نشان تجارت - روزهای سخت اقتصادی کشور و به تبع آن، مشکلات بیشمار معیشتی مردم ادامه دارد و روز به روز سفرههای مردم کوچکتر و آرزوی آنها در دستیابی به چیزهایی که روزگاری عادی بود، محالتر میشود.
اینکه چرا به این نقطه تاریخی رسیدیم و اساساً چه باید کرد که از این فضای غبارآلود که توام با بیاعتمادی جامعه شده است، خلاص شویم، سئوالاتی بود که از مهدی آیتی، نماینده سابق مجلس جویا شدیم.
او به نشان تجارت میگوید: اول از همه باید دانست که رسیدن به این نقطه، تقصیر یک فرد یا عده خاص یا مثلاً یک جریان سیاسی نیست. باید قبول کرد که در این ۴۳ سال انقلاب، همه در ابعاد مختلف مقصر بودیم و به نوعی بانیان وضع موجود هستیم.
این چهره سیاسی اصلاحطلب افزود: متاسفانه یک سالی است که برخی افراد سیاسی، واژه بانیان وضع موجود را وارد ادبیات سیاسی کردهاند و انگار این افراد در این ۴۳ سال، مسئولیتی نداشتند و سعی دارند خود را مبرا و نجاتدهنده نشان دهند، غافل از اینکه مردم اعتمادشان را به طور کلی از دست دادهاند و زمانی که میبینند روز به روز وضع بدتر میشود، به توخالی بودن شعارهای سیاسی که پشت آن، انگیزههای شخصی است، پی میبرند.
این نماینده مجلس ششم تصریح کرد: در این چهار دهه مرتب شنیدهایم که به اقشار مختلف گفته شده است که از برخی اظهارنظرها صرفنظر کنید، چون شرایط کشور حساس است. به افرادی که این توصیه را میکنند باید گفت، کی شرایط غیرحساس است که خیلی از انتقادها را به زبان آورد و اساساً بیان نکردن برخی مشکلات ریشهای، چاره کار است؟
آیتی اظهار داشت: یکی از اشکالات کار تصمیمگیران و تصمیمسازان دولتی در ایران این است که خیلی وقتها، بحران را قبول ندارند و به دنبال این هستند که نشان دهند شرایط عادی است. مثلاً وقتی دولت آزادسازی چهار کالای اساسی را عملی کرد و دیدیم که اثرات آن روی ۷۰۰ کالا به عینه دیده شد، صدا و سیما مرتب دوربین خود را در فروشگاههای کشور میچرخاند تا نشان دهد هم کالا هست و هم رضایت نسبی وجود دارد. آیا این مسیر، خشم مردم را کم میکند یا باعث میشود مردم اعتماد بیشتری به دولت داشته باشند؟
این فعال سیاسی یادآور شد: از گفتن برخی واقعیتها به مردم نباید ترسید. اینکه به آنها گفته شود در فلان موضوع مشکل داریم و شاید تا پنج سال بحران ادامه داشته باشد، بهتر است تا اینکه به دفعات و غیرواقعی بگوییم مشکل در حال حل شدن است و هیچ اتفاقی نیفتد. مردم اگر واقعیت را بدانند لااقل براساس آن برای زندگی خود برنامهریزی میکنند و بیاعتمادی هم کمتر خواهد شد.
