نشان تجارت - کارشناسان حوزه بورس متفقالقول هستند که بهتر است سهام عدالت حداقل تا پایان سال نگهداری شوند. آنها برای خودشان دلایلی دارند که در ادامه میتوانید آنها را بخوانید.
روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: «اردیبهشت سال ۱۳۹۹ بود که فرآیند آزادسازی سهام عدالت شروع شد و پس از دو مرحله ۳۰ درصد، اما فضای ریزشی بازار سبب شد تا سیاستگذار در ۲۵ آبان ماه دستور به ممنوعیت فروش سهام عدالت دهد. جدیدا نیز بیان شد جو و فضای بازار عاملی بود که باعث شد جلوی فروش سهام عدالت گرفته شود. فروش کنترلشده و آزادسازی تدریجی آن در فضای متعادل بازار نکتهای بوده است که محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس، بهتازگی به آن اشاره کرده است.
این صحبتها باعث شده است که در بین سهامداران خرد این سوال مطرح شود که آیا در صورت آزادسازی مجدد، سهام عدالت خود را بفروشیم یا نگه داریم؟ در حال حاضر از طرفی ترس و مبهمبودن فضای پیش رو برای سهامدارانی که تجربه و دانش آنچنانی از فضای بازار سرمایه ندارند، باعث شده است که از ریزشهای پیدرپی بورس در ماههای گذشته دلهره داشته باشند و بخواهند هر چه زودتر از این بازار خارج شوند. در طرف دیگر، اما فضای بازار چند وقتی است که رو به بهبود است، دولت جدید قرار است روی کار بیاید و چشمانداز برای برخیها مثبت و رو به رشد است. سوال خیلی از سهامداران را که در شبکههای اجتماعی و در تماس با روزنامه درباره فروش یا نگهداری سهام عدالت بیان کرده بودند، با کارشناسان حوزه بورس مطرح کردیم. آنها متفقالقول هستند که بهتر است سهام عدالت را حداقل تا پایان سال نگهداری کنند. اما خب، برای خودشان دلایلی دارند که در ادامه میتوانید آنها را بخوانید.
یکی از عواملی که اکثر کارشناسان در رابطه با سهام عدالت به آن اشاره میکنند، این است که این سهمها ارزندگی بالایی دارند.
الناز جمالی، در گفتگو با «دنیایاقتصاد»، به این موضوع اشاره میکند و میگوید: «سهام عدالت مجموعهای متشکل از سهمهای دولت است» و در ادامه توضیح میدهد: «این سهمها اصلاحها و ریزشهای خوبی را تجربه کردهاند. قیمتهای ارزندهای دارند و با توجه به فضای بازار و این که دولت روی شاخصسازی برنامه دارد و از طرفی کسری بودجه هم وجود دارد و میخواهند شاخص را بالا بیاورند، این سهمها سودهای خوبی پیش رو دارند.»
او در نهایت به سهامداران توصیه میکند که «نگهداری سهام عدالت بهتر است.» و البته در ادامه با آوردن دلایل متعدد و این توصیه اضافه میکند: «در حال حاضر شرایط بازار طوری شده که روزهای اول هفته متعادل و منفی است و روزهای آخر رنج مثبت است.»
جمالی همچنین این توضیح را میدهد که «حجم معاملات خیلی خوب بالا رفته است و روند جدیدی در بازار شکل گرفته است و اعتماد به بازار برگشته است.»
به گفته او «پولهای پارکشده در کنار بازار، در حال بازگشت به بازار است و البته بازارهای موازی هم شرایط خوبی ندارند. پس بهترین بازار، بورس است.»
«در حال حاضر وقت فروش نیست.» این توصیه شایان کرمی از دیگر کارشناسان حوزه بورس است. او در گفتگو با روزنامه «دنیایاقتصاد» و در پاسخ به این که وقت فروش نیست، این طور توضیح میدهد که «در حال حاضر قیمتها ارزنده است. روند نرخ ارز با شیب ملایم رو به بالاست و شرایط سیاسی مبهم است.» و در نهایت به این شکل نتیجهگیری میکند که بهترین اقدام نگهداری سهام است.
یکی از نقاط اشتراک کارشناسان در رابطه با سهام عدالت، این است که این سبد از سهمهای بزرگ و شاخصساز تشکیل شده است. این نکتهای است که پیمان حدادی در صحبتهایش با «دنیای اقتصاد» به آن اشاره میکند. او توضیح میدهد که «این سهمها جزو سهمهای ارزنده بازار از نظر بنیادی هستند.» حدادی هم روی این مساله با دیگر کارشناسان همنظر است که باید سهام عدالت را نگهداری کرد. او روی این توصیهاش این طور تاکید میکند که «وقتی در روزهایی که سهام عدالت در ضرر بوده است و آن را نگهداری کردهاید، بهتر است کمی صبر کنید که از رشد آن منتفع شوید، بعد آن را بفروشید.»
