نشان تجارت - یکی از نوشیدنیهای محبوب در میان مردم نوشابه است که به دلیل قند بالایی که دارد خیلی از افراد از نوشابههای رژیمی استفاده میکنند. آنها بر این باورند که نوع رژیمی آن برای سلامتی به خصوص افراد دیابتی مضرات کمتری دارد و مفید است.
ولی تا چه حد این حرف درست است؟ این نوع نوشابه برای اولین بار در سال ۱۹۵۰ برای افراد دیابتی به بازار آورده شد که بعدها گفته شد افرادی که میخواهند وزن خود را کنترل کنند و قصد کاهش وزن دارند میتوانند از این نوشیدنی مصرف کنند. با این که در این نوشیدنی کالری و قند ندارد، ولی از شیرین کننده مصنوعی استفاده میشود؛ که همچنان در رابطه با این مبحث صحبتهای بسیاری بیان گردیده است، خواهشمندیم در ادامه مطالب همراه مجله آرگا باشید.
این نوشیدنیها اصلا مواد مغذی و ارزش غذایی مفیدی نداشته که از ترکیبات مخلوط گاز دار، شیرین کننده مصنوعی یا طبیعی، طعم دهندهها و رنگها و مواد افزودنی دیگر تهیه میشود. نوشابه رژیمی کم کالری بوده به شکلی که هیچ گونه قند و چربی و پروتئینی در قوطی این نوشیدنیها وجود ندارد. این نوشابهها در برندهای مختلف و معروف تولید شده که با محتویات کمی متفاوت از همدیگر دارای ترکیباتی مثل:
آب گازدار، مواد نگهدارنده پتاسیم، اسید سیتریک و فسفریک و مالیک، شیرین کنندهها ساخارین و آسپارتام و سوکرالوز، رنگ ها، کارامل هل، آنتوسیانین و کاروتنوئید ها، طعم دهندههای میوهای و گیاهی و کافئین و مواد نگه دارنده و ویتامین و مینرال میباشد.
اول: انواع نوشابه رژیمی که یک فرمول کاملا متفاوت دارند و در طعمهای مختلف تولید میشوند.
دوم: نوشابههایی که بدون کالری بوده و طوری تهیه میشود که طعم آن همانند دیگر نوشابههای گازدار معمولی است.
در این ۲ نوع نوشابه ۳ تفاوت اصلی وجود دارد، اول این که نوشابه رژیمی دارای کافئین و پتاسیم و آسپارتام و آب تصفیه بوده که با طعم و عطر است. ولی در سال ۲۰۰۵ کوکاکولا نوعی نوشابه متفاوت وارد بازار کرد به نام زیرو بود. تفاوت دوم در مقدار کافئین نوشابه میباشد که هر ۲ آنها دارای کافئین بوده فقط مقدار آنها متفاوت است؛ که مقدار آن در نوشابه معمولی حدود ۱۰ میلی گرم، ولی در نوشابه رژیمی حدود ۱۳ میلی گرم و در نوع زیرو تقریبا ۹.۵ میلی گرم در هر ۱۰۰ میلی لیتر است.
میزان کافئین در نوشابه زیرو و معمولی با هم برابر است و همین امر موجب شده اغلب مردم نوشابه زیرو را ترجیح دهند، چون طعم نزدیک تری به نوشابه معمولی دارند. سومین تفاوت هم اسیدهای خوراکی مصرف شده دارند که مقدار فسفریک اسید در نوع معمولی ۳۸۰ میلی گرم در نوع رژیمی هم ۳۸۰ گرم و ۳۳۰ میلی گرم اسید سیتریک و در نوع زیرو ۳۳۸ فسفریک اسید و ۳۳۱ میلی گرم سیترات سدیم است.
نوشابهها نه تنها هیچ فایدهای برای بدن نداشته به خاطر نداشتن بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی اثرات مخربی بر روی بدن بر جا میگذارد. در فصولهای گرم سال بسیاری از مردم برای رفع تشنگی و گرما از نوشابه استفاده میکنند؛ که در این بخش مضرات استفاده از انواع نوشابه رژیمی را برای شما آورده ایم.
