نشان تجارت - قیمت دلار و ارز در حالی روی ریل ریزش قرار گرفته که امروز دوشنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ قیمت اسکناس آمریکایی به قیمت ۴۷ هزار تومان بازگشایی شد. جو کاهشی در بازار موجب شده دلاربازان و سوداگران ارز به منظور ترس از ضرر بیشتر به بازار برای فروش هجوم بیاورند.
به گزارش اقتصاد ۲۴، قیمت دلار در معاملات نقدی روز یکشنبه نیز کاهشی بود و تقریبا در دو روز اخیر شاهد کاهش ۳ پلهای قیمت دلار در بازار غیررسمی هستیم.
برخی از معامله گران، عقب نشینی نرخ دلار و ارز را به دلیل سیگنالهای سیاسی مثبت میدانند و معتقدند آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده ایران در کشورهای دیگر موجب تغییر در جهت انتظارات فعالان شده، زیرا در صورت تحقق توافق با غرب، معادلات اقتصادی به سود ایران تغییر جهت خواهد داد.
اما سناریوی دوم میگوید احتمال شکلگیری توافق موقت بسیار اندک است و تاکنون اتفاق جریانساز جدیدی در زمینه روابط خارجی کشور رخ نداده است؛ بنابراین باید دید احتمال تحقق کدام سناریو در روزهای آتی بیشتر است؟
سهراب دل انگیزان، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه در این رابطه به اقتصاد ۲۴ گفت: شوک اخبار پی در پی سیاسی از سوی مقامات رسمی کشور در کنار هجوم فروشندگان دلار و سکه در بازار منجر به ریزش شدید قیمتها در بازار در چند روز اخیر شده است.
وی افزود: سوداگران و دلاربازانی که به نیت سودآوری اقدام به خرید و نگهداری اسکناس آمریکایی کرده بودند طی روزهای اخیر به بازار هجوم آورده و دلار و سکههای خود را برای فروش عرضه کرده اند. این روند نهایتا تا پایان هفته ادامه خواهد داشت و به نظر میرسد در هفته آینده شاهد فروشهای گسترده مثل هفته کنونی در بازار نخواهیم بود.
عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه با بیان اینکه افراد جدیدی برای عرضه کردن دلار و سکه در هفته آینده نخواهیم داشت، به اقتصاد ۲۴ گفت: لذا این هفته در بازار اسکناس آمریکایی به هر قیمتی برسیم، به نظر میرسد این قیمت برای دلارِ هفته آینده ثابت شود مگر اینکه اتفاق جدیدی در راستای جهت دهی به قیمت ها؛ چه صعودی و چه نزولی بیفتد.
به گفته دل انگیزان، تقاضای ارزی به صورت مقطعی کاهش یافته است، زیرا شرایط بحرانی کشور و نااطمینانی شدیدی که در کشور وجود داشت و هنوز هم وجود دارد، موجب شد افراد و کسب و کارها وارد خرید قدرت خریدهای بین المللی یعنی سکه و اسکناس آمریکایی شوند. این موضوع موجب شد قیمت دلار و سکه به دلیل تقاضای انبوه رشد عجیبی داشته باشد و حباب بزرگی را تجربه کند.
این اقتصاددان در تشریح جزئیات کاهش قیمت دلار و ارز در بازار گفت: انتشار اخبار مبنی بر توافق ایران و غرب میتواند تا حدودی برای فعالیتهای اقتصادی کشور امیدوارکننده باشد از این نظر که رابطه کشور را با کشورهای دیگر مشخصتر و قابل اعتمادتر و تبادل بین فعالان اقتصادی با کشورهای دیگر را امکان پذیر کند.
به گفته دل انگیزان، زمانی که بانک مرکزی تحریم میشود؛ یعنی ستون اقتصاد آن کشور در حال لرزیدن است. چنین اقتصادی به شدت دچار بی اعتمادی است و خروج سرمایه و عدم توان جذب سرمایه نتیجه چنین وضعیتی است. در حال حاضر که اخباری مبنی بر توافق میان ایران و غرب منتشر شده یعنی احتمال خروج بانک مرکزی از تحریم بالا رفته است. به فرض تحقق چنین سناریویی، اقتصاد کشور میتواند احتمالا وارد دور جدیدی از اعتمادسازی شود.
عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه در ادامه گفت: چنین شرایطی حتما موجب ریزش بیشتر حباب قیمت دلار و سکه در بازار خواهد شد و حتی انتظار میرود قیمتها در بازار دلار و ارز و طلا و سکه وارد حباب منفی شود.
دل انگیزان ادامه داد: در دو روز اخیر شاهد کاهش ۴ هزار تومانی قیمت دلار در بازار بودیم و در ادامه ریزش قیمتی ممکن است اسکناس آمریکایی تا پایان هفته به کانالهای پایینتر و ۴۵ هزار تومان نیز وارد شود. این ریزشها تاثیر خود را بر بازار خودرو و مسکن نیز خواهد گذاشت و در بخش مسکن معاملات مسکن ابتدا خشک و منجمد و سپس با ریزش مواجه میشود و حتی میتواند این ریزش با شدت بیشتری رخ دهد.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه این ریزش قیمتها هنوز بر اساس خبر و سخنرانیهای رسمی است که مقامات اصلی و رسمی کشور انجام داده اند، گفت: نتیجه این سخنرانیها و اخبار باید به یک توافق ختم شود؛ یعنی یک توافق مثل برجام که امضا و ابلاغ شد، بر اساس آن کشورها هر کدام وظایفی را انجام دادند از جمله اینکه یک کشور منابع مالی را آزاد کرد یا پول فرستاد یا یکسری از مقررات محدودکننده قبلی را لغو کرد و یک کشور یکسری اقدامات عملی در داخل انجام داد.
دل انگیزان در پایان خاطرنشان کرد: این اقدامات عملی است که این نوسانات و کاهش را تثبیت میکند. اگر اقدامات عملی پشت این اخبار و سخنرانیها نباشد قاعدتا شاهد بازگشت دوران جهش قیمتها به بازارهای مالی خواهیم بود.