نشان تجارت - هدی کاشانیان: روز گذشته، «امیر قلعه نویی» سرمربی گلگهر سیرجان که پرافتخارترین مربی ادوار لیگ برتر هم است، به عنوان سرمربی جدید تیم ملی فوتبال انتخاب شد.
امیراردشیر قلعه نویی معروف به امیر قلعه نویی متولد ۱ آذر ۱۳۴۲ در تهران، با اصالت نیشابوری، بازیکن بازنشسته و اهل محله نازیآباد تهران است. پدرش نامهای اردشیر و بابک را برای او و برادرش انتخاب کرد، اما از همان کودکی بیشتر با نام امیر صدایش میکردند. در هفت سالگی پدرش را از دست داد و از آن به بعد مجبور به کارگری شد. در نوجوانی، شاگرد قنادی بود و پس از آن تا قبل از پیوستن به استقلال به مدت حدود ۱۰ سال مزرعه کشاورزی خودش را اداره میکرد. او پسری به نام محمدهوتن و یک دختر به نام ثمر دارد.
امیر قلعه نویی در سال ۱۳۶۰ به تیم ملی جوانان دعوت شد که نمایش قابل قبولی هم از خود ارائه کرد و در اسفند ۱۳۶۰ از تیم راه آهن به شاهین رفت. شاهین در آن زمان ملی پوشان زیادی داشت. او اواسط لیگ سال ۶۶ پس از پیروزی ۲ بر صفر برابر پرسپولیس، شاهین را ترک کرد. وی به السد قطر رفت و برای مدت حدود یک سال در قطر بازی کرد و همراه با السد قهرمان لیگ و جام حذفی قطر شد.
امیر، زمستان ۱۳۶۷ به تهران بازگشت و این بار سراغ باشگاه استقلال تهران رفت، پای میز قرارداد نشست و پیراهن آبی را بر تن کرد.
اولین بازی وی به عنوان بازیکن استقلال در ۱۹ اسفند سال ۱۳۶۷ مقابل پرسپولیس رقم خورد. این بازی که در مرحله یک چهارم نهایی جام حذفی برگزار میشد به پنالتی کشیده شد و اردشیر پنالتی اش را از دست داد.
این بازیکن خلاق تا پایان دوره بازیگریاش تنها ۱۹ بازی ملی انجام داد که اتفاقاً ۱۸ بازی آن در سن ۳۰ سالگی به بعد رخ داد. امیر، اولین بار توسط ناصر ابراهیمی در سال ۱۳۶۴ به تیم ملی دعوت شد.
امیر قلعه نویی در اردیبهشت سال ۱۳۶۵ همراه تیم ملی به چین سفر کرد و اولین بار پیراهن تیم ملی الف را بر تن کرد، اما تا سال ۱۳۷۲ هیچگاه مجدداً به تیم ملی فراخوانده نشد. در کارنامه ملی قلعه نویی تنها یک گل زده آن هم به کویت دیده میشود.
امر قلعه نویی جندین بار در دوران بازیگری، مصدوم شد و دو مرتبه مصدومیت جدی را تجربه کرد. بار اول در سال ۱۳۷۱ و بار دوم آن در سال ۱۳۷۵ دچار مصدومیت شدید و طولانی شد که نهایتاً به خداحافظی او از فوتبال انجامید. تبعات مصدومیت شدید زانو در دوران پس از بازی هم، همراه وی بود و چندین بار ناچار به جراحی زانو شد.
در فصل ۸۰–۸۱ در لیگ دسته اول آزادگان، سرمربیگری تیم برق تهران را به عهده گرفت که طی ۲۰ بازی ۹ برد و ۴ تساوی و ۷ باخت به دست آورد و با ۳۱ امتیاز نتوانست به مرحله نهایی لیگ دسته یک صعود کند.
