نشان تجارت - به اعتقاد فعالان عرضه صنعت برق، یکی از راههای برون رفت از مشکلات موجود در این صنعت فروش برق به ماینرها و تقویت فرایند ماینینگ یا استخراج ارز دیجیتال است.
طی سالهای گذشته محبوبیت ارزهای دیجیتال گسترش زیادی یافته و تلاش شد تا بیتکوین یا رمز ارزها جایگاه خود را در اقتصاد هرچند به طور غیر قانونی بیشتر کسب کنند.
با ورود کشور به بازه پیک مصرف برق، موضوع استخراج ارز دیجیتال و بیت کوین رونق گرفت و تأثیر این فرآیند بر میزان مصرف برق از اهمیت خاصی برخوردار شد.
در حالی که وزارت نیرو مدام از تأثیر استخراج ارز مجازی بر شبکه سراسری برقی و سوءاستفاده فعالان این حوزه از قیمت ارزان برق در ایران شکایت داشت، اما فعالان این حوزه اعتقادی به سهم استخراج کنندگان ارزهای دیجیتال در بالا بردن مصرف برق کشور و قطع برق ندارند.
حالا موضوع گسترش رمزارزها در کشور به واسطه فعالان این صنعت در مسیر تأیید دولت قرار گرفته تا جایی که با تعیین قیمت فروش برق به این کسب و کارها حرکت آنها را تسهیل بخشیده است.
هرچند بحث ورود به رمزارزها موضوع امروز و دیروز نیست و با وجود موانع و محدودیتهایی که تاکنون در این حوزه وجود داشته است، فعالان این حوزه از استخراج، عقبنشینی نکرده و در حال استخراج رمزارزها هستند.
حالا به گفته سعید زرندی، معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت، در اجرای تصویبنامه هیأت وزیران در خصوص لزوم تعیین تکلیف وضعیت دستگاههای (ماینرهای) موجود در کشور، به کلیه دارندگان دستگاههای مذکور به مدت یکماه فرصت داده شده تا نسبت به ثبت مشخصات هویتی، تعداد، نوع و مدل دستگاههای ماینر خود و نیز پرداخت حقوق و عوارض دولتی از طریق لینک خوداظهاری دستگاههای استخراج رمزارز مندرج در سامانه بهینیاب اقدام کنند.
در همین رابطه حمیدرضا صالحی، دبیرکل فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران گفت: کشور در مسیر رمز ارزها قرار گرفته و با توجه به تجربههای دنیا بعد از چین ایران جزو کشورهایی است که متقاضیان زیادی برای ایجاد این کسب و کار چه رسمی و چه غیر رسمی دارد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران با بیان اینکه دولت رسم این صنعت را به رسمیت شناخت و وزارت صمت نیز اعلام کرد که قرار است سازوکارهای لازم برای استفاده از این صنعت با کمک وزارت نیرو جهت تأمین برق مصرفی این صنعت تهیه و تبیین شود، گفت: هیئت دولت صنعت رمز ارزها را به رسمیت شناخته است. وزارت صمت نیز در قبال احراز هویت فعالان این صنعت در بهین یاب از این گروه خواسته تا صاحبان این کسب و کارها نیز دارای شناسنامه شوند.
به گفته صالحی، باید از این کسب و کارها حمایت شود و در سایه نظارت، فعالیت آنها شکل بگیرد در این صورت میتوانند با شناسنامه دار کردن این کسب و کارها بر وضعیت آنها نیز نظارت کافی داشته باشند و از سوی دیگر موجبات افزایش ارزآوری از طریق این صنعت را فراهم کنند.
دبیرکل فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران ادامه داد: از این وزارت صنعت و نیرو با چارچوبهای قانونی میتوانند این صنعت را در فاز جدید توسعهای قرار دهند و موضوع رمز ارزها که پیشتر نیز در کشور تولید میشدند امروز با نظم بخشی بیشتر پویاتر و قانونیتر عمل کنند.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران در پاسخ به این سوال که محاسبه برق مصرفی این واحدها با چه معیاری سنجیده و قیمت گذاری میشود؟ گفت: در خصوص برق مصرفی این صنعت نیز با توجه به تأکید وزارت نیرو مبنی بر افزایش درآمد کسب و کارهای این صنعت به دلیل درآمدهای صادراتی و ارزی محصولاتشان باید واحدهای تولید رمز ارزها به جای استفاده از انرژی یارانهای از برق صادراتی استفاده کنند.
وی تصریح کرد: قیمت برق استخراج رمز ارز معادل متوسط نرخ برق صادراتی خواهد بود که بر این اساس این میزان ۹۶۵ تومان به ازای هر کیلووات ساعت تعیین شده است.
صالحی با بیان اینکه این نرخ در ۸ ماه غیر گرم سال معادل ۵۰ درصد متوسط نرخ برق صادراتی یعنی ۴۸۰ تومان خواهد بود، گفت: در ۴ ماه گرم سال یعنی از خرداد تا شهریور، دو برابر متوسط قیمت صادراتی برق محاسبه میشود.
دبیرکل فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ادامه داد: استفاده این مراکز از برق در ۳۰۰ ساعت سال که ساعات اوج بار است و قبلا توسط وزارت نیرو ابلاغ میشود، ممنوع است که این سیاست میتواند مانع از قطع یا کمبود برق در ساعات و فصول پُر مصرف باشد.
این فعال اقتصادی در بخش انرژی یادآور شد: به دلیل اینکه این کسب و کارها در ابتدای فعالیت خود به طور رسمی قرار دارند هماهنگی بین دستگاهها در اولویت است.
وی تصریح کرد: قبلتر پیش نیازی برای این نوع کسب و کار تعریف نشده بود و فعالیت آنها نیز رسمی نبود و همین موضوع شرایط را برای کسب و کارهای رمز ارزها سخت و میزان مصرف انرژی در این واحدها را غیر قابل کنترل کرده بود. اما امروز با به رسمیت شناخته شدن تولید رمز ارزها در کشور از سوی دولت و زیر نظر وزارت صنعت و نیرو قطعاً دستگاههای این کسب و کارها با تعرفههای گمرک از مبادی قانونی وارد میشود و درخصوص میزان مصرف برق ماینرها نیز طبق تعرفه قیمت گذاری در چارچوب قانونی، دیگر مشکلی برای صنعت برق کشور ایجاد نخواهد شد.
به گفته دبیرکل فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته، با برنامهریزیهای بعمل آمده برای فعالیت کسب و کارهای رمز ارزها در کشور، دیگر شاهد استفاده از ظرفیتهای راندمان پایین و بیکیفیت در این عرصه نخواهیم بود.
وی ادامه داد: کسب و کار و نرخ رمز ارزها در حال رونق است، از این رو تعیین نرخ برق صادراتی برای تولید رمز ارزها همچنان اقتصادی است.
به اعتقاد صالحی این در حالی است که دولت میتواند با تعرفه بندی دقیق درباره قیمت گذاری و همچنین واردات دستگاههای مورد نیاز صنعت ماینینگ، از مهاجرت این صنعت ارزآور به خارج کشور جلوگیری کند و از سوی دیگر کمکی به صنعت برق کشور داشته باشد.