وی در ادامه عنوان کرد: چندی پیش، آمار نشان داد که دولت سیزدهم رکورد تورم ماهیانه پس از انقلاب را زده است. حدود یک سال است که از عمر دولت آقای رئیسی گذشته است و شایسته نیست که دولتمردان، مقصر شرایط کنونی را تنها دولت قبل بدانند. آنها با علم به این نابسامانیها وارد عرصه شدند و گفتند آبروی خود را کف دستمان گذاشتیم. حال که مدیریت سیاسی کشور یکدست شده چرا خروجی کارها عیان نمیشود؟ این افراد چه جوابی برای مردم دارند؟ آیا این شجاعت را دارند که بگویند ما تصور میکردیم وضع را بهتر کنیم و نشد؟
آیتی افزود: آقای قالیباف ماهها قبل در کسوت رییس مجلس به نامه رضا کیانیان، هنرپیشه کشورمان جواب داد و مسبب وضع موجود را دولت وقت (دولت دوازدهم) دانست. حال باید گفت آقای قالیباف دو سال از مجلس یازدهم گذشته است، شما فرموده بودید برای تحول بزرگ در اقتصاد کشور وارد قوه مقننه شدید. یک سال هم هست که دولت سیزدهم مدیریت اجرایی کشور را به دست گرفته است. چرا شرایط بهتر که هیچی، بدتر شد؟ آیا شما حاضرید به آقای کیانیان نامهای بنویسید و بفرمایید تصور ما از مدیریت جهادی اشتباه بود؟
نماینده ادوار مجلس تصریح کرد: آمار جرم و جنایت در کشور افزایش چشمگیری پیدا کرده است. اگر در کف جامعه حضور داشته باشیم، بدون واسطه به این معضل اجتماعی پی خواهیم برد. بدون تردید، عمده این اتفاقات نامبارک، ریشه در فقر دارد. چرا باید گذاشت تا این آمار سر به فلک بکشد و یا سفرههای مردم کوچک شود تا کاری اساسی صورت بگیرد؟ چرا تا قبل از اینکه نارضایتی عمومی به بالاترین درجه خود نرسیده، دست به اقدامی نو نزنیم؟
وی با اشاره به اجرای اقتصاد صدقهای دولت، گفت: اینکه تیمهای اقتصادی دولتها، هرازچندگاهی برنامه پرداخت یارانهای جدید را بنویسند، چاره کار نیست. وقتی تورم به بالای ۴۰ درصد رسیده و قیمت روز با شب تفاوت دارد، این مبالغ ناچیز دردی را دوا نمیکند و حتی موج تورم را هم بیشتر خواهد کرد. ما کشوری با ۲۵۰۰ سال قدمت هستیم و این روشهای اقتصادی برای مملکت متمدنی مثل ما شایسته نیست.
آیتی اظهار داشت: دولت چند ماهی است که جراحی اقتصادی خودش را شروع کرده است. در این مدت، خونریزی تنها دستاوردی بوده که مردم حس کردند. حال دولت شجاعت دارد که از روی تقویم زمانی را مشخص کند و به مردم بگوید فشار حاصل از این جراحی اقتصادی در آن تاریخ تمام و اقتصاد نظم و نسق پیدا خواهد کرد که اگر آن وعده محقق نشد، مردم با فراغ بال دولت را نقد کنند؟ یا حالا حالاها باید به اسم جراحی اقتصادی تنها درد حاصل از آن را تحمل کرد و چیزی نگفت؟
این چهره سیاسی اصلاحطلب عنوان کرد: بسیاری از اصولگرایان حامی دولت، به تیم اقتصادی دولت سیزدهم خرده میگیرند. سئوال من از نمایندگان این است که آیا میشود تیغ جراحی را به دست افراد کمتوان سپرد؟ و اگر این افراد متخصص نیستند چرا شما جدی و مقتدرانه با ابزارهای نظارتی که در دست دارید وارد گود نمیشوید؟ آیا اگر دولت قبل این مسیر را دنبال میکرد شما چنین مماشاتی را به خرج میدادید؟
وی گفت: میزان اعتراضات صنفی بسیار زیاد شده است و نمیتوان این اقشار را ضدانقلاب نامید. شک نکنید اگر مشکلات اقتصادی حل یا حتی کم شود، بسیاری از این اعتراضات فروکش میکند، پس نباید صورت مسئله را پاک کرد و معترضان را ضدانقلاب نشان داد.
آیتی افزود: آقای قاضیزادههاشمی میخواست سه روزه بورس را سبز کند، آقای رضایی میخواست یارانه ۴۵۰ هزار تومانی به مردم بپردازد، آقای زاکانی مشکلات کشور را به خاطر بیغیرتی مسئولان میدانست، آقای رئیسی هم که کلی شعارهای پرزرق و برق در حوزه مسکن، خودرو، بورس و... داد، حال همه این افراد در دولت هستند و تازه دارند به این میرسند که کشور را کوپنی اداره کنند.
این نماینده مجلس ششم در پایان خاطرنشان کرد: یکی از راههای اساسی و برونرفت از این فضا، برقراری ارتباط دوستانه با دنیا است. اگر مسیر رفاقتها توام با صداقت در پیش گرفته شود، هم راه صادرات و واردات باز میشود و درآمد کشور بیشتر میگردد که به تبع آن، رونق اقتصادی و اشتغالزایی هم رخ خواهد داد. در این شرایط، اعتراضات صنفی فروکش و سفرههای مردم بزرگتر و خانوادهها با امید بیشتر روی به برنامهریزی میآورند. حتماً بها دادن به شرکتهای دانشبنیان و نگاه به ظرفیت داخل هم چارهساز است، اما در ابتدا باید روابط خوبی با دیگر کشورها برقرار کنیم، چون رشد و بالندگی اقتصادی در ارتباط است. در این ارتباطات قرار نیست پا روی اصول خود بگذاریم و حتماً با حفظ منافع کشور و مردم میتوان راه دوستی و صداقت را در پیش گرفت.