او در آبان ۱۳۸۱، یعنی در اواسط نیم فصل اول، برای اولین بار در لیگ برتر به عنوان سرمربی منصوب شد تا هدایت تیم ته جدولی استقلال اهواز را بر عهده بگیرد. استقلال اهواز این فصل را با سرمربیگری جلال چراغپور آغاز کرده بود، اما پس از اینکه از ۴ بازی اول ۳ باخت و ۱ مساوی به دست آورد، چراغپور استعفا داد و مدتی بعد قلعه نویی به عنوان سرمربی جدید اعلام شد.
قلعه نویی ۵ فصل کامل سرمربیگری تیم استقلال تهران را بر عهده داشته و در ۲ مقطع دیگر (۱۳۸۱ و ۱۳۸۷) نیز تیم استقلال را در انتهای فصل در بازیهای جام حذفی هدایت نموده است. او در حال حاضر پس از منصور پورحیدری که ۸ قهرمانی در مسابقات رسمی (۳ بار لیگ تهران، ۲ بار لیگ ایران، ۲ بار جام حذفی ایران، و ۱ بار جام باشگاههای آسیا) به دست آورد، با ۵ قهرمانی در مسابقات رسمی در کنار زدراکو رایکوف که او هم ۵ قهرمانی در مسابقات رسمی (۲ بار لیگ تهران، ۲ بار لیگ ایران، و ۱ بار جام باشگاههای آسیا) به دست آورد، دومین مربی پر افتخار تاریخ باشگاه استقلال است.
پس از قهرمانی استقلال تهران با قلعه نویی در سال ۱۳۸۵ و نتایج ضعیف تیم ملی ایران در مسابقات جام جهانی ۲۰۰۶ و از طرفی خاتمه همکاری ایران با برانکو ایوانکویچ، شرایط تازهای برای قلعه نویی مهیا شد. او به عنوان سرمربی تیم ملی انتخاب شد و همزمان در ادواری پستهای مدیرفنی و رییس سازمان فوتبال استقلال تهران را نیز بر عهده داشت. تیم ملی ایران با حضور او روی نیمکت در مسابقات جام ملتهای آسیا (۲۰۰۷) با ضربات پنالتی مغلوب تیم ملی کره جنوبی شد و از این رقابتها دست خالی بازگشت.
امیر قلعه نویی بعد از یک دوره استراحت چند ماهه و دوری از مربیگری، در دی ماه ۱۳۸۶ هدایت تیم فوتبال مس کرمان را برای یک نیم فصل بر عهده گرفت. وی توانست تیم مس کرمان را که با مربیگری فرهاد کاظمی در منطقه سقوط قرار داشت، تا رتبه دهم جدول و بالاتر از استقلال تهران بالا ببرد و کارنامه موفقی را از خود در این تیم به نمایش بگذارد.
امیر قلعه نویی، پس از موفقیت در مس کرمان، سرمربیگری تیم بحرانزده استقلال را پذیرفت و آنها را قهرمان جام حذفی کرد و فصل بعد هم در لیگ برتر به عنوان قهرمانی با آبیهای پایتخت رسید. بعد از جدایی از استقلال در ۳ خرداد ۱۳۸۸ به صورت رسمی با تیم سپاهان قرارداد بست و هدایت این تیم را بر عهده گرفت و توانست دو بار پیاپی زردپوشان اصفهانی را قهرمان لیگ برتر کند.
در سال ۲۰۰۷ وی نامزد کسب بهترین مربی سال آسیا شد. وی در سال ۱۳۹۰ به تراکتورسازی تبریز پیوست و آنجا هم نتایج خوبی از خود به جای گذاشت. قلعه نویی در خرداد ۱۳۹۱ دوباره سرمربی استقلال شد و باز هم آبیها را به قهرمانی رساند تا بیش از پیش، در دل هواداران جا باز کند. او در تیرماه ۹۴ سرمربی ملوان بندر انزلی شد.
امیر قلعه نویی در مرداد ۱۳۹۴ پس از دو بازی لیگ برتر به دلیل عدم توافق با مدیران ملوان از سرمربیگری در این تیم کناره گیری کرد. قلعه نویی در دو دیدار ابتدایی فصل نیز روی نیمکت ننشست. او سپس برای دومین بار سر مربی تراکتورسازی شد.
