نشان تجارت - هرچند دیگر گرانی مسکن مختص یکی دو ماه تابستان نیست، اما در این فصل جابجایی، بازار گرم دلالی و جیب بری از مستاجران و متقاضیان خانه به اوج میرسد.
از اجاره نشینی تا خرید خانه آنقدر پروسه سخت و گرانی شده که مستاجران ترجیح میدهند در همان خانه با افزایش قیمت اجاره بها، بنشینند و آنهایی که قصد خرید دارند، از جستجوی خانه مورد نیازشان منصرف میشوند. اما این تنها مشکل بازار مسکن امروز تهران و سایر کلانشهرها نیست، بلکه قیمتهای سلیقهای و برآورد نرخها با تورم و از همه مهمتر دلار آمریکایی از دیگر مشکلات تأمین سرپناه برای مردم شده است.
حالا و پس از روند کاهشی قیمت دلار در بازار آزاد حداقل انتظار مصرف کنندگان این است که نرخ سایر اقلام که به تبعیت از نرخ ارز افزایشی شده بود از جمله مسکن روند کاهشی به خود بگیرد.
عدم تعادل میان عرضه و تقاضا، فاصله داشتن از میزان ساخت سالانه یک میلیون مسکن، افزایش تورم و پیروی بازار از تغییرات نرخ ارز چهار مولفهای هستند که قیمت کالا از جمله مسکن را تعیین میکند.
مولفههای مذکور وضعیت مسکن را در بازار به شرایطی رسانده که امروزه شاهد مهاجرت معکوس از شهرها به روستاها و یا از شهرهای بزرگ به شهرهای کوچک هستیم.
مورد جدید بازار مسکن، قیمت گذاری ملک با نرخ ارز است. امروز قیمتها با توجه به وضعیت اقتصاد کشور با سایر ارزها مانند یورو، روبل، یوان محاسبه و قیمت گذاری میشود.
این روزها که اخباری مبنی بر کاهش قیمت دلار به دلیل گسترش روابط دیپلماتیک ایران با کشورهای همسایه و آزادسازی بخشی از منابع ارزی بلوکه شده کشور به گوش میرسد شاید در اذهان چنین متبادر شود که قیمت مسکن به عنوان یک کالای مصرفی نیز روند کاهشی به خود گرفته باشد.
دلیل ورود ارزهای دیگر به بازار مسکن چیست؟ در همین رابطه صمدپور از مشاوران املاک غرب تهران به اقتصاد ۲۴ میگوید: فروشندگان و صاحبان خانه نمیخواهند از موجهای ایجاد شده تورم در بازار عقب بمانند، از این رو امروز با توجه به وضعیت گسترش همکاری با سایر کشورها مانند روسیه و چین، ارز این کشورها نیز در بازار ارز کشورمان رونق گرفته و همین دلیلی بر ورود آن به بازار مسکن به ویژه در تهران شده است.
این فعال صنفی بازار مسکن درباره وضعیت بازار مسکن در منطقه ۵ که یکی از پرمتقاضیترین مناطق پایتخت جهت خرید و اجاره مسکن است، گفت: علیرغم اخبار مثبتی که در رسانهها منتشر شده است شاهد تغییری در قیمت فایلهایی که برای فروش وجود دارد، نیستیم.
وی میافزاید: علیرغم رسیدن به پیک تقاضا برای خرید و فروش مسکن، به دلیل اخبار مثبت اقتصادی، بازار در سردرگمی بسر میبرد و اکثر مالکان از فروش واحد خود منصرف شده اند به غیر از عدهای که به دلیل نیاز مالی اقدام به فروش واحد خود کرده اند.
صمدپور ادامه میدهد: برخی از مالکان به دلیل تعجیل در تامین نقدینگی برای امور ضروری و یا تبدیل واحد در بازاری راکد اقدام به کاهش قیمت ملک خود کرده اند که این امر نیز مرتبط با مثبت شدن شرایط اقتصادی نیست.
سعید لطفی، عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک نیز درباره وضعیت بازار مسکن به اقتصاد ۲۴ میگوید: خبری از کاهش قیمت مسکن نیست. بازار مسکن در حال حاضر دچار رکود است.
وی میافزاید: در حال حاضر تقاضایی برای خرید مسکن وجود ندارد. با توجه به اینکه قیمت خودرو، دلار و طلا کمی کاهش پیدا کرده است، خریداران مسکن نیز صبر پیشه کرده و معاملهای انجام نمیدهند.
این مقام مسئول صنفی حوزه مسکن در ادامه درباره بازار اجاره بها نیز میگوید: روند قیمت اجارهها در بازار افزایشی است، اما برای اعلام نرخ رشد اجاره بها نسبت به دوره مشابه سال قبل، باید منتظر شروع پیک تقاضا در این بازار بود تا مشخص شود که افزایش اجاره بها به چه میزان بوده است.