نشان تجارت - وام ودیعه مسکن یکی از تسهیلاتیست که دولت طی سالهای گذشته با هدف کمک به مستاجران تصویب کرد. گزارشها حاکی از آن است که روند پرداخت این تسهیلات چندان از سوی بانکها مورد استقبال قرار نگرفته و از سوی دیگر همه مستاجران قادر به عبور از مراحل غربال این وام نیستند.
بنا بر گفته احمد خادمیان، مدیرکل دفتر طرحهای نهضت ملی مسکن وزارت راه و شهرسازی، در اردیبهشت ۱۴۰۳ و طبق آخرین آمار در دسترس، تا کنون یک میلیون و ۶۵۴ هزار و ۳۶ نفر در سامانه em.mrud.ir ثبتنام کردهاند که از این تعداد، یک میلیون و ۴۶۹ هزار و ۸۷۵ نفر واجد شرایط دریافت وام شناخته شدهاند.
همچنین به گفته خادمیان، یک میلیون و ۳۳ هزار و ۳۵ نفر برای دریافت این وام به بانکها معرفی شدهاند و از این تعداد ۴۴۵ هزار و ۶۸ نفر این وام را دریافت کردهاند که نشان میدهد این وام تنها به ۳۰ درصد از واجدان شرایط پرداخته شده است.
اما دولت چه شرایطی برای دریافت وام ودیعه مسکن تعیین کرده است؟
در ابتدا درخواست کننده، باید متاهل یا سرپرست خانوار باشد. در این بین زنان مجرد بالای ۳۵ سال که با خانواده زندگی نکرده و در واقع، خودسرپرست هستند نیز میتوانند جهت دریافت وام ودیعه مسکن اقدام کنند.
همچنین مردانی که در گذشته، سرپرست خانواده بودهاند، اما در حال حاضر بهدلیل طلاق یا فوت همسر مجرد هستند نیز مشمول دریافت تسهیلات کمک ودیعه قرار میگیرند.
متقاضی وام باید اجارهنامه رسمی داشته باشد یا اجارهنامه او در سامانه ثبت معاملات و املاک کشور ثبت و کد رهگیری دریافت کرده باشد. قرارداد اجاره متقاضی وام نیز باید حداقل تا پایان زمان ثبت نام وام ودیعه مسکن معین شده باشد.
همانطور که بیان شد این تسهیلات همه افراد جامعه را در بر نمیگیرد و مجردهای زیر ۳۵ سال تحت هیچ شرایطی قادر به دریافت وام ودیعه مسکن نیستند.
این در حالیست که امکانات آموزشی، رفاهی و شغلی غالبا در کلانشهرها بهویژه تهران جمع شده و به همین دلیل افراد مجرد بیشماری نیز در این شهرها ساکن هستند که همپای سرپرست خانوارها با تورم اجارهبها دست و پنجه نرم میکنند.
بررسی آگهیهای اجاره خانه نیز حاکی از درخواست بالایی از خانههای مجردیست که مستاجران آنها بهدنبال به اشتراک گذاشتن خانه خود در ازای پرداخت نیمی از اجارهبها هستند!