مصرف بیش از حد نوشابه موجب چاقی و اضافه وزن در افراد میشود. بله درست است حتی نوشابههای رژیمی این امکان را دارد که موجب افزایش وزن گردد. شاید با وجود کالری کمی که دارد انتظار داشته باشید با خوردن آن چاق نشوید، ولی این طور نیست. طبق مشاهدات و بررسیهای انجام شده بکار بردن از شیرین کنندههای مصنوعی با افزایش خطر سندروم متابولیک و چاقی همراه است. چون طبق تحقیقات نشان داده با استفاده از این نوع نوشابه هورمون گرسنگی تحریک شده و زیاد میشود که از این طریق سبب افزایش وزنش خواهد شد.
کسانی که اغلب به سراغ انواع نوشابه رژیمی با قند خون کمتر میروند افراد دیابتی بوده، چون به دنبال خوراکی و نوشیدنیهایی هستند که قند کمتری داشته باشد. سپس اولین انتخاب آنها نوشابههایی است که قند کمتری داشته، ولی نباید گول آنها را بخورید. با این که این نوع نوشابه بدون قند و چربی و با کالری کمتری بوده، ولی بر طبق مطالعات مصرف نوع رژیم آن با دیابت نوع ۲ ارتباط مستقیم دارد. آسپارتام به عنوان یک نوع شیرین کننده غیر قندی در نوشابهها استفاده میشود؛ که این ماده با افزایش شدید سرطان خون در حیوانات آزمایشگاهی مشاهده شده است. همچنین مصرف روزانه نصف فنجان نوشابه رژیمی خطر افزایش دیابت نوع ۲ را تا ۱۲% بالاتر میبرد.
یکی از نوشیدنیهایی که در بارداری خوردن آن ممنوع است نوشابه میباشد حالا فرقی ندارد نوشابههای معمولی یا کم کالری باشد. در این نوع نوشیدنی شیرین کنندههای مصنوعی اضافه میشود که به شکلی خطر زایمان زودرس را افزایش میدهد. چون مواد ترکیبی نوشابه برای چاقی کودک هم اثر بدی میگذارد سبب افزایش وزن مادر و جنینش هم میشود.
خطر افزایش بیماری قلبی در افرادی که فشار خون بالایی دارند از مضرات مصرف نوشابه رژیمی است؛ که با مصرف روزانه خطر ابتلا به فشار خون تا ۱۰% بالا میرود و خطر سکته مغزی را زیاد میکند. همچنین با مصرف این نوع نوشابه با افزایش خطر بیماری مزمن کلیه فرد روبرو میشود؛ که در مواقعی که بیش از هفت لیوان در هفته مصرف شود خطر ابتلا به آن را تا دو برابر بیشتر میکند. آن هم به خاطر فسفر زیادی است که در این نوع نوشابهها وجود دارد و موجب سنگ کلیه خواهد شد.
طبق تحقیقاتی که گزارش شده به خاطر وجود اسپارتام در این نوع نوشیدنی التهاب و درد مفاصل زیادی بعد مصرف شروع میشود. بدن خیلی از افراد به خاطر حساسیتی که دارند با ترکیبات شیمیایی در شیرین کنندهها و واکنشهای حساسیت زا نشان میدهد که در مفاصل دردها شروع میشود. اگر از درد مفاصل رنج میبرید با پرهیز از مصرف این قبیل مواد غذایی که حاوی شیرین کنندههای مصنوعی هستند اجتناب کنید.
گرفتگی عضلات معده به خاطر وجود آسپارتام که در ترکیب نوشابهها وجود دارد موجب این ناراحتی در بسیاری از افراد میشود. امروزه خیلی از مردم از گرفتگی شکم و معده درد میبرند که طبق اظهارات با حذف محصولات غذایی دارای شیرین کننده مصنوعی شاهد این علائم خواهید بود. در حال حاضر تا ۹۰ گونه از علائم مضرات مربوط به آسپارتام شناسایی شده است. علت آن نداشتن تحمل سر و صدا و ناشنوایی و وزوزی گوش میباشد که با وجود هیچ سرو صدایی در گوش صداهای غیر طبیعی احساس میشود.
همان گونه که گفته شد مصرف این نوع نوشیدنی با وجود این که مفید نیست ضررهای متعددی دارد. نوشابه رژیمی فاقد ارزش غذایی بوده و مثل نوشابه معمولی برای سلامتی مفید نیست به بدن آسیب میرساند.
برخی دیگر از این خطرات مشکلات روده، بالابردن خطر ابتلا به آلزایمر، افزایش افسردگی، مشکلات روده، پوسیدگی دندانها و خطر احتمال به پوکی استخوان و افزایش تومور و سرطان میتواند باشد. برای جایگزینی این نوشابهها میتوانید یک لیوان آب میوههای طعم دار استفاده نمایید.