، زیرا به محض اینکه می‌خواستند بگویند این بودجه را در راستای هدف بهتری هزینه کنیم، متهم به غربگرایی، مخالفت با اسلام، ضدانقلاب و ضد ولایت فقیه بودن می‌شدند و ناگزیر مجبور بودند آن مسیر را ادامه دهند.

مدیرکل پیشین وزارت نفت: مسجدسازی از منبع بودجه وزارت نفت از اشتباهاتی بود که از زمان احمدی‌نژاد شروع شد و در دولت یازدهم و دوازدهم هم شرایط طوری بود که نتوانستند آن را متوقف کنند، زیرا به محض اینکه می‌خواستند بگویند این بودجه را در راستای هدف بهتری هزینه کنیم؛ متهم به غربگرایی، مخالفت با اسلام، ضدانقلابی و ضد ولایت فقیه بودن می‌شدند

خاقانی تصریح کرد: نفوذی‌ها طوری عمل کردند و می‌کنند و خود را طوری نشان دادند و می‌دهند که از همه انقلابی‌تر و ضد‌اسرئیل‌تر جلوه کنند تا بودجه‌ها را به جای اینکه در مسیر‌هایی نظیر افزایش راندمان، کاهش مصرف انرژی و ... استفاده شود، به خود اختصاص دهند.

خود صنعت نفت با کمبود بودجه روبه‌رو است

این کارشناس در ادامه با عنوان اینکه اکنون خود صنعت نفت با کمبود بودجه مواجه است، اظهار کرد: صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت ساختمانی در لندن داشت که این ساختمان از سال ۱۳۵۴ مال این صندوق بود و اکنون دادگاه رای داده که این ساختمان را به جای خسارت ایران به کرسنت، به این شرکت واگذار کنند.

خاقانی تاکید کرد که جریمه کرسنت از دارایی‌های بازنشستگان صنعت نفت ایران جبران می‌شود و ضرر و زیانی به کشور وارد می‌شود به صورتی که همان بلایی که سر صندوق‌های بازنشستگی کشوری و لشکری آمده، حال سر صندوق بازنشستگی صنعت نفت هم می‌آید.

او با تاکید بر اینکه در مناظرات انتخاباتی دولت چهاردهم مشخص شد که دولت در سایه در لغو قرارداد کرسنت نقش داشته، همچنین یادآور شد: ساختمانی در روتردام هلند داشتیم که اخیرا دادگاه رای داده و آن را هم حراج کردند و پولش را به شرکت کرسنت دادند، اما یک نفر نمی‌گوید که چه کسی در قضیه کرسنت مقصر بوده است؟

کارآمدی مسجد‌های ساخته شده چقدر است؟!

این تحلیلگر مسائل انرژی همچنین بیان کرد: هیچکس نیست که یک حسابرسی کند تا مشخص شود مسجد‌های ساخته شده از محل درآمد‌های نفتی چقدر کارآمد هستند و چقدر مردم را جلب و جذب کرد‌ه‌اند؟

نفوذی‌ها طوری عمل می‌کنند و خود را طوری نشان می‌دهند که از همه انقلابی‌تر و ضد‌اسرئیل‌تر جلوه کنند تا بودجه وزارت نفت را به جای اینکه در مسیر‌هایی نظیر افزایش راندمان، کاهش مصرف انرژی و ... استفاده شود، به خود اختصاص دهند

خاقانی ادامه داد: اکنون هم دیر نشده، حال که مدرسه کم داریم آیا می‌توانیم از همین مسجد‌ها به عنوان محل آموزش دبستانی و پیش‌دبستانی و ... استفاده کنیم یا اینکه اصرار است فقط روحانیان را به عنوان معلم به آموزش پرورش بفرستیم؛ آیا وجود روحانی‌ها در آموزش و پرورش، سطح علمی بچه‌ها را بالا برده است؟ به اعتقاد او، اکنون با فاجعه بیسوادی نسل جدیدی روبه‌رو هستیم که مدارسشان مرتب تعطیل است و سر کلاس نمی‌روند و از معلم چیزی یاد نمی‌گیرند و هم اینکه اینترنتی داریم که سرعت ندارد و وقتی هم که باید از شبکه‌های مجازی آموزش صورت بگیرد، برایشان میسر نیست و همه دنبال این هستند که فقط نمره بگیرند.

هدایت سرمایه‌ها به بخش‌های غیرمولد توسط نفوذی‌ها

مدیرکل پیشین وزارت نفت با بیان اینکه سرمایه‌ها را در مسیر‌های اشتباه به کار گرفتیم و یکی از راهکار‌ها اینست که اکنون از اشتباهاتمان درس بگیریم، تصریح کرد: متاسفانه نفوذی‌ها در جامعه آنقدر قدرت دارند که اجازه نمی‌دهند منتقدین حرفشان را بزنند.