حدادی در ادامه توضیح میدهد: «سهام عدالت در یک ماه گذشته رشد ۱۵ تا بیست درصدی داشته است. پس در این شرایط بازار وقتی پرتفوی آن رشد میکند سهمهای خوبی است و باید آنها را نگه داشت.» در نهایت این کارشناس حوزه بورس این طور توصیه میکند که بهتر است تا پایان امسال سهام عدالت نگهداری شود. چون با پول فروش آن در شرایط فعلی در هیچ بازار دیگری نمیتوان سرمایهگذاری کرد و اگر هم بحث احتیاج است، «بهتر است پایان سال آن را بفروشند که پول بیشتری دستشان را بگیرد.»
مثبتبودن چشمانداز بازار، روند افزایشی قیمت دلار، پیش رو بودن یک ابر تورم و ... از جمله دلایلی است که الناز افشار، کارشناس بورس در رابطه با این که سهمهای سهام عدالت در بازار سرمایه در حال حاضر ارزنده و سودده هستند، به آنها اشاره میکند.
او در گفتگو با «دنیایاقتصاد» به سهامدارانی که سهام عدالت دارند، این طور توصیه میکند که اگر به پول سهام عدالت احتیاج دارند، «قانونگذار برایشان تمهیداتی در نظر گرفته که به موجب آنها، به سهامداران عدالت تسهیلات بانکی تعلق میگیرد و میتوانند از آن امتیازها هم استفاده کنند.»
او همچنین به برگزاری مجامع سهام عدالت استانها و تعیین اعضای هیاتمدیره اشاره میکند و این موضوع را عاملی برای «مدیریت بهینه پرتفوی سهام عدالت» معرفی میکند و میگوید که «چشمانداز مثبتی برای سهام عدالت متصور هستم و توصیهام به مردم نگهداری سهمهایشان است.»
«سهام عدالت یک دارایی مولد است و میتوان گفت که هر سال و هر زمانی که از آن بگذرد به ارزش آن اضافه میشود.» این صحبتهای حسن رضاییپور در رابطه با سهام عدالت است.
او در گفتگو با «دنیایاقتصاد» در توضیح صحبتهایش میگوید: «در سهام عدالت کارخانههای تولیدی، بانکها و شرکتهای دولتی که هنوز سودده هستند و از محل سودشان سالانه سود نقدی توزیع میکنند وجود دارد؛ بنابراین با توجه به همه فاکتورهایی که روی ارزش یک دارایی متصور هستیم، فروش آن در این مقطع توصیه نمیشود.»
رضاییپور همچنین به تغییر و تحولات در شرکتهای تعاونی سهام عدالت در صحبتهایش اشاره میکند و این موضوع را عاملی میداند که میتواند «با آمدن مدیران جدید و صاحب صلاحیت در ترکیب هیاتمدیره این شرکتها، ارزش این دارایی سهام عدالت با توجه به تخصص و تجربه این مدیران جدید بیشتر شود.» در نهایت او روی این موضوع تاکید میکند که مردم اگر «در این مقطع زمانی احتیاجی ندارند، اقدام به فروش آن نکنند.»
از دیگر مواردی که کارشناسان حوزه بورس در رابطه با فضای این روزهای این بازار به آن اشاره میکنند این است که سایر بازارهای موازی بازار سهام آن طور که باید و شاید پتانسیل جذب نقدینگی را ندارند و در نتیجه اوضاع بورس در ماههای آینده بهتر میشود.
این مسالهای است که الهه ظفری، از کارشناسان حوزه بورس در گفتگو با «دنیایاقتصاد» به آن اشاره میکند. او توضیح میدهد: «بر اساس برآورد کارشناسیکه شاخصها را بررسی میکنند، وضعیت بهتری را برای بورس نسبت به سایر بازارهای دیگر میبینیم.»
ظفری در ادامه میگوید: «سهام عدالت معمولا سهام بنیادی برای شرکتهای قوی است و برآورد این است که تا پایان سال و با دید بلندمدت وضعیت خوبی داشته باشد.»
او همچنین در صحبتهایش این طور توضیح میدهد که در صورتی که بین بازارهای موازی بازار سرمایه مقایسهای بخواهیم در نظر بگیریم احتمال بازدهی در این بازار درصدش نسبت به سایر بازارها بیشتر است. او البته به ریسکهای این بازار هم اشاره میکند، اما در نهایت خطاب به سهامداران میگوید: «با روند نزولی که داشتیم و ریزشهایی که تجربه کردیم، اگر تا الان در بازار ماندهاند صبر کنند و با وضعیت بهتری خارج شوند.»
با تمام این صحبتها و توصیههایی که کارشناسان حوزه بورس در گفتگو با «دنیای اقتصاد» مطرح کردند، از نوشتههای خیلی از سهامداران خرد در شبکههای اجتماعی این طور برمیآید که منتظر فرصتی برای فروش سهام عدالتشان هستند. این طور که از شرایط بازار و صحبتهای رئیس سازمان بورس برمیآید ممکن است که بهزودی اتفاقهایی در این حوزه بیفتد و باید دید با توجه به صحبتهای کارشناسان حوزه بورس مبنی بر صبر و نگهداری سهام عدالت تا پایان سال، سهامداران چه تصمیمی میگیرند.»