نشان تجارت - علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت در گفتوگوی تلفنی با برنامه بدون خط خوردگی رادیو گفتگو با بیان اینکه «مطابق قانون، دولت مکلف بود دهکهای پر درآمد را از دریافت یارانه به تدریج حذف کند»، گفت: همزمان با عادلانهسازی پرداخت یارانه ها، دهک اول پردرآمد کشور یعنی جمعیت ۱۰ درصدی که پردرآمدترین افراد کشور هستند، از دریافت یارانه حذف شدند، زیرا یارانه بر حسب طبقات متوسط و پایینتر جامعه تعلق میگیرد.
وی با اشاره به اعتراض برخی از شهروندان نسبت به حذف خود از یارانه بگیران و درخواست آنها برای بازنگری اظهار کرد: ممکن است برخی اشتباهاتی در بانکهای اطلاعاتی وزارت رفاه وجود داشته باشد و یا حساب شخصی یک فرد توسط فرد دیگری اداره شود که به همین دلیل باید شفاف سازی در این مورد صورت بگیرد و طبیعتا اصلاح صورت خواهد گرفت.
سخنگوی دولت از دستور رئیس جمهور برای رسیدگی به اعتراضات مردمی که یارانه به آنها تعلق نگرفته است خبر داد و بیان کرد: رئیس جمهور تاکید کردند ظرف نهایتا یک ماه باید رسیدگی صورت بگیرد و پس از دریافت اطلاعات تکمیلی مردم، نسبت به استحقاق دریافت یارانه بازبینی داشته باشند.
وی با تصریح بر اینکه «۹۰ درصد جمعیت کشور مشمول دریافت یارانه میشوند»، عنوان کرد: صرفا ۱۰ درصد بنا است که حذف شده بمانند. البته عدهای از مردم به دلیل فعال نبودن سامانه ثبت نام از سال ۱۳۹۳ برای دریافت یارانه ثبت نام نکرده اند، نتوانستند برای دریافت یارانه در این سالها ثبت نام کنند و به همین جهت مشخص نشده که این افراد استحقاق دریافت یارانه هستند یا خیر.
بهادری جهرمی با اعلام اینکه «یک ماه نخست یارانه به حساب افراد واریز میشود»، در عین حال گفت: البته امکان برداشت وجود ندارد تا بررسی صورت بگیرد و اگر مشخص شود اشکالی در بررسی فرد وجود داشته است، یارانه برای آنها فعال و قابل برداشت میشود.
سخنگوی دولت سیزدهم هدف گذاری اصلی در اصلاح اقتصادی را توسعه عدالت در پرداخت یارانههای دولتی عنوان کرد و افزود: پیش از این، هر کسی که وضع مالی بهتری داشت، امکان دریافت بیشتری هم از یارانه پیدا میکرد. دهک دهم جامعه قریب به ۲۸ برابر دهک ضعیفتر جامعه از یارانهها بهره میبردند.
وی با ذکر مثالی بیان کرد: کسی که در هفته چهار وعده مرغ میخورد، چهار برابر افراد دیگر از یارانه بهره میبرد؛ در حالی که این مسیر باید معکوس باشد و کسی که توانمندی مالی پایین تری دارد طبیعتا باید یارانه بیشتری دریافت کند.
وی با تصریح بر اینکه «برای حذف دهک دهم باید دادههای اطلاعاتی مختلف را مبنا قرار داد تا ارزیابی درباره وسع و توانمندی مالی یک خانواده چه میزان است»، اظهار کرد: این خانواده با همدیگر زندگی میکنند و به همین جهت مبنای ارزیابی دریافتی کل خانواده است تا از خانوادههایی که توانمندی کمتری دارند حمایت شود.
وی افزود: هر کسی که نسبت به دهک بندی درخواست بازبینی داشته باشد، درخواستها ثبت و رسیدگی میشود. البته ممکن است دهک بندیها در طول زمان تغییر پیدا کند و امکان بازبینی باز هم وجود خواهد داشت.
سخنگوی دولت با اشاره به امکان وجود اندک نقاط ضعف در دهک بندیها عنوان کرد: دهک اول تا سوم مبلغ یارانهای معادل ۴۰۰ هزار تومان دریافت میکنند و دهکهای چهارم تا نهم میزان ۳۰۰ هزار تومان به عنوان یارانه برای هر فرد دریافت خواهند کرد؛ بنابراین تفاوتی نمیکند که در دهک چهارم یا نهم قرار داشته باشید، زیرا در هر صورت مبلغ یارانه یکسانی دریافت میکنید. به همین جهت اگر ضعفی هم در دهک بندیهای وجود داشته باشد، با این پرداخت یکسان برطرف خواهد شد و تنها دهک دهم، محل بحث خواهد بود.
بیشتر بخوانید: یارانههای جدید حریف گرانیها میشود؟
وی در پاسخ به گلایهای در خصوص گران فروشی به بهانه حذف یارانهها اشاره کرد: تدابیر لازم در این خصوص صورت گرفته است. با اجرای حذف یارانههای چهار قلم، اعلام شد افزایش قیمتها با تدریج صورت بگیرد. در این زمان با صفهای خریدی مواجه شدیم، زیرا مردم قصد داشتند کالاها با قیمت قدیم را خریداری کنند. همین امر سبب افزایش تقاضای مصرف شد در حالی که حتی ممکن بود آن خانوادهها به روغن و مرغ نیاز نداشته باشند.
بهادری جهرمی افزود: مجموعههای تولیدی درخواست داشتند یارانهای که به روغن یا مرغ اختصاص داده شده است محاسبه شود و به حساب یارانههای مردم واریز شود و همه فروشها به قیمت جدید صورت بگیرد تا مشکلات نیز بین خریدار و فروشنده به وجود نیاید.
وی در پاسخ به سوالی درباره ثبت نام جدید یارانهها نیز گفت: از سال ۱۳۹۳ ثبت نام جدیدی متاسفانه صورت نگرفته است و این عقب ماندگی در این سالها باید جبران شود. به زودی از طریق پیامک و لینک سامانه مربوطه، اطلاع رسانی صورت خواهد گرفت. مردم بابت این موضوع نگرانی نداشته باشند، زیرا دولت میداند چه کسانی یارانه دریافت کرده اند و چه کسانی یارانه دریافت نکرده اند. در این مرحله مردم فعلا اعتراض خود را ثبت میکنند و در مرحله بعد به مواردی اعتراضی به صورت جزئی رسیدگی میشود.