خرداد ۱۳۹۶ امیر قلعه نویی با عقد قرارداد یک ساله به ذوب آهن اصفهان پیوست که موفق شد این تیم را نایب قهرمان لیگ برتر کند. سپس از این تیم جدا شد و در اول خردادماه ۱۳۹۷ با تیم فوتبال سپاهان اصفهان قرارداد منعقد کرد.
دوران بازی
قهرمانی در اولین دوره لیگ قدس (۱۳۶۴) همراه با تیم تهران الف
قهرمانی در لیگ فوتبال قطر (۱۹۸۸/۱۳۶۷) همراه با السد قطر
قهرمانی در جام حذفی فوتبال قطر (۱۹۸۸/۱۳۶۷) همراه با السد قطر
قهرمانی در لیگ باشگاههای ایران (لیگ قدس) (۱۳۶۹) همراه با استقلال تهران
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا (۱۳۷۰) (۹۱–۱۹۹۰) همراه با استقلال تهران
قهرمانی در جام باشگاههای تهران (۱۳۷۰) همراه با استقلال تهران
قهرمانی در سوپر جام تهران (۱۳۷۳) همراه با استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران (۱۳۷۵) همراه با استقلال تهران
نایب قهرمانی در جام حذفی تهران ۱۳۵۹ همراه با راه آهن تهران
نایب قهرمانی در جام باشگاههای تهران ۱۳۶۴ و ۱۳۶۵ همراه با شاهین تهران
نایب قهرمانی در جام باشگاههای تهران ۱۳۶۸ و ۱۳۶۹ همراه با استقلال تهران
نایب قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران ۱۳۶۹ همراه با استقلال تهران
نایب قهرمانی در جام باشگاههای آسیا (۱۳۷۰) (۹۲–۱۹۹۱) همراه با استقلال تهران
نایب قهرمانی در جام باشگاههای ایران (لیگ آزادگان) ۱۳۷۱ و ۱۳۷۳ همراه با استقلال تهران
دوران سرمربیگری
قهرمانی در جام حذفی ۸۱–۱۳۸۰ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر ۸۵–۱۳۸۴ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در بازیهای قهرمانی غرب آسیا ۲۰۰۷ به همراه تیم ملی فوتبال ایران
قهرمانی در جام حذفی ۸۷–۱۳۸۶ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر ۸۸–۱۳۸۷ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر ۸۹–۱۳۸۸ به همراه تیم سپاهان اصفهان
قهرمانی در لیگ برتر ۹۰–۱۳۸۹ به همراه تیم سپاهان اصفهان
قهرمانی در لیگ برتر ۹۲–۱۳۹۱ به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی در لیگ برتر ۸۳–۱۳۸۲ به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی در جام حذفی ۸۳–۱۳۸۲ به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی در لیگ برتر ۹۱–۱۳۹۰ به همراه تیم تراکتورسازی تبریز
نایب قهرمانی در جام حذفی ۹۶–۱۳۹۵ به همراه تیم تراکتورسازی تبریز
نایب قهرمانی در لیگ برتر ۹۷–۱۳۹۶ به همراه تیم ذوب آهن اصفهان
حال، فدراسیون فوتبال به صورت رسمی انتخاب امیر قلعه نویی به عنوان سرمربی جدید تیم ملی فوتبال را تایید کرد.
در بیانیه فدراسیون فوتبال آمده است: فدراسیون فوتبال ضمن ارج نهادن به زحمات جامعه مربیان فوتبال کشور و تشکر و پاسداشت خدمات کلیه مربیان تیم ملی در ادوار مختلف به آگاهی جامعه فوتبال و مردم عزیزمان میرساند بر اساس بررسی فنی و کارشناسی و توافق انجام شده، آقای امیر قلعه نویی مربی ارزشمند کشورمان به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال انتخاب شد.