نشان تجارت - شستن تخم مرغ با آب اگر چه به نظر کار معقولی میآید که برای از بین بردن آلودگی هاست، اما به دلایلی که توضیح میدهیم کار اشتباهی است و در صورت شستن باید سریع مصرف شود یا در یخچال نگهداری شود.
پیش از اینکه مرغ، تخم بگذارد، تخم مرغ در چیزی که به آن “شکوفه” یا “کوتیکول” گفته میشود، پوشیده شده است. کوتیکول یک پوشش نازک است که کل تخم را میپوشاند و از آن در برابر ورود باکتریها محافظت میکند. در اصل، شکوفه تخم مرغ را مهر و موم میکند، بنابراین جوجههای در حال رشد از آلودگیها و باکتریها محافظت میشوند.
همچنین کوتیکول از خروج رطوبت اضافی از تخم جلوگیری میکند و این یکی از دلایلی است که که آزمایش “شناور تخم مرغ برای تشخیص سن تخم مرغ” به کار میرود؛ بنابراین تخم مرغ شسته نشده که این لایه محافظ را دارد از بیمار شدن افراد به دلیل عدم ورود باکتریها محافظت میکند.
در عوض شستن تخم مرغ با آب کوتیکول یا شکوفه را از بین میبرد و راه را برای نفوذ باکتریها و مواد شینده به درون تخم مرغ و ایجاد آلودگیها و بیماریها باز میکند.
تخم مرغهایی که از فروشگاه مواد غذایی خریداری میشوند نیز اگر بسته بندی شده اند یعنی شسته شده و این شکوفه را ندارند. بنابراین، باید آنها را بلافاصله در یخچال قرار دهید و زودتر از تخم مرغهای شسته نشده مصرف کنید.
بهترین روش برای شستشوی تخم مرغ تازه این است که آنها را به صورت خشک تمیز کنید. برای این کار، از چیزی خشک و کمی ساینده استفاده کنید تا آلودگی یا مدفوع را پاک کنید و تخم مرغ تمیز شود. در این روش شما از آب و هیچ ضدعفونی کنندهای استفاده نمیکنید.
از اسفنج، اسکاچ، لیف یا کاغذ سنباده خوب برای تمیز کردن خشک تخم مرغها استفاده کنید. اسفنج یا لیف مورد نظر این کار را مرتب تمیز و خشک کنید یا آن را هر بار دور بریزید و یک اسفنج دیگر تهیه کنید.
این روش پوشش ضد باکتری طبیعی پوسته تخم مرغ را که “شکوفه” یا “کوتیکول” نامیده میشود، حفظ میکند. شستن تخم مرغها با آب شکوفه را از بین میبرد و راه را برای نفوذ باکتریها باز میکند.
مهمترین باکتری که میخواهید از ورود آن به تخم مرغ اجتناب کنید، سالمونلا است که از طریق مواد غذایی به انسان منتقل میشود و منجر به مسمومیت غذایی میگردد.
شما فقط در صورت نفوذ باکتری از پوسته تخم مرغ، خطر ابتلا به عفونت سالمونلا را دارید. اگر چه پخت و پز باعث از بین رفتن باکتریها میشود، اما در برخی از خوراکیهای رایج دارای مانند سس مایونز از تخم مرغ خام استفاده میشود.
گاهی اوقات تخم مرغها خیلی تمیز و ناخوشایند هستند و نمیتوان آنها را به روش خشک تمیز کرد. وجود لکههای ناخوشایند بر تخم مرغ یا پاشیده شدن مدفوع مرغ یا زرده تخم مرغ خشک (از تخم مرغهای شکسته شانه تخم مرغ) غیر معمول نیست. اگر مجبور شدید تخم مرغ را با آب بشویید:
از شستن تخم مرغ با آب سرد کاملاً خودداری کنید. آب سرد فشار منفی درون تخم مرغ ایجاد میکند و باعث میشود که منافذ پوسته تخم مرغ، باکتریها را از سطح جذب کرده و به داخل تخم مرغ نفوذ بدهد. پس؛ از آب گرمتر از درجه حرارت تخم مرغ (و نه آب داغ) استفاده کنید.
هرگز تخم مرغها را در آب غوطه ور نکنید؛ تخم مرغها را زیر آب روان شیر آب بشویید و یا آنها را در سبدهای پلاستیکی یا سیمی قرار داده و روی آنها آب گرم بپاشید. سپس بگذارید کمی در سبد بمانند و بعد با حوله کاغذی خشک کنید. سپس تخم مرغهای تمیز را در یک سبد یا ظرف دیگر قرار دهید و در یخچال بگذارید.
از شویندههای شیمیایی در آب برای شستشوی تخم مرغ استفاده نکنید. این مواد شیمیایی به درون تخم مرغ نفوذ میکنند و بعضی از مواد شیمیایی پاک کننده نیز نفوذ پذیری پوسته تخم مرغ را افزایش میدهند!
میتوانید تخم مرغهای تمیز شده را با محلول سفید کننده رقیق شده اسپری کنید. اجازه دهید تخم مرغها روی یک قفسه یا یک سبد خشک شوند. اگر آب و اسپری ضدعفونی کننده برای زدودن لکههای سرسخت کافی نیست، میتوانید با آغشته کردن تخم مرغها در سرکه گرم، آن لکهها را از بین ببرید.
اگر خودتان قصد استفاده از تخم مرغ را در خانه دارید، میتوانید تخم مرغهای شسته نشده را برای مدت چند هفته بیرون از یخچال نگهداری کنید و آنها را درست قبل از پختن بشویید.
در صورتی که تخم مرغ را شستید، اگر بلافاصله آن را نمیپزید حتما تخم مرغها را در یخچال قرار دهید.
نکته: تخم مرغها را به سمت نوک تیزشان نگه دارید تا تازهتر بمانند.