خاقانی با عنوان اینکه نفوذی‌ها سرمایه‌های کشور را به مسیر‌های غیرمولد هدایت می‌کنند، درباره این روند توضیح داد: اکنون کارکنان صنعت نفت به شدت ناراضی هستند، زیرا یکی از بخش‌هایی که حتی در دوران جنگ و قبل از انقلاب خیلی خوب برای کارکنان صنعت نفت کار می‌کرد، بخش بهداشت و درمان بود. او افزود: یک بیمارستان دیگر هم برای صنعت نفت درحال ساخت بود و این صنعت حتی از قبل از انقلاب در این مسیر سرمایه‌گذاری خوبی کرده بود و علاوه بر خود کارکنان صنعت نفت به مردم مناطق مختلف هم خدمات می‌داد و لازم به یادآوری است در طول جنگ بیشترین خدمات را دادند. اما ۲۰ سال پیش نگذاشتند که این بیمارستان ساخته شود و اکنون می‌گویند زمین این بیمارستان بی‌مصرف افتاده و جزو اموال غیرمولد است و در پروژه مولدسازی قرار است به فروش برسد.

این کارشناس حوزه انرژی به اظهارات همتی و خاندوزی درباره درآمد‌های حاصل از مولدسازی اشاره کرد و گفت: هیچکس نیست که بگوید آن مدیران دولتی که عمدا اموال بیت‌المال را غیرمولد کردند حالا کجا هستند؟ اکثرشان به عنوان بخش خصوصی اکنون این اموال را خریداری کرده‌اند و یا خیلی از آنها اکنون در کانادا و اروپا از محل ثروت‌هایی که به دست آوردند زندگی می‌کنند.

ساختار مدیریت، درمان و همه‌چیز بیمارستان صنعت نفت را بهم ریختند که نتواند خدمات دهد و درنهایت به بخش خصوصی واگذار شود. درمجموع همه‌ی بخش‌های مهم و سودده صنعت نفت و انرژی کشور را به بخش خصوصی واگذار کردیم و گفتیم این بخش سرمایه‌گذاری و فضا را رقابتی می‌کند و کالا‌ها ارزان‌تر می‌شوند. اما آیا به این اهداف رسیدیم؟ مشخصا باید جواب بدهیم که خیر!

بدون مشخص شدن مصارف بودجه در حلقه مافیا می‌مانیم

خاقانی با طرح اینکه صنعت نفت ما از نظر نیروی انسانی در شرایط بحرانی است، ادامه داد: صندوق بازنشستگی و پس‌انداز و رفاه کارکنان وزارت نفت یکی از صندوق‌هایی است که در خطر ورشکستگی قرار دارد و عده‌ای دنبال این هستند که اموال این صندوق را دولتی کنند.

او درباره این روند بیان کرد: بعد از اینکه این اموال را دولتی می‌کنند، بعد می‌گویند آن را خصوصی‌سازی کنیم و حتی بیمارستان صنعت نفت را که به کارکنان صنعت نفت خدمات می‌داد، از ۳۰ سال پیش گفتند این بیمارستان باید خصوصی‌سازی شود، ساختار مدیریت، درمان و همه‌چیز را بهم ریختند که نتواند خدمات دهد و نتواند بیماران را درمان کند تا همه راضی شوند که این بیمارستان را به بخش خصوصی واگذار کنیم.

این تحلیلگر تاکید کرد: همه‌ی بخش‌های مهم و سودده صنعت نفت و انرژی کشور را به بخش خصوصی واگذار کردیم و گفتیم این بخش سرمایه‌گذاری و فضا را رقابتی می‌کند و کالا‌ها ارزان‌تر می‌شوند. اما آیا به این اهداف رسیدیم؟ مشخصا باید جواب بدهیم که خیر!

خاقانی در پایان خاطرنشان کرد: اگر مصارف بودجه را مشخص نکنیم، به بهانه‌های به ویژه مذهبی و دینی و با شعار‌های ضدآمریکایی، در حلقه مافیا‌های مختلف می‌مانیم.

منبع: توسعه ایرانی

ارسال نظرات
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
منوچهر رضایی کلج
|
United Arab Emirates
۲۲:۴۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۰۳
0
0
سلام
یعنی این کشور اینقدر بی صاحب است؟
۵۰ هزار میلیارد نومان بی صاحب بجای مورسه سازی مسجد سازی شده است؟
واقعا متاسفم
آخرین اخبار
